İBB Meclisi metrobüsü konuştu: Kapasite yüzde 30 artırılacak, kadın şoför geliyor

İETT’nin 2020 bütçe programını tartışmak için toplanan İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisi metrobüs ve şoförlerin mesleki yeterliliğini tartıştı

Fotoğraf: İBB Basın Birimi

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisi,  İETT’nin 2020 bütçe programını tartışmak için toplandı. 

İETT Genel Müdürü Hamdi Alper Kolukısa'nın sunum yaptığı görüşmede ana gündem yılda 276 milyon yolcunun kullandığı metrobüslerdi. 

Kolukısa, metrobüs kapasitesinin yüzde 30 oranında artırılacağını, ilk kez 16 kadın şoför istihdam edileceğini ve tüm şoförlerin mesleki yeterlilik belgesiyle sertifikalandırılacağını söyledi: 

601 araçlık metrobüs filosunda 300 civarında aracı orta vadede değiştirmeyi hedefliyoruz. Yüzde 30 kapasite artışı sağlayacak, körüklü otobüs alımını Meclis’in onayıyla sağlayacağız.

İstanbul Arnavutköy’de eğitim pistlerinin de olduğu ulaşım akademisinin 2020'de başlatılacağını belirten Kolukısa, “İstanbul’da mesleki yeterliliğe sahip sürücüler olmalı. Şoför dinlenme alanlarını da düzenlemeye devam ediyoruz.16 kadın şoför arkadaşımız kısa süre sonra İstanbullulara hizmet etmeye başlayacaklar. İETT’de ilk kadın şoför alımı yapılacak." dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İETT Genel Müdürü, tüm otobüslerin online takip etme sisteminin geliştirilmesinin devam ettiğini belirtti. 

Kolukısa 2020 yılında hedeflenen bütçe hakkında bilgileri paylaştı:

2020 yılında personel giderlerinin 450 milyon olmasını hedefliyoruz. 2019 personel giderleri yüzde 48’i civarında. 2020’de yüzde 44’e 2021’de yüzde 40’ın altına çekmeyi hedefliyoruz. 1 milyar 995 milyon mal ve hizmet giderleri, 284 milyon sermaye giderleri var. Yani 2020 yılı için giderlerimizin toplam 2 milyar 980 milyon olacağını planladık. Gelirlere baktığımızda teşebbüs ve mülkiyet gelirlerimizin 2 milyar 528 milyon, bağış, yardım gelirlerimizin 300 milyon, diğer gelirlerin 102 milyon olacağı hesaplandı. Bu hesaba göre toplam gelirimiz de 2 milyar 930 milyon olarak hesaplanmıştır.

AK Parti: “İmamoğlu’nun vaatleri bütçe programında yok”

Sunumun ardından söz alan AK Parti’li Meclis üyesi Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen ise bütçe sunumuyla İmamoğlu’nun seçim önceki vaatlerinin uyuşmadığını iddia etti.

Türkmen, “İstanbul’da hizmete mola vermek olmaz, kaliteyi arttırarak sürdürmek zorundasınız. Reklamcı icatlarla, algı yöntemiyle yönetmek bu şehre yazık etmek olur. Hem bu performans kitapçığını, hem de bütçe kitabını satır satır okudum. Sayın İmamoğlu’nun adayken İstanbullulara vaatlerini de çıkardım. İlk defa bütçe, stratejik plan hazırlanıyor ve vaatlerini yazması gerekirdi. İmamoğlu’nun 28 tane ulaşım vaadi var. Açıkça söylüyorum, hiçbiri performans programında açık ve net yok” dedi.

Türkmen’in ardından CHP adına söz alan CHP Meclis üyesi Birkan Birol, “Raylı sistemleri besleyecek tarzda bir ulaşım planlaması zorunluluktur. Son 10 yılda yaklaşık yüzde 10’luk artışla yüzde 35.5 seviyesine ulaşmıştır. Bu pay yüzde 45 seviyesine çıkacaktır. İETT sürekli raylı sistemlere uyum sürecini yürütecektir ve ulaşımdaki sıkıntılar azalacaktır. 601 metrobüsün tamamına takılan sistem neticesinde kazalar aza indirilecektir. Şeritten çıkıldığında veya öndeki araçla olması gereken yakınlık seviyesinin dışına çıkıldığında uyarı verilecek. Şoförlerin yorgunluğu da hesaplanacak” diye konuştu. 

Birol, Türkmen’in eleştirilerine de cevap verdi: “İkitelli garajının da işletmeye verilmesiyle yılda 127 milyon TL tasarruf sağlanacak. Göreve geldiğimiz süre içerisinde İETT’nin röntgenini çekerek, adımlar atmayı planladık. İETT yöneticilerinin daha çok sahada olması ve işleyişi yerinde tespit etmesiydi. Yine şoförlerimizin sorunlarını ve eğitimini hayata geçireceğiz”

 

Independent Türkçe, Medyascope TV

DAHA FAZLA HABER OKU