Festus Okey’in ailesi 12 yıl sonra davaya müdahil olacak

Beyoğlu’nda 12 yıl önce polis tarafından öldürülen Nijeryalı Festus Okey’in ailesinin verdiği DNA örnekleri incelendi. Anne ve abisinin davaya katılmasının önündeki engel kalktı

Fotoğraf: İHA

Uyuşturucu taşıdığı iddiasıyla Taksim'de 20 Ağustos 2007'de gözaltına alınan ve götürüldüğü Beyoğlu Emniyet Asayiş Büro Amirliği'nde, polisin silahından çıkan kurşunla hayatını kaybeden Festus Okey davasında önemli bir gelişme yaşandı.

A25100F8_03.JPG
Festus Okey / Fotoğraf: İHA

 

21. Ağır Ceza Mahkemesi, taksirle öldürme suçlamasıyla yargılanan sanık polis Cengiz Yıldız’a 4 yıl 2 ay ceza verdi. Mahkemenin kararı Yargıtay tarafından bozuldu. Yargıtay 1. Ceza Dairesi bozma gerekçesi olarak ‘Okey’in abisi Tochukwu Gameliah Ogu’nun müdahillik talebinin değerlendirilememesini’ gösterdi. Yüksek Mahkeme, Ogu ve Okey’in DNA’larının karşılaştırılmasını istedi. Yerel mahkeme Yargıtay kararına direnince dosya, Yargıtay Ceza Genel Kurulu'na taşındı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Müdahillik talebi bozma gerekçesi oldu

Genel Kurul, Okey’in ağabeyinin davaya katılmasını reddeden mahkeme kararını bozarak, ‘kimlik bilgisi ve DNA raporları alındıktan sonra müdahillik konusunda karar verilmesi gerektiğine’ hükmetti.

Bu gelişmenin ardından Okey’in ailesinin avukatları Olguner Olgun, Alp Tekin Ocak ve Murat Deha Boduroğlu’nun taleplerini değerlendiren 21. Ağır Ceza Mahkemesi, Okey’in Güney Afrika’da yaşayan annesi Love Ogu ve abisi Tochukwu Gameliah Ogu’dan alınan ve avukat Alptekin Ocak ve sanatçı Banu Cennetoğlu’nun getirdiği örneklerin Adli Tıp tarafından incelenmesine karar verdi.

DNA örnekleri eşleşti

İnceleme sonucunda Love Ogu’nun Okey’in annesi, Tochukwu Gameliah Ogu’nun ise kardeşi olduğu belirlendi. Böylece Festus’un ağabeyi ve annesiyle olan kan bağı bilimsel olarak kanıtlanmış oldu.

A31080F7.JPG
Fotoğraf: İHA

 

‘Mahkeme ailenin talebini kabul etmek zorunda kalacak’

Ailenin avukatlarından Olguner Olgun, Independent Türkçe’ye yaptığı açıklamada son gelişmenin davanın seyrini nasıl değiştireceğini anlattı:

Bundan sonraki aşamada muhtemelen mahkeme yurt dışına yazdığı ve davayı gereksiz uzatan, hiç cevap gelmeyen akrabalık bağlarına ilişkin taleplerinden vazgeçecektir. Çünkü bilimsel bir gerçeklik var elinde. Muhtemelen ailenin dosyaya katılma talebini de kabul etmek zorunda kalacak. Yargıtay’ın da dosyayı bozarken temel talebi buydu. Bu incelemelerin yapılmamasıydı. Bu incelemeler bu şekilde yapılmış oldu.

Katil zanlısı Cengiz hakkında ‘taksirle öldürme’ suçlamasıyla verilen cezanın tartışılmaya muhtaç olduğunu ileri süren Olgun, sanık polisin Okey’i kasten öldürme suçundan ceza alabilmesinin önünün açıldığını söyledi. Sanık polisin cezaevine girmediğini hatırlatan Olgun, şunları söyledi:

Bizim iddiamız cinayetin kasten işlendiği yönünde. Yargılama olası kasıtla öldürme suçlamasıyla yapılırsa sanık polise verilecek ceza da bir hayli artacak. Son karar, hem Yargıtay hem de yerel mahkeme nezdinde bu suçun tartışılmasının önünü açan bir karar oldu. Dosya Yargıtay’a gönderildiğinde, Yüksek Mahkeme, bu incelemeyi hiç yapmadan katılma talebinin reddi yönünden dosyayı bozmuştu. Esasa ilişkin bir incelemeye girmemişti. Dolayısıyla bu olumlu bir gelişme.

Tazminat davası açabilirler

Ailenin davaya katılma talebinin kabul edilmesi halinde yeni davaların da açılabileceğine dikkat çekti:

Aile bağlarının ispatlanması, devlete karşı açılabilecek tazminat davası bakımından da önemli. Festus’un kanlı gömleği gibi bilinçli olarak kaybedildiğini düşündüğümüz deliller vardı. Bunlara ilişkin etkili bir soruşturma veya yargılama yürütülmedi. Ailesi olduğu da ispatlanamadığı için bu dosyaların peşine de düşülemedi. Şimdi o dosyaların yeniden canlanma ihtimali olacak.

A31080F7_01.JPG
Festus Okey'in hayali futbolcu olmaktı / Fotoğraf: İHA

 

Polis merkezinde vuruldu

Futbolcu olma umuduyla Türkiye'ye gelen Festus Okey, uyuşturucu taşıdığı iddiasıyla Taksim'de 20 Ağustos 2007'de gözaltına alınmıştı.

Okey, Beyoğlu Emniyet Asayiş Büro Amirliği'nde polis kurşunuyla öldürülmüş, Okey'i vuran polis Cengiz Yıldız'a Beyoğlu 4. Asliye Ceza Mahkemesi'nde dava açılmıştı.

Olayda kullanılan silaha Sulh Ceza Mahkemesi el koymuş, ancak polis Yıldız, silahın iadesini istemişti. 

Mahkeme talebi kabul etmiş; polis memuru açığa alınmadığı gibi tam maaş almaya devam etmiş, kendisine silahı da iade edilmişti.

Deliller kayboldu

Yargı sürecinde Okey'in vurulduğu sırada giydiği gömleğin kaybolduğu anlaşılmıştı. 

Gömlek, silahın hangi mesafeden ve hangi açıdan ateşlendiğini göstermesi bakımından önemli bir delil olarak değerlendiriliyordu.

2011'de görülen 16. duruşmada Yıldız, “taksirle ölüme sebebiyet vermek” suçundan 4 yıl 2 ay hapis cezasına çarptırılmış, Yargıtay Cumhuriyet Savcılığı, 17 Ocak 2013’te Yıldız'a verilen hapis cezasının bozulup, 20 yıl hapis istemiyle yargılanması yönünde görüş bildirmişti.

Yargıtay 1. Ceza Dairesi ise Okey’in kardeşi "Tochukwu Gameliah Ogu’nun maktülle biyolojik bağının araştırılarak müdahillik talebinin kabulü konusunda bir karar verilmesi için” kararı bozmuştu.

Dosya, Yargıtay Ceza Genel Kurulu'na taşınmıştı.

Yargıtay Ceza Genel Kurulu, Okey’in ağabeyinin davaya katılmasını reddeden mahkeme kararının bozularak, kimlik bilgisi ve DNA raporları alındıktan sonra karar verilmesi gerektiğine hükmetmişti.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU