Geçmişini arayan bir aslan: Galatasaray

Tarihinde UEFA Kupası, UEFA Süper Kupası şampiyonluğu yaşayan, 2 kez Şampiyonlar Ligi'nde çeyrek final oynayan ve "Avrupa Fatihi" olarak adlandırılan Galatasaray eski günlerini arıyor

UEFA Şampiyonlar Ligi A Grubu'nda Real Madrid, Paris Saint-Germain ve Club Brugge ile gruptan çıkma mücadelesi veren Galatasaray, dördüncü hafta Real Madrid'e 6-0 yenilerek bu şansını kaybetti.

UEFA Şampiyonlar Ligi'nde A Grubu 5. maçında Club Brugge'ü ağırlayan Galatasaray, rakibiyle 1-1 berabere kalarak Avrupa'da yoluna devam etme umutlarını ise iyice azalttı.

 

20191127_2_39540293_49845523.jpg
Fotoğraf: AA

 

2000'de UEFA Kupası ve UEFA Süper Kupa şampiyonluğu yaşayan, iki kez Şampiyonlar Ligi'nde çeyrek final oynama başarısı gösteren sarı-kırmızılılar, eski günlerini mumla arıyor.

Türk Telekom Stadı'nda 11. dakikada Adem Büyük'ün golüyle 1-0 öne geçerek bu sezon turnuvada ilk golünü atan sarı-kırmızılı ekip, 90+2. dakikada Krepin Diatta'nın golüne engel olamayınca, bu sezonki ilk galibiyetini elinden kaçırdı.

 

20191126_2_39529374_49824679.jpg
Adem Büyük, Galatasaray'ın bu sezon Şampiyonlar Ligi'ndeki ilk golünü kaydetti / Fotoğraf: AA

 

Galatasaray'ın UEFA Avrupa Ligi'nde yoluna devam edebilmesi için 11 Aralık 2019'da Fransa'da PSG'ye karşı oynayacağı grubun son maçını kazanarak, Club Brugge'ün sahasında Real Madrid'e yenilmesini bekleyecek.

 

UEFA Süper Kupa Galatasaray-GS.jpeg
UEFA Süper Kupa şampiyonu Galatasaray / Fotoğraf: galatasaray.org

 

Avrupa'nın zirvesini görmüştü

Fatih Terim yönetimindeki Galatasaray, 1996-1997, 1997-98, 1998-99 ve 1999-2000 sezonlarında Süper Lig'de 4 sene üst üste şampiyon olmuş ve 17 Mayıs 2000'de Danimarka'daki Parken Stadı'nda o dönemki adıyla UEFA Kupası finalinde İngiliz temsilcisi Arsenal'i penaltı vuruşları sonrası 4-1 yenerek kupaya uzanmıştı.

1999-2000 sezonunda Şampiyonlar Ligi gruplarından elenerek yoluna UEFA Kupası'nda devam eden sarı-kırmızılı ekip, finale kadar karşılaştığı Real Mallorca, Borussia Dortmund, Leeds United ve Bologna gibi rakiplerinin hiçbirine yenilmedi.

 

Galatasaray-Arsenal-Reuters.jpg
Fotoğraf: Reuters

 

Galatasaray, finalde karşılaştığı Arsenal'i penaltı vuruşları sonunda 4-1 mağlup ederek Türk futbol tarihinin ilk UEFA Kupası'nı kazandı.

Sarı-kırmızlı takım, bu tarihten yaklaşık 100 gün sonra 25 Ağustos 2000'de bu kez Fransa'da dönemin Şampiyonlar Ligi şampiyonu Real Madrid ile UEFA Süper Kupasında karşı karşıya geldi.

Galatasaray, Monako'daki 2. Louis Stadı'nda oynanan mücadeleyi Mario Jardel'in attığı gollerle 2-1 kazanarak UEFA Süper Kupasının sahibi oldu.

Aradan geçen 19 yılda sarı kırmızılı takım, Avrupa arenasında 141 maça çıktı.

Galatasaray, söz konusu karşılaşmalarda 45 galibiyet elde ederken, 55 kez rakiplerine mağlup oldu. 41 karşılaşma ise beraberlikle sonuçlandı.

 

Galatasaray-Real Madrid-AA.jpg
Fotoğraf: AA

 

Şampiyonlar Ligi'nde iki çeyrek final gördü

2000-01 sezonunda Şampiyonlar Ligi grup maçlarında Monaco, Sturm Graz ve Glasgow Rangers ile mücadele eden Galatasaray, başarılı geçen ilk ve ikinci grup maçlarının ardından çeyrek finale yükseldi.

Şampiyonlar Ligi çeyrek finalinde İspanya'nın Real Madrid takımıyla karşılaşan sarı-kırmızılılar, ilk maçı Ali Sami Yen Stadı'nda 3-2 kazandı. Yarı final için ilk adımı atan Galatasaray, Santiago Bernabeu Stadı'nda oynanan rövanş maçını 3-0 kaybederek turnuvaya veda etti.

 

Galatasray-Real Madrid-Reuters.jpg
Fotoğraf: Reuters

 

2012-13 sezonunda Şampiyonlar Ligi'nde gruptan çıkmayı başaran Galatasaray, son 16 turunda Alman temsilcisi Schalke 04'ü eleyerek turnuvada ikinci kez çeyrek finale kaldı.

Şampiyonlar Ligi'ndeki ikinci çeyrek finalinde tekrar Real Madrid'le eşleşen Galatasaray 3 Nisan 2013'te Santiago Bernabeu Stadı'nda oynanan maçı 3-0 kaybederek tur şansını zora soktu.

Sarı-kırmızılı takım, 9 Nisan 2013'te Türk Telekom Stadı'nda oynanan rövanş maçını 3-2 kazanmasına rağmen turnuvaya veda etti.

 

GS-LM-AP Photo.jpg
Galatasaray, UEFA Şampiyonlar Ligi'nde en son galibiyetini 18 Eylül 2018'de Lokomotiv Moskova karşısında aldı / Fotoğraf: AP Photo

 

Devler Ligi'nde son galibiyeti 14 ay önce aldı

UEFA Şampiyonlar Ligi'nde son iki sezondur istediği başarıyı yakalayamayan sarı-kırmızılı takım, bu kulvardaki son galibiyetini, 18 Eylül 2018'de Lokomotiv Moskova karşısında elde etti.

Galatasaray, Türk Telekom Stadı'nda oynanan karşılaşmayı Garry Rodrigues, Eren Derdiyok ve Selçuk İnan'ın golleriyle 3-0 kazanarak turnuvaya başarıyla başlamıştı.

Grubun ikinci maçında Porto'ya deplasmanda 1-0 yenilen, üçüncü maçta ise Schalke 04'le golsüz berabere kalan sarı-kırmızılılar, dördüncü maçta rakibine deplasmanda 2-0 yenildi.

Grubun 5. maçında Moskova deplasmanına çıkan Galatasaray, karşılaşmayı 2-0 kaybetti. Grubun son maçında Porto'yu ağırlayan sarı-kırmızılı takım rakibine 3-2 yenilerek grubu 3. sırada bitirdi ve yoluna UEFA Avrupa Ligi'nde devam etti.

UEFA Avrupa Ligi'nde Portekiz'in Benfica takımıyla eşleşen İstanbul ekibi, ilk maçta Türk Telekom Stadı'nda rakibine 2-1 yenilerek tur şansını zora soktu. Portekiz'de oynanan rövanş maçında rakibiyle 0-0 berabere kalan sarı-kırmızılılar, şubatın sonunu göremeden Avrupa'ya veda etti.

 

Radamel Falcao ilk maç (5).jpg
Radamel Falcao / Fotoğraf: AA

 

Sezona büyük umutlarla başladı

2018-19 sezonunu Süper Lig, Ziraat Türkiye Kupası ve Türkiye Süper Kupa şampiyonu olarak tamamlayan Galatasaray, UEFA Şampiyonlar Ligi'ne doğrudan katılma hakkı kazandı.

Yeni sezona iddialı bir giriş yapmak isteyen ve oynadığı tüm kulvarlarda başarı parolasıyla yola çıkan Galatasaray, yaz transfer döneminde Fulham'dan Jean Michael Seri ve Ryan Babel, Roma'dan Steven Nzonzi, Celta Vigo'dan Emre Mor, Southampton'dan Mario Lemina, Brighton'dan Florin Andone, Monaco'dan Radamel Falcao, Toulouse'dan Jimmy Durmaz, Valentine Ozornwafor, Bursaspor'dan Okan Koçuk, BB Erzurumspor'dan Taylan Antalyalı, Fenerbahçe'den Şener Özbayraklı ve Yeni Malatyaspor'dan Adem Büyük'ün transferini gerçekleştirdi. Kulüp ayrıca Christian Luyindama'nın da bonservisini aldı.

Sarı-kırmızılılar bu transferler için bonservis ve kiralık ücreti olarak toplam 9 milyon 100 bin euro harcadı.

 

diagne mitroglu.jpg
Mbaye Diagne - Konstantinos Mitroglou / Fotoğraf: AA

 

Gelen oyuncuların ardından takımdaki bazı oyuncularla yollarını ayıran Galatasaray, yaz transfer döneminde Fernando'yu Sevilla'ya, Mbaye Diagne'yi Club Brugge'e, Konstantinos Mitroglou'nu PSV Eindhoven'a, Valentine Ozornwafor'u Almeria'ya, İsmail Çipe ve Emirhan Civelek'i de Kayserispor'a gönderdi.

Süper Lig'e Yukatel Denizlispor mağlubiyetiyle başlayan Galatasaray, 12 haftası geride kalan ligde 5 galibiyet, 4 beraberlik ve 3 mağlubiyet alarak 19 puanla 8. sıraya yerleşirken taraftarlarını da hayal kırıklığına uğrattı.

Bu sezon UEFA Şampiyonlar Ligi'ne Belçika deplasmanında başlayan Galatasaray, Club Brugge ile 0-0 berabere kaldı. Deplasmanda alınan 1 puanın çok önemli olduğu Devler Ligi için umutlanan sarı-kırmızılı ekip için işler hiç de iyi gitmedi.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU