Çavuşoğlu ABD ile S-400 krizini yorumladı: Kutuda tutmak için almadık

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu: ABD'ye F-35'ler ile birlikte olamayacağı endişenizi uzmanlar incelesin dedik

Fotoğraf: Reuters

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Somali Dışişleri ve Uluslararası İş Birliği Bakanı Ahmed İsa Avad baş başa ve heyetlerarası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenlendi.

Çavuşoğlu, basın toplantısında Türkiye ile ABD arasındaki S-400 krizine değindi. 

"Bir ürün kutuda tutulmak için alınmaz" diyen Dışişleri Bakanı, Türkiye'nin Rusya'dan aldığı S-400 hava savunma sistemini "ABD ile ilişkilerimizi zehirleyen konulardan biri" olarak yorumladı.

Çavuşoğlu'nun konu ile ilgili öne çıkan açıklamaları şöyle:

Bir ürün kutuda tutulmak için alınmaz. Sınırda kalacak tek sistem İspanyolların Patriotlarıdır. Üretmediğimize göre bir yerden temin etmemiz gerekiyor. Müttefiklerimizden de alamadığımız için Rusya'nın teklifini en uygun teklif olarak gördük. ABD'lilerle bu konu hakkında çok görüştük. Bir çalışma grubu oluşturalım NATO bu grubun başını çeksin diye teklif ettik. ABD bu teklifimizi kabul etmedi. Cumhurbaşkanımızın ABD ziyaretinde bu konu gündem geldi. Cumhurbaşkanımız net bir şekilde ifade etti. S-400 ve diğer alımlarımızda hiç kimsenin egemenlik alanımıza girmesine müsaade etmeyeceğini Cumhurbaşkanımız net bir şekilde söyledi. ABD ile ilişkilerimizi zehirleyen konular var biri S-400. Mutabık kalmadık. Farklı düşünüyoruz ama konuşmaya devam edelim. Ama nasıl devam edelim ne yapacağız? Bizim yaptığımız öneri insanın aklına geliyor. Brüksel'de NATO Dışişleri Bakanları kapsamında Pompeo ile görüştük. Ağırlık S-400 ile ilgiliydi. ABD garanti verecekse Patriot da almak isteriz. ABD ile ilişkilerimizi iyi şekilde götürebiliriz. İlk defa bu ziyarette ortak üretim ve teknoloji ile ilgili ABD'lilerin de olumlu yaklaşımı oldu ama bunların garantisi yok, sözle olmaz.

Çavuşoğlu, "ABD'ye S-400'lerin F-35'lerle birlikte olamayacağı endişenizi uzmanlar incelesin" denildiğini de belirtti.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, dün Türkiye'nin S-400 hava savunma sistemiyle ilgili adımlarının kaygı verici olduğunu söylemişti.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU