Merkez Bankası'nın 33,7 milyar liralık kar payında aslan payı Hazine'ye gidecek

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın Hazine ve Maliye Bakanlığı'na yüzde 90 oranında kâr payı avansı verileceğini açıklamasının ardından, tüm hissedarlara 33,7 milyar liralık dağıtım başladı

TCMB, hissedarların 33,7 milyar liralık kâr payı avansını dağıtacak. Fotoğraf: AA

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), dün Olağanüstü Genel Kurul toplantısında aldığı karar kapsamında 33,7 milyar liralık kâr payı avansının hissedarlara dağıtımına başladı. Kar payının yüzde 90'ı Hazine'ye ayrıldı, diğer hissedarlara sembolik oranlar belirlendi.

Banka’dan yapılan açıklamada TCMB Genel Kurulu’nun her yıl hesap döneminin sonundan itibaren üç ay içinde toplanması yönünde değişikliğe gidildiği duyuruldu. Bir önceki uygulamada Genel Kurul, her yıl nisan ayında toplanıyordu. 

Konuyla ilgili olarak 9 Ocak’ta bir açıklama yapan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Merkez Bankası’ndan Hazine’ye devredilecek miktarın 37 milyar seviyesinde olabileceğini söylemiş ve kararın gerekçesini “Hazineye ocakta devredilmesinin amacı kamu yatırım ve ödemelerini hızlandırarak piyasaya likiditenin daha hızlı sunulması” olarak açıklamıştı. 

Ay başında alınana olağanüstü kararla 18 Ocak’ta toplanma kararı alan Merkez Bankası’nden dün yapılan açıklamada ise 2018 yılı kesinleşmemiş hesap dönemi sonu finansal tablolarında yer alan kârı üzerinden hesaplanan tutarın yüzde 90’ı Hazine ve Maliye Bakanlığı’na devredileceği ifade edilmişti. 

Hazine’nin TCMB’deki payı yüzde 55, en fazla kâr payı yüzde 12

TCMB’nin internet sitesinde yayınladığı üzere sermaye yapısı ve hisse senedi dört bölümden oluşuyor: 

-A sınıfı hisse senetleri Hazine’ye

-B sınıfı hisse senetleri Türkiye’de faaliyette bulunan milli bankalara 

-C sınıfı hisse senetleri 15 bin adeti geçmemek üzere milli bankalar dışında kalan diğer bankalarla imtiyazlı şirketlere,

-D sınıfı hisse senetleri ise Türk ticaret müesseselerine ve Türk vatandaşlığına haiz tüzel ve gerçek kişilere

Buna göre TCMB sermayesinin yüzde 55,12’si A sınıfı, yüzde 25,74'ü B sınıfı, yüzde 0,02'si C sınıfı, yüzde 19,12'si ise D sınıfı hisselerden oluşuyor. 

Merkez Bankası’nın kurulduğu 1930’da hükümetin bankadaki payı yüzde 15’ti. 

Kâr payı dağıtımı ise şu şekilde gerçekleşiyor: Banka hissedarlarına, sahip oldukları hisse senetlerinin nominal değerleri üzerinden yüzde 6 oranında ilk kâr payı, TBMM Genel Kurulu’nda onaylanması halinde yine hisse senetlerinin nominal değerleri üzerinden en çok yüzde6 oranında ikinci kâr payı olmak üzere en fazla yüzde 12 kâr payı dağıtılıyor.
 

DAHA FAZLA HABER OKU