Ahmet Altan'a Fransa'da Andre Malraux ödülü

5 Kasım'da tahliye olan Ahmet Altan, 13 Kasım'da tekrar tutuklanmıştı

Fotoğraf: Twitter

Yargılandığı FETÖ Davası'nda hükümle birlikte tahliye olduktan 8 gün sonra tekrar tutuklanarak hapishaneye gönderilen Ahmet Altan, cezaevinde yazdığı ve henüz Türkiye’de yayımlanmayan Dünyayı Bir Daha Görmeyeceğim kitabının Fransızca edisyonuyla siyasi kurmaca dalında André Malraux Ödülü’ne layık görüldü. 

Alexandre Duval-Stalla başkanlığındaki jüri, ödülün bu seneki kazananlarına ilişkin açıklamasında Altan’ın cezaevinde yazılarıyla “özgürlük dersi verdiğini” ileri sürdü. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

K24'te yer alan habere göre, açıklamada şu ifadelere yer verildi: 

Altan’ın metinleri zarif bir zekâ, iyicil bir mizâh ve iktidarın yalanları karşısında tavizsiz bir vizyon barındırıyor. Şunu bilsin ki kitaplarla sürekli firar ettiği hücresinde bir avuç özgür kadın ve erkek onun umutlarını, hayallerini ve kaçışlarını paylaşıyor.

Fransız yazar, siyasetçi ve eski Kültür Bakanı André Malraux anısına verilen ödüle kurmaca dalında geçtiğimiz yıl Gölgelerin Kralı romanıyla İspanyol yazar Javier Cercas değer görülmüştü. Ödülün parasal karşılığı ise Malraux’nun La Condition Humaine (İnsanlık Durumu) ile Fransa’nın en prestijli edebiyat ödülü Goncourt’u kazandığı yıl ile uyumlu olarak 1933 euro.

Tahliyeden 8 gün sonra tekrar tutuklandı

Ahmet Altan, 5 Kasım'da yargılandığı dava kapsamında hakim karşısına çıkmış ve 10 yıl 6 ay hapis cezası verilerek hükümle birlikte tahliye edilmişti. Altan'ın yargılandığı davaya bakan İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi, tahliye kararına yapılan itirazı reddetmişti. 

Ret kararının ardından itiraz 27. Ağır Ceza Mahkemesi'ne taşınmış ve Altan 13 Kasım'da tekrar tutuklanmıştı.

Ahmet Altan, hapishaneden çıktıktan sonraki ilk yazısını K24'te yayınlamıştı. Altan'ın Kağıttan Flüt başlıklı yazısında ismi geçen Selman'ın, Fethullah Gülen'in yeğeni Selman Gülen olduğu ortaya çıkmıştı.

 

Independent Türkçe, K24

DAHA FAZLA HABER OKU