Beyaz Saray incelemesi, Trump'ın eylemlerini haklı çıkarma amacıyla yapılan "utanç verici" konuşmaları ortaya döktü

Beyaz Saray avukatları, iç soruşturmanın Başkan için siyasi sorunlara neden olma ihtimalinden kaygı duyuyor

Trump'ın Özel Kalem Müdürü Mick Mulvaney de Ukrayna görüşmesi nedeniyle ifade vermeye çağrılan isimler arasında yer alıyordu (AP)

ABD basınının deşifre ettiği bir iç soruşturmaya göre, Donald Trump'ın sağ kolunun, Başkan'ın Ukrayna'ya askeri yardım kararından bir ay sonra Beyaz Saray yetkililerine bu kararı askıya alma işleminin yasal bir zemini olup olmadığını sorduğu ortaya çıktı.

391 milyon dolarlık (yaklaşık 2 milyar 248 milyon TL) yardımın askıya alınması ve bunun Trump'ın siyasi rakibi Joe Biden hakkında soruşturma açılması için Ukraynalı yetkililere karşı bir baskı unsuru olarak kullanılıp kullanılmadığı meselesi Başkan'a karşı süren azil soruşturmasının merkezini teşkil ediyor.

Şimdiyse, Beyaz Saray'ın hukuk departmanı tarafından gerçekleştirilen bir iç soruşturmanın, Trump yönetiminin mali desteğin ertelenmesini haklı gösterme yönündeki çabalarının kapsamını ortaya koyan yüzlerce belgeyi açığa çıkardığı belirtiliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Washington Post'un haberine göre bu belgeler arasında Donald Trump'ın Özel Kalem Müdürü Mick Mulvaney'le Bütçe ve Yönetim Ofisi (OMB) arasında ağustos tarihli bir e-posta da bulunuyor. Bu yazışma, Mulvaney'in kuruma yardımı askıya alma işlemini destekleyici yasal bir gerekçe bulunup bulunmadığını sorduğunu gösteriyor.

Söz konusu sohbet, Trump'ın Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy'le 25 Temmuz'da yaptığı ve bugün yüz kızartıcı bir hal alan, Trump'ın Kiev yönetiminin Biden ve oğlu Hunter'a karşı bir soruşturma açarak "kendilerine bir iyilik yapmasının" hoşuna gideceğini söylediği telefon görüşmesinden sonra yaşandı.

Bahse konu telefon görüşmesi, Temsilciler Meclisi'nin Demokrat üyelerinin yönetiminde azil soruşturması yapılmasını teşvik etmesinin yanı sıra, konuşma dökümünün genellikle ulusal güvenliği ilgilendiren devlet sırlarının korunduğu bir kasada saklandığını ortaya çıkaran Beyaz Saray iç soruşturmasının da temelini teşkil etti.

 

 

İnceleme sonucu ortaya çıkan ayrıntılardan herhangi birinin Trump açısından hukuki sorun teşkil edip etmeyeceği belirsiz olsa da Beyaz Saray avukatlarının, incelemeleri sonucunda Başkan'ı utandırabilecek görüşmeleri gün yüzüne çıkarmaktan ve bunların kamuoyuna ilanının Başkan ve ofisi açısından siyasi sorunlar yaratmasından kaygı duyduğu belirtiliyor.

Başından bu yana soruşturmaları ve bulguları önemsiz göstermeye çalışan OMB yetkilileri, Mulvaney'in Özel Kalem Müdürü vekilliğiyle eşzamanlı olarak başkanlık görevini sürdürdüğü OMB'yle olan etkileşiminin standart prosedüre uygun olduğunu iddia ediyor.

Washington Post'a konuşan OMB sözcüsü Rachel Semmel, "Paranın, söz konusu politikayı gözden geçirmek üzere askıya alınabilmesine dair sürecin her adımında hukuki mutabakat vardı (...) OMB, bütçe uygulaması hususlarında ilgili kurumlarla yakın çalışıyor. Rutin uygulama ve prosedürler takip edildi" dedi.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU