Sular altında kalacak köylerin mezarları taşınmaya başladı

Muş’ta gelecek yıl tamamlanacak baraj, üç köy ve bir mezrayı sular altında bırakacak. Köylüler su altında kalacak evlerini kazmalarla yıkarken, babalarının, dedelerinin yattığı 2 bin 128 mezar da yeni yerlerine naklediliyor

Fotoığraf: AA


Muş’ta, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü’nce Murat Nehri'nde inşa edilen ve gelecek yıl yapımının tamamlanması planlanan Alparslan-2 Barajı ve Hidroelektrik Santrali’nin sular altında bırakacağı 2 bin 128 mezar yeni yerlerine taşınmaya başladı.

1.jpg
Fotoğraf: AA

 

Kefenlenip yeni mezarlığa defnediliyorlar

Baraj suyu altında kalacak Tepeköy, Bağiçi ve Kayalıdere köyleri ile Göçmenler mezrasında, yetkili firma ekiplerince iş makineleriyle mezarların büyük bölümü açıldı.

2.jpg
Fotoğraf: AA

 

Din görevlileri ve köylülerin nezaretinde yürütülen çalışmada kabirlerden alınan cenazeler, kefenlenerek yeni mezarlıklara taşındı.

Ekipler ayrıca mezarlıkların çevre düzenlemesi, tel örgü ve mermer taşı yerleştirme çalışmalarını sürdürürken, bazı vatandaşlar da ev ve ahırlarını yıkmaya başladı.

3.jpg
Fotoğraf: AA​​​​​​​

 

Köyler nisan ayına kadar taşınacak

Kayalıdere Köyü Muhtarı Salahattin Tarhan, "Mezarlar yeni mezarlığa taşınıyor. Mezarların mermer işlerine başlandı. Etrafı da örülecek. Yerleşim yerine de seneye nisan, mayısta geçmek zorundayız" dedi.

Tepe köyü sakinlerinden Özcan Özer, ise "Biz de köyden çıkmak için yavaş yavaş hazırlanıyoruz. Bütün atalarımız buradaydı. Mezarlarımız suyun altında kalmadı. Devletimize bu yönden teşekkür ediyoruz" diye konuştu.

 

AA

DAHA FAZLA HABER OKU