Gelecekte popüler hale gelecek ve yok olacak meslekler

Pek çok meslek dalı tarihe karışabilir. Kimi mesleklerin bilgisayar programları ya da robotlarla halledilebileceğine inanılıyor. Doktorluk, mimarlık gibi meslekler de risk grubunda

Teknoloji ve yapay zeka nedeniyle gelecekte pek çok meslek dalına ihtiyaç kalmayabilir.

Günümüzün gözde bazı meslek dallarının gelecekte robotlar tarafından gerçekleştirilebileceği, popülerliğini yitiren işlerin yerine yepyeni dalların hayatımıza gireceği belirtiliyor.
 

 

"21. yüzyıl için 21 ders" isimli kitabında Yuval Noah Harari, teknolojinin insanoğlunun yaşamını tümüyle değiştireceğini söylüyor. Harari, kişilerin yaşamları boyunca birden fazla meslekle uğraşacağını belirtiyor ve geçmişteki gibi tek meslekle ömür geçirmenin artık tarihe

karışacağını düşünüyor. "Sapiens" ve "Homo deus" kitaplarının da yazarı olan Harari, yapay zeka ve robotların, insanların yaptığı pek çok işi yapar hale geleceğini kaydediyor ve teknolojiye sahip olanın güce de sahip olacağının altını çiziyor.


Teknoloji tehdidi altındaki meslekler

"Robotlar Geliyor: İnsanlara Otomasyon Çağından Faydalanma ve Ayakta Kalma Rehberi" adlı kitabın yazarı John Pugliano'ya göre ise doktorluk, mimarlık, avukatlık gibi meslekler eski popülerliğini yitirecek. Örneğin basit tasarımlar, bilgisayar programlarıyla gerçekleştirilebiliyor. Bu sebeple önümüzdeki senelerde yaratıcı işlere imza atabilen mimarlar iş hayatında var olacak. Gelişen teknoloji ve yapay zeka, doktorları da etkileyecek. Uzmanlığını almış isimler, görevlerine devam edecek ancak pratisyen olan kişilerin yaptığı işlerin bir bölümünü yapay zeka yapabilir hale gelecek.

Günümüzün en popüler meslekleri arasında yer alan yazılım mühendisliği, genetik mühendisliği ve yapay zeka uzmanlığının ise gelecekte de tercih edilen dallar olarak kalması bekleniyor. Ayrıca, çağın ihtiyaçlarının yepyeni meslek dallarını ortaya çıkaracağına inanılıyor. 


Günümüzde bazı ameliyatların robotik cerrahi yöntemiyle yapıldığı biliniyor.

Çinlilerden 5G ile uzaktan ameliyat

5G teknolojisiyle çalışan dünyanın ilk uzaktan cerrahi ekipmanı, Çin'de kullanılarak test edildi. Bir doktor, bulunduğu şehirden başka bir şehirde, 5G bağlantısı kullanarak bir hayvana cerrahi operasyon yaptı. Gelecekte bu tip operasyonların robotlar tarafından insanlar üzerinde gerçekleştirilmesi ihtimali üzerinde çalışılıyor. 

 

Geleceğin gözde meslekleri

Web tasarımcılığı, mobil uygulama geliştiriciliği,  giyilebilir teknoloji uzmanlığı, 3D yazıcı mühendisliği, robot ve genetik mühendisliği, yapay zeka uzmanlığı en popüler mesleklerden olacak gibi gözüküyor.


Günlük işler

Pek çok mesleğin aksine elektrikçilik, muslukçuluk gibi günlük işlerle uğraşan ustalara her zaman ihtiyaç duyulacağı düşünülüyor.

 

DAHA FAZLA HABER OKU