Askeri gazino ve sosyal tesislerin özel şirketlere kiralanması TBMM gündeminde

AK Parti’nin hazırladığı teklif kabul edilirse vardiya yatakhaneleri, gazinolar, kantinler ve sosyal tesisler ile özel, yerel ve kış eğitim merkezlerinin tamamı özel şirketlere kiralanabilecek

Fotoğraf: AA

AK Parti'li vekiller jandarma ve sahil güvenlik personelinin askeri eğitim ve dinlenme amacıyla kullandığı kışlaların içinde ya da dışındaki sosyal tesislerin, gazinoların, vardiya yatakhanelerinin ve özel donanımlı eğitim merkezlerinin özel şirketlere kiralanması için yasa teklifi hazırladı. Teklif, muhalefet partilerinin itirazları eşliğinde İçişleri Komisyonu'ndan geçti ve Meclis Genel Kurulu'nun gündemine girdi.

Askeri ve sivil personelden aidat alınacak

Sözcü’nün aktardığına göre, kiralamadan elde edilecek gelirlerin tamamına yakını komutanlıklara aktarılırken, bir bölümü de bütçeye gönderilecek. Tesislerden yararlanacak tüm askeri ve sivil personelden üye aidatı ve kart ücreti alınacak.

TBMM tutanaklarında yer alan bilgilere göre, yapılan düzenleme şöyle:

Sahil Güvenlik Komutanlığı, vardiya yatakhaneleri, eğitim ve kongre merkezleri, sosyal tesisler, gazinolar, moral eğitim merkezleri ve kantinler kurabilir. Vardiya yatakhaneleri, gazinolar; sosyal tesisler, özel, yerel ve kış eğitim merkezlerinin sermayeleri, bu tesislerin gelirleri ile üye aidatlarına ilave olarak Sahil Güvenlik Komutanlığı bütçesine konulacak ödenekten oluşur. Vardiya yatakhaneleri, gazinolar, sosyal tesisler, özel, yerel ve kış eğitim merkezlerinin yılı merkezi yönetim bütçe kanunu ile belirlenen giderleri genel bütçeden karşılanabilir. Vardiya yatakhaneleri, gazinolar, sosyal tesisler, özel, yerel ve kış eğitim merkezleri ile kantinlerin tamamı, bir kısmı veya bazı şubeleri kiraya verilebilir, bu şekilde elde edilen gelirler genel bütçe gelirleri ile ilişkilendirilmeksizin tesis ve kantin gelirlerine dâhil edilir. Özel, yerel ve kış eğitim merkezleri ile birlik dışındaki kantinlerin aylık gayrisafi hasılatının %1’i her ay genel bütçeye gelir kaydedilmek üzere ilgili muhasebe birimine yatırılır. Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı mensubu personel ile Türk Silahlı Kuvvetleri mensubu personel, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığına ait üçüncü fıkradaki tesisler ile Türk Silahlı Kuvvetlerine ait tesis ve özel bakım merkezlerinden kendi mevzuatlarında yer aldığı şekilde statülerine göre karşılıklı olarak istifade ederler. Üçüncü fıkrada sayılan tesislerden istifade edecek personelden üye aidatı ve kart ücreti alınır. Bu suretle elde edilen gelirlerin müştereken istifade edilen tesislere yönelik harcama usul ve esasları Millî Savunma Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığınca, Sahil Güvenlik Komutanlığına ait tesislerin işletilmesi, işlettirilmesi, gelirlerinin harcanması, tesislerden istifade edilmesinin yasaklanmasını gerektiren durumlar gibi genel usul ve esaslar İçişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan yönetmelikle düzenlenir.

CHP Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç, 21 Kasım'da komisyonda yapılan toplantıda böyle bir maddeyi kabul etmelerinin mümkün olmadığını belirterek itiraz etti. Milletvekillerine verilen bilgi notunda, ‘buralarda er, erbaş sayısının az olmasından, erlerin artık askerlik yapmamasından kaynaklı müşteri bulamamaktan' bahsedildiğini belirten Öztunç, “Sanki gazinolara er gidiyordu. Bu komutanlıkların Akdeniz'de, Ege'de çok güzel yerleri var. Yer de kalmadı, bütün kuşlar bitti, sıra leyleğe geldi. Bunu kabul edemeyiz” dedi.

Daha önce 5 Nisan’da Resmi Gazete’de Yayınlanan yönetmelik ile de, kantinlerin tamamı, bir kısmı veya bazı şubelerinin Devlet İhale Kanunu hükümleri kapsamında kiraya verilmesi ya da üçüncü şahıslara işlettirilmelerinin yolu açılmıştı.

 

Independent Türkçe, Sözcü

DAHA FAZLA HABER OKU