İran’daki gösterilerde ölü sayısı 143’e yükseldi

Af Örgütü, 15 Kasım’da akaryakıt fiyatlarındaki artış nedeniyle başlayan protestolarda hayatını kaybeden kişi sayısını açıkladı

Fotoğraf: AFP

Uluslararası Af Örgütü, İran’da akaryakıt fiyatlarına yapılan zamların ardından başlayan protestolarda şimdiye kadar 143 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

Londra merkezli insan hakları örgütü, ölümlerin neredeyse tamamının ateşli silah kullanımından kaynaklandığını aktardı.

Bir kişinin göz yaşartıcı gaz nedeniyle, bir kişinin de darp sonucu öldüğünü açıklayan örgüt, ölü sayısının artabileceğini kaydetti.

Af Örgütü’nün Ortadoğu Araştırma Başkanı Philip Luther, “Uluslararası toplumun İran’daki protestocuların öldürülmesine karşı verdiği tepki maalesef yetersiz. Bu cinayetler mümkün olan en şiddetli biçimde kınanmalı” açıklamasında bulundu.

Hapishanelerde yer kalmadı

Protestoların en yoğun olduğu yerlerden Tahran'da, Reyşehri İl Şurası Başkanı Hasan Halil Abadi de Feşefiyeh Hapishanesi'nde kapasitesinin üzerinde mahkum olduğunu ve gösteriler sonrası gözaltına alınanlara yeterli yerin bulunmadığını söyledi.

Halil Abadi, "Feşefiyeh Hapishanesi'nde zaten tutuklu sayısı fazla. Hapishane, yeni gözaltı ve tutuklamalara cevap verecek durumda değil" dedi.

ABD yaptırımlarının da etkisiyle ekonomik açıdan zor günler geçiren İran halkı, 15 Kasım'da benzine 3 kat zam yapıldığının açıklanmasının ardından ülkenin birçok kentinde protestolara başlamıştı. 

Gösterilerde, birçok kentte kamu binaları, bankalar, benzin istasyonları ve marketler tahrip edilmişti.

 

Independent Türkçe, Ajanslar
 

DAHA FAZLA HABER OKU