Suriye Anayasa Komitesi ikinci tur toplantılarına başladı

Suriye için yeni bir anayasa yazım süreci, Birleşmiş Milletler gözetiminde devam ediyor. Toplantıların ikinci turu başlamadan muhalifler, İdlib saldırıları nedeniyle uyarıda bulundu

Suriye anayasa görüşmelerinin ikinci turu başladı / Fotoğraf: AA

Suriye Anayasa Komitesi toplantılarının ikinci turu, 45 kişilik yazım kurulunun ilk oturumuyla başladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

45 kişilik yazım ekibi, Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre Ofisi'nde yapılan toplantılarda Suriye için yeni bir anayasa ortaya koymaya çalışıyor.

İkinci turun ilk toplantısı, heyetlerin kendi içlerinde yaptıkları toplantıların ardından BM Suriye Özel Temsilcisi Geir O. Pedersen'in konuşmasıyla başladı.

Muhalefetten İdlib uyarısı

Suriyeli muhalifler, dün akşam Pedersen ile bir araya gelerek rejimin İdlib'de sivillere yönelik saldırılarının süreci olumsuz etkileyeceği uyarısında bulundu.

Muhalifler, İdlib'in kuzeyindeki Kah köyünde bulunan çadır kampına düzenlenen saldırı için Pedersen'e uluslararası bir soruşturma başlatılması çağrısı yaptı.

Muhalifler, bu görüşmede Suriye’deki tüm sivillerin ve sivil altyapı tesislerin korunması gerektiğinin vurguladı.

Pedersen ise ilk tur toplantılarının ardından düzenlediği basın toplantısında, iyi bir başlangıç yaptıklarını ve görüşmelerin genel beklentiden daha iyi geçtiğini bildirmişti.

Lavrov: Anayasa çalışmalarına tehditler var

Suriye Anayasa Komitesi’nin görüşmelerine ilişkin açıklamalarda bulunan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise söz konusu çalışmaların engellenmesi yönünde tehditlerin olduğunu öne sürdü.

Rusya’nın başkenti Moskova’da açıklamalarda bulunan Lavrov, "Sürecin başarısız sonuçlanmasını isteyen çok taraf var. Bu durumda, Suriye'ye askeri müdahalede bulunma yönündeki eylemler haklı gösterilebilecek" dedi.


Independent Türkçe, Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU