Kurultay yaklaşırken CHP’de hangi isimler ve gruplar etkin?

“Saray’a giden CHP’li” tartışması kimi çevrelerce ‘CHP’de parti içi kavga’ olarak yorumlanıyor. İnce’nin çıkışı, “CHP’de gerginlik ve kurultay öncesinde partide etkin grup ve kişiler var mı?” sorularını gündeme getirdi. Bu konudaki kulisler ilginç…

Fotoğraf: AA

CHP’nin parti içi sorunları geçmişten beri medyanın vazgeçilmezleri arasında.

Rahmi Turan’ın “Saray’a giden CHP’li” iddiasının ardından başlayan tartışmalar yine medyada geniş yer buldu.

Özellikle kamuoyunda 'iktidara yakın' olarak bilenen medya organlarında bu tartışmalar “CHP’de parti içi kavga" olarak lanse ediliyor.

Peki CHP’de iddia edildiği düzeyde bir parti içi kavga var mı?

Genel başkanlık seçiminin yapılacağı ve Mart ayı sonuna kalması beklenen Olağan Kurultay öncesinde parti içinde hangi isim ve gruplar etkin. Kim neyi savunuyor? 

Independent Türkçe, CHP kulislerindeki iddia ve bilgileri derledi.

Kemal Kılıçdaroğlu gücünün doruğunda

Yerel seçimlerde gösterdiği adayların başarısı ve Millet İttifakı’nın kurulması, devam ettirilmesinde ana etken olmasından dolayı Kılıçdaroğlu, gelecek kongrenin de en güçlü adayı olarak gösteriliyor. 

Muharrem İnce sayılmazsa kongrede Kılıçdaroğlu’na karşı bir rakip çıkması beklenmiyor.

Partinin ağır topları Bülent Tezcan, Tekin Bingöl, Seyit Torun, Kılıçdaroğlu’na her koşulda destek olacak isimler arasında görülüyor.

Mevcut Merkez Yönetim Kurulu'nun (MYK) tamamının kurultayda Kılıçdaroğlu’nun yanında yer alması bekleniyor.

kemalkılıçdaroğlu.jpg
Kılıçdaroğlu ile İnce, önümüzdeki kurultayın en güçlü isimleri / Fotoğraf: AA

 

İnce’nin ekibi güç kaybetti

Muharrem İnce, son dönemdeki çıkışlarıyla kendinden söz ettiriyor. 2017 yılındaki kongreye göre parti içi kongrede ciddi bir çıkış yapan İnce, genel seçimlerde adayların Kılıçdaroğlu tarafından belirlenmesi nedeniyle milletvekilleri arasındaki gücünü büyük ölçüde kaybetmiş durumda.

Hatta 2014’te belediye başkanı olmasında büyük katkı sağladığı Yalova Belediye Başkanı Vefa Selman ile ters düşmesinin ardından geçtiğimiz günlerde Yalova’da yapılan delege seçimlerinde güçlükle seçildiği öne sürülüyor.

Merak edilen soru…İnce batıdaki delege gücünü koruyabilecek mi?

Şu an mevcut milletvekilleri arasında sadece Bilecik Milletvekili Yaşar Tüzün’ün İnce’ye yakın olduğu iddia ediliyor.

Belediye Başkanları arasında da Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, İnce’ye yakın isimler arasında görülüyor.

İnce’nin geçen kurultayda özellikle ulusalcı eğilimlerin daha kuvvetli olduğu Marmara, Karadeniz ve Ege illerindeki delegeleri arasında ciddi desteği vardı.

Ancak halen devam eden kongre sürecinde mevcut delege gücünü koruyup koruyamayacağı önümüzdeki haftalarda belli olacak.

baykal.jpg
Deniz Baykal / Fotoğraf: AA

 

Baykalcı ekip kalmadı

Deniz Baykal’ın ilerleyen yaşı ve geçirdiği rahatsızlıktan dolayı CHP içerisinde bugün Baykalcı olarak adlandırılabilecek bir ekip kalmamış durumda. Sadece CHP Antalya Milletvekili Osman Kaptan, memleketlisi Baykal’a vefadan dolayı yakın isim olarak adlandırılabilir.

salıcı.jpg
Oğuz Kaan Salıcı / Fotoğraf: AA

 

10 Aralık Hareketi veya Oğuz Kaan Salıcı ekibi

10 Aralık Hareketi ismini çağdaş bir sosyal demokrat anlayışın CHP’ye hakim olması hedefiyle 10 Aralık 2005 günü Burhan Şenatalar, Süleyman Çelebi öncülüğünde İstanbul’da yapılan ve o günlerde Erdal İnönü, şu an HDP’de olan Erol Katırcıoğlu’nun da destek verdiği toplantıdan alıyor.

Hareket 22 Temmuz 2007 genel seçimlerine ÖDP, SHP, DSP ve bağımsız sol hareketlerin ortak bir liste ile girmesi için çalışmıştı.

Şu an Örgütlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı olan Oğuz Kaan Salıcı da 10 Aralık hareketi içindeki isimlerden biriydi.

10 Aralık Hareketi’nin oluşumuna katılan isimlerden bazıları bugün farklı yerlerde de olsa Salıcı’nın artan gücüyle birlikte parti içinde ona yakın isimler de halen “10 Aralıkçılar” olarak anılıyor.

Kaftancıoğlu – Salıcı yakınlığı

İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, Salıcı’ya yakın isimler arasında görülüyor. İkili geçen yerel seçimlerde Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Odabaşı, Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin’in aday gösterilmesinde etkin rol oynamıştı.

Salıcı’nın örgütlerden sorumlu genel başkan yardımcısı olması nedeniyle bir kısım  delege üzerinde etkinliği olduğu iddia edilmekte.

kaftancıoğlu.jpg
Canan Kaftancıoğlu ve Salıcı parti içinde yakın isimler olarak biliniyor / Fotoğraf: AA

 

Salıcı’nın gönlünden de liderlik geçiyor iddiası

Salıcı’nın Kılıçdaroğlu sonrası süreçte lider adayı olarak ön plana çıkabileceği ya da 10 Aralık Hareketi’nin desteklediği bir ismin de lider adayı olarak çıkarılabileceği öne sürülen iddialar arasında.

Son olarak 10 Aralık hareketinin kurucularından olan eski DİSK Başkanı Süleyman Çelebi de Ekrem İmamoğlu’na yakın isimler arasında.

selin sayek böke.jpg
Selin Sayek Böke / Fotoğraf: AA

 

Gelecek İçin Biz Grubu şimdilik sessiz

CHP’nin daha sol bir çizgide politika yürütmesi talebiyle 2018 yılında ortak bir bildiriyle ortaya çıkan ve kendilerine Gelecek İçin Biz Grubu verilen hareketin içinde milletvekilleri Selin Sayek Böke, Orhan Sarıbal, Ali Haydar Hakverdi, Ali Şeker ve eski milletvekili İlhan Cihaner gibi isimler bulunuyordu.

24 Haziran 2018 seçimlerinin ardından Gelecek İçin Biz Grubu da olağanüstü kurultay çağrısında bulunmuş, Ali Şeker adaylarının Selin Sayek Böke olduğunu söylemişti.

Gelecek İçin Biz Grubu gelecek kurultayda aday çıkarıp çıkarmayacağı henüz bilinmiyor. Yine Ali Şeker’in de  artık grup ile ortak hareket etmediği kulislerde konuşulan iddialar arasında.

veliözgür.jpeg
Özgür Özel ve Veli Ağbaba / Fotoğraf: AA

 

Özgür Özel – Veli Ağbaba ve MYK’nın gençleri dirsek temasında

Henüz kendilerini bir isim adı altında tanımlamasalar bile kendilerini partinin yeni yüzleri olarak adlandıran ağırlıklı olarak MYK’nin genç isimleri de belli konularda ortak hareket etmeye çalışıyor.

Kendilerini zaman zaman merkezde durmaya çalışan CHP yönetimine nazaran daha sosyal demokrat çizgide tanımlayan bu grup parti kadrolarının yenilenmesinden ve gençleşmesinden yana.

Kılıçdaroğlu sonrasının lider adaylarından bir olabileceği iddia edilen Grup Başkanvekili Özgür Özel ile CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba da bu grup içerisinde en bilinen kişiler.

Erdoğan Toprak’ın İstanbul’da gücü arttı

Kılıçdaroğlu’na yakın isimler arasında olan İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak da parti içinde ağırlığı artan isimler arasında. Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat, Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel’in atanmasında etkili olduğu, milletvekilleri Gökan Zeybek ile Özgür Karabat’ın da Toprak’a yakın isimler arasında olduğu iddia ediliyor.

İstanbul İl Başkanlığı seçimlerinde etkili olabilecek gruplar arasında gösterilen Toprak ve ekibinin genel kurultayda  Kılıçdaroğlu’na desteği sürdüreceği belirtiliyor.

İstanbul’da Canpolat ve İlgezdi’nin özgül ağırlığı var

Ülke genelinde olmasa bile en çok delegenin olduğu İstanbul’da Eski İl Başkanı Cemal Canpolat ile Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi’nin delegeler arasında bir tabanları olduğu biliniyor. İlgezdi’nin eşi Gamze İlgezdi de halen MYK’da yer alıyor ve Kılıçdaroğlu'nu destekleyecek isimler arasında gösteriliyor. 

Erdoğdu, Tuncay Özkan ve Gürsel Tekin beklemede

Partinin bilinen isimleri arasında yer alan Aykut Erdoğdu, Tuncay Özkan ve Gürsel Tekin ise şu an süreci gözlemlemeyi seçen isimler arasında.

Aykut Erdoğdu ve Tuncay Özkan’ın Kılıçdaroğlu’ndan sonraki süreçte koşullar el vermesi halinde lider adayı olarak çıkmak isteyebilecek isimler arasında olabilecekleri kulislerde konuşulanlar arasında.

ekrem.jpg
Ekrem İmamoğlu / Fotoğraf: AA

 

Ekrem İmamoğlu, parti içinde güç artırma peşinde..

Tabii bir de bütün bu anlatılanların dışında Ekrem İmamoğlu’nun da gelecek süreçlerde CHP içinde gücünü artırmak istediği iddialar arasında.

İlk günlerde Canan Kaftancıoğlu’na yakın görünse de İmamoğlu bugünlerde CHP’deki bütün gruplara eşit mesafede hatta CHP üstü bir siyaset yapma çabasında içinde görünüyor.

Buna karşın İmamoğlu’nun CHP içinde olup bitenlerle ilgilendiği ve İstanbul’daki kongre sürecinde gücünü artırmak için taraftarlarını yeni üye olarak yazılmaları noktasında teşvik ettiği de konuşulanlar arasında.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU