Mısır'da editörü gözaltına alınan gazetenin ofisine polis baskını

Mada Masr ülkede bağımsızlığını koruyan az sayıda haber sitesinden biri

Mada Masr'ın editörlerinden Şadi Zalat cumartesi günü Kahire'deki evinde tutuklandı. Yayın kurumuna birkaç saat sonra baskın başladı (AP)

Mısır güvenlik güçleri ülkedeki son bağımsız gazetelerden birinin ofisine baskın düzenleyerek bazı çalışanları tutukladı. Baskın, gazetenin editörlerinden birinin Kahire'deki evinde yakalanıp bilinmeyen bir yere götürülmesinden yalnızca bir gün sonra yaşandı.

Ülkede sayıları gitgide azalan bağımsız haber sitelerinden biri olan Mada Masr pazar günü yaptığı açıklamada, polisin Genel Yayın Yönetmeni Lina Attalah'ın yanı sıra muhabirlerden Muhammed Hamama ve Rana Memduh'u tutuklayarak kovuşturma için götürdüğünü belirtti.

Açıklamada, Britanya vatandaşı gazeteci Emma Scolding'le birlikte ABD'li muhabir Ian Louis'in de sınır dışı edilebileceği kaydedildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yayın kuruluşu Twitter'da yaptığı paylaşımda, sivil kıyafetler içindeki 9 polisin saat 13.30'da ofisi bastığını ve kendilerini tanıtmayı reddederek dizüstü bilgisayarlarla cep telefonlarına el koymaya başladığını belirtti. Polis, cumartesi günü editör Şadi Zalat'ın tutuklanıp ortadan kaybolması hakkında gazetenin personeliyle röportaj yapmak için ofise giden Britanyalı muhabirin ve France 24 ekibinin de aralarında bulunduğu bazı gazetecileri sorguladı.

Mada Masr, Twitter'a "Ian Louis ve Emma Scolding ayrı ayrı götürüldü. Pasaportlarını almaları için evlerine götürüldüler. Sınır dışı edilebilirler" diye yazdı.

Haber sitesi ayrıca, "Ofisimize giren kişilerden birine göre Lina Attalah, Muhammed Hamama ve Rana Memduh kovuşturma için götürüldü" diye ekledi.

Mısırlı bir insan hakları eylemcisi, The Independent'a gözaltına alınan gazetecilerle temasa geçemediklerini söyledi.

Mısır'ın önde gelen insan hakları savunucularından Mona Seyf, "Ofislerine baskın yapıldığını söylemeyi başardılar ve sonra iletişim tamamen kesildi (...) Orada kimin bulunduğundan emin değiliz ancak gazetecilerin sayısının 3'le 6 arasında değiştiğini düşünüyoruz" dedi.

Mona Seyf daha sonra Twitter'a, aynı zamanda Demokrasi Şimdi (Democracy Now!) muhabiri olan Mısır asıllı Amerikalı gazeteci Şerif Abdulkuddus'un, gazeteci Yasemin Rifae'nin, araştırmacı gazeteci ve insan hakları savunucusu Hüsam Bahgat'ın da aralarında bulunduğu birkaç kişinin daha gözaltına alındığını yazdı. 

Gözaltına alınanlardan en az ikisi, Abdulkuddus ve Rifae, ABD vatandaşı. Aralarında ayrıca Fransız vatandaşlarının da olduğu düşünülüyor.

 

 

Avukat Mahmut Osman'ın Mada Masr ofisine girmesi engellenirken, Fransız elçiliğinden iki temsilci de şirket binasına doğru yola koyuldu. İçeri girmeyi başarıp başaramadıklarına dair bir teyit gelmedi.

Bu gelişmeler, yayın kuruluşunun 37 yaşındaki editör Şadi Zalat'ın cumartesi sabahı erken saatlerde Kahire'deki evinde tutuklandığını açıklamasından sadece bir gün sonra yaşandı.

Kuruluşun açıklamasında sivil kıyafetli polislerin Zalat'ın eşine, kocasının Giza polis karakoluna götürüleceğini söylediği belirtildi. Zalat'ın dizüstü bilgisayarına, belgelerine ve cep telefonuna da el kondu.

Ancak Zalat'ın nerede tutulduğunu hala teyit edemeyen gazete, editörün "ortadan kaybolmuş olduğunu" farz ettiklerini belirterek serbest bırakılması çağrısı yaptı.

Yetkililerden konuyla ilgili hemen bir açıklama gelmedi.

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi, Müslüman Kardeşler lideri Muhammed Mursi'nin zorla görevden alınmasına nezaret ettikten sonra 2013'te iktidarı ele geçirmesinden bu yana özgürlüklere karşı şiddetli bir baskı uyguluyor.

Mısırlı gazeteciler tutuklu yargılama sırasında yıllarca hapiste kaldı, yabancı ülkelerin muhabirleri sınır dışı edildi ve haber siteleri yasaklandı.

Mada Masr son yıllarda Mısır hükümeti tarafından engellenen yüzlerce haber sitesinden biri.

Nadir görülen hükümet karşıtı protestoları takiben başlayan gözaltı dalgasında sadece eylülden bu yana 4 bin kadar kişi tutuklandı.

Ofislerine yapılan baskından bir gün önce Mada Masr, iş arkadaşlarının tutuklanmasını kuruluşa yönelik "varoluşsal bir tehdit" olarak gördükleri konusunda uyarıda bulunmuştu.

Baskından önce Mada Masr Genel Yayın Yönetmeni Lina Attalah şu ifadeleri kullanmıştı:

Bize yasak ve baskıyla dolu, medya kuruluşlarının çoğunu kapanmaya ya da iktidarla hizalanmaya iten yıllar boyunca hala çalışmaya nasıl devam edebildiğimiz sık sık soruluyor (...) Gazetecilerin, işlerinin doğruluğu ve diğerlerinin gözündeki değerleri dışında hiçbir koruması yok. Hepimiz tehlikedeyiz ve karşı koymazsak hepimiz onların tutsağı olacağız. Şadi'nin arkadaşları olarak şu anki tek seçeneğimiz, onun güvenliği ve bizim işimizi yapmaya devam edebilmemiz için savaşmaktır.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Ata Türkoğlu

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU