Koç Holding, Yapı Kredi’nin 13 yıllık ortağı Unicredit’in bankadaki payını satacağı iddialarına yanıt verdi

Koç Holding’in Yapı Kredi’deki İtalyan ortağı Unicredit’in 75 yıl önce kurulan bankadan tamamen çekileceği yönündeki iddialara açıklama geldi. Koç Grubu, görüşmelerin sürdüğünü ve çoğunluk hisseye sahip olmayacaklarını söyledi

Fotoğraf: Nicole Tung/Bloomberg

Koç Holding, Yapı Kredi Bankası’nın İtalyan ortağı Unicredit’in hisselerini, Holding iştiraki Koç Finansal Hizmetler A.Ş.’ye satacağı ve Koç’un böylelikle çoğunluk hisseye sahip olacağı yönündeki iddialara yanıt verdi. 

Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yapılan açıklamada Holding’in portföyünde yer alan şirketlerin, hissedarlık alternatiflerinin değerlendirilmesine yönelik çalışma ve görüşmelerin her zaman olduğu hatırlatıldı. 

Somut bir kararın olması durumunda bunun kamuya açıklanacağının altının çizildiği açıklamada Unicredit’in Yapı Kredi’den tamamen çekileceği iddiaları şöyle yanıt buldu: 

Yapı Kredi Bankası sermayesinde doğrudan ve dolaylı olarak çoğunluğa ulaşmamak kaydıyla, pay alımı dâhil Koç Finansal Hizmetler A.Ş. ve Yapı Kredi ortaklık yapılarının yeniden yapılandırılmasına yönelik olarak Unicredit ile görüşmelerimiz devam etmekle birlikte, konuya ilişkin olarak herhangi bir yönetim kurulu kararı alınmamıştır. 


Sermaye Piyasası Kurulu'nun Özel Durumlar Tebliği kapsamında kamuya açıklama yapılmasını gerektirecek bir gelişme olmadığını belirten Koç Holding, KAP’a yapılan açıklamanın ise yatırımcılardan gelen sorular nedeniyle yapıldığını duyurdu.

Konuyla ilgili Reuters’ta yayınlanan haberde UniCredit'in bankadaki payını azaltacak bir anlaşma sağladığı belirtiliyordu. Habere göre, İtalyan banka, Yapı Kredi'yi kontrol eden Koç Finansal Hizmetler'deki yüzde 50 hissesini Koç Holding'e satmayı planlıyordu.

Türk bankacılık sektörünün ilk yabancı ortağı 

Türkiye'de yaşayanların daha uygun şartlarda konut sahibi olmalarını sağlamak amacıyla Kazım Taşkent tarafından 1944’te kurulan Yapı Kredi, 1980’de Çukurova Holding’e geçti. 

Ancak 2005’e gelindiğinde Çukurova Grubu’nun TMSF’ye olan borçları yeni bir satışın kapısını açtı. Grubun hisselerinin yüzde 57,4’ünü Koç Finansal Hizmetler aldı. 

Koç Finansal Hizmetler A.Ş, Koç Holding’in finans sektöründeki tüm iştiraklerini (Koçbank, Koç Yatırım, Koç Leasing, Koç Faktoring, Koç Portföy, Koçbank Nederland NV ve Koçbank Azerbaycan) tek çatı altında toplayrak 16 Mart 2001’de kuruldu. 

Bir yıl sonra ise Koç Grubu, İtalyan UniCredit ile bir ortaklık anlaşması yaptı. Bu anlaşmaya göre Koç Finansal Hizmetler A.Ş’nin ortaklık yapısı Koç Holding ve Unicredit arasında yarı yarıya bölüştürüldü. Böylelikle, Türk bankacılık sektörüne ilk kez yabancı bir ortak dahil oldu. 

2005’de Yapı Kredi hisselerinin Koçbank tarafından satın alınmasından bir yıl sonra Koçbank, Yapı Kredi’ye devredildi ve yeni oluşum, "Yapı Kredi" ismiyle faaliyetlerini sürdürdü. 

UniCredit ile Koç Holding Koç Finansal Hizmetler'de eşit hisseye sahip. Koç Finansal Hizmetler Yapı Kredi'nin yaklaşık yüzde 82'sine sahip.

Sermayesinde devletin tek kuruşu bulunmayan banka bugün Türkiye’nin en büyük üçüncü bankası.

 

Independent Türkçe 

DAHA FAZLA HABER OKU