Anketlerde önde giden Johnson’dan karşı manifesto: Gelir vergisinde artış olmayacak

İşçi Partisi’nin zenginlerden daha çok vergi alınmasını içeren taahhütlerine karşı Muhafazakar Parti’nin yol haritasında da başı vergi meselesi çekiyor

Boris Johnson, partisinin hazırladığı seçim manifestosunu Telford'dan duyurdu (AFP)

Birleşik Krallık 12 Aralık’ta genel seçime gitmeye hazırlanırken İşçi Partisi’nin ardından iktidardaki Muhafazakar Parti de manifestosuyla seçmenlerin karşısına çıktı.

Zenginlerden ve çevreyi kirletenlerden daha fazla vergi alınması vaadiyle ön plana çıkan rakiplerinin yürüttüğü kampanyaya karşı Muhafazakar Parti’nin lideri ve Başbakan Boris Johnson’ın da seçim haritasının merkezine “vergi” meselesini yerleştirdiği görülüyor.

Financial Times’ın (FT) haberine göre seçime 18 güne kala gelen manifestoda Johnson, İşçi Partisi’nin aksine, gelir vergisi, kamu sigortası ya da katma değer vergisinde artış getirmemeyi vadediyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

“Brexit’i Başaralım, Britanya’nın Potansiyelini Açığa Çıkaralım” başlığıyla hazırlanan 60 sayfalık belge, ülkenin Avrupa Birliği’nden (AB) ayrılma taahhüdünü gerçekleştirmenin yanı sıra, yolların onarılmasına ve çocuklara sunulan sağlık hizmetine 3 milyar sterlin (yaklaşık 22 milyar TL) fon ayrılması, hastane park ücretlerinin de kaldırılması gibi planları içeriyor.

Manifestoda ayrıca, asgari ücret seviyesinin saat başı 8,21 sterlinden (yaklaşık 60 TL) 10,5 sterline (77 TL) çıkarılmasından bahsediliyor.

BBC’nin haberinde verilen diğer “garantiler” arasında, daha sıkı göç kontrolleri ve 2050’ye kadar sıfır net karbon emisyonu da yer alıyor.

Son kamuoyu araştırmalarına göre fark açılıyor

Johnson’ın vergi meselesini seçim savaşının odak noktası haline getirmesi, partisinin Avam Kamarası’nda çoğunluğu yakalayabileceğini işaret eden kamuoyu anketlerinin paylaşılmasının ardından geldi.

Daily Mail gazetesinin haberine göre YouGov kuruluşunun 270 bin seçmenle gerçekleştirdiği mülakatları analiz eden Datapraxis’in tahminleri, 650 üyeli Avam Kamarası’nda Muhafazakar Parti’nin 57 sandalye artışla ve yüzde 42’yle 349 sandalye kazanabileceğini gösteriyor.

Buna göre rakibinden 12 puan geriye düşeceği tahmin edilen İşçi Partisi’nin 30 sandalye kaybederek seçimi 213 sandalyeyle kapatacağı öngörülüyor.

 

 

Son analizler ayrıca, İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn’in geçen hafta ses getiren manifestosunun halk nezdinde fazla karşılık bulmadığını da işaret ediyor.

Opinium’un The Observer için yaptığı başka bir anketse, seçimde Muhafazakar Parti’ye yüzde 47, İşçi Partisi’ne yüzde 28 şans tanıyor.

Ülkeyi seçime götüren Brexit krizinde sürekli takvim değişmiş; 29 Mart'ta gerçekleşmesi gereken süreç önce 22 Mayıs’a, daha sonra 31 Ekim'e ertelenmişti.

Sonuç elde edilememesinin ardından Başbakan Johnson, Brüksel’den Brexit’in 31 Ocak 2020’ye ertelenmesini istemek zorunda kalmıştı.

Independent Türkçe için derleyen: Elvide Demirkol

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU