OECD'nin gözünden öğretmenler ve yaşam koşulları

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü'nün (OECD) 2019'da yayımladığı 'Bir Bakışta Eğitim' raporuna göre Türkiye'de öğretmenler

Fotoğraf: AA

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü'nün (OECD) 2019 yılı eğitim raporu Eylül ayında yayınlanmıştı.

Rapor Türkiye'de, her bir öğrenci için eğitime harcanan yıllık miktarın, OECD ortalamasından iki kat daha az olduğunu ortaya koyuyor.

'Bir Bakışta Eğitim' başlığışla yayımlanan raporda öğretmenler ile ilgili çarpıcı veriler de var. 

Buna göre Türkiye'de maaşlar nedeniyle öğretmenlik cazip bir meslek olarak görünmüyor. 

8 yıl önce Visa Europe ve 23 üye bankası ile Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı (TEGV) işbirliğiyle hayata geçirilen “Renkli Ufuklar” projesi kapsamında, Infakto Research Workshop’un yaptığı araştırmaya göre çocuklar ve ebeveynler tarafından en çok tercih edilen meslek öğretmenlik olarak ön plana çıkıyordu. 

OECD ortalamasında mesleğe yeni başlayan bir öğretmenin maaşı ile en üst kıdemde alabileceği maaş arasında %85-90 arasında fark bulunuyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Türkiye’de mesleğe başlayan bir öğretmen en üst kıdeme ulaştığında başlangıç maaşından yalnızca %27 oranında daha fazla maaş alıyor.

OECD ortalamasına kıyasla Türkiye’de 30 yaş altındaki öğretmen oranı oldukça yüksek; 50 yaş üzerindeki öğretmen oranı ise oldukça düşük görünüyor.

Türkiye ilköğretim ve ortaöğretimde toplam 30 yaş altındaki öğretmen oranının en yüksek olduğu üçüncü ülke.

Araştırmanın "Öğretmenler zamanlarının ne kadarını öğretmek için harcıyorlar?" bölümüne bakıldığında Türkiye'deki öğretmenlerin OECD ortalamasının altında olduğu, ögrencilerine eğitim amaçlı en çok zaman ayıran ülkenin Kosta Rika olduğu görülüyor.
 

1.jpg
Görsel: OECD

 

Öğretmenlerin sınıfta ne kadar zaman harcadığı ile ilgili veriye bakıldığında Türkiye'nin yine OECD ortalamasının altında olduğu dikkat çekiyor.
 

2.JPG
Görsel: OECD

Ögretmen başına düşen öğrenci sayısında Türkiye ilk üçte

OECD'nin 2019 eğitim raporunda Türkiye, Hindistan ve Endonezya'nın ardından öğretmen başına düşen öğrenci sayısında üçüncü sırada yer alıyor. 
 

3.JPG
Görsel: OECD


Türkiye, satın alma gücüne göre düzeltilmiş öğretmen maaşları karşılaştırmasında da hem OECD hem Avrupa Birliği ortalamasının altında görünüyor.

 

Independent Türkçe

 

DAHA FAZLA HABER OKU