Çığır açan araştırma, iltihaplanmayla "zihinsel uyuşukluk" arasında ilk defa bağlantı keşfetti

İltihaplanma özellikle uyanık kalma yeteneğini etkiliyor

Başka etkenlerin de olup olmadığı henüz bilinmiyor (John Hopkins Medicine)

Bilim insanları, zihinsel yorgunluk ve fiziksel iltihaplanma arasında bir bağlantı keşfedildiğini söylüyor.

Bu bağlantı, kronik tıbbi rahatsızlıklardan mustarip hastaların neden fiziksel semptomların yanı sıra çoğu zaman ciddi zihinsel “uyuşukluk” da bildirdiğini açıklayabilir.

Alabama Üniversitesi ve Birmingham Üniversitesi'nin birlikte yürüttüğü araştırma projesi, bedenin hastalığa gösterdiği tepki olan iltihaplanmayla kronik ağrı yaşayanlar tarafından tanımlanan zihinsel "bulanıklık" arasındaki bağlantıları araştırdı.

Araştırma için 20 genç erkek gönüllüye, farklı günlerde, biri geçici iltihaplanmaya neden olan diğeriyse plasebo etkisi yaratan iki iğne vuruldu.

Her iki seferde de kendilerine hangi iğnenin vurulduğunu bilmiyorlardı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Daha sonra bilişsel tepkileri test edildi ve uyanıklık, duyusal bilgileri seçme ve neye dikkat etmesi gerektiğini belirleme de dahil olmak üzere beyin aktiviteleri ölçüldü.

İltihaplanma seviyeleri kan örnekleri kullanılarak test edildi.

Sonuçlar, iltihaplanmanın özellikle beynin uyanık kalmaktan sorumlu bölgelerini etkilediğini gösterdi.

Ancak, diğer dikkat süreçleri bedensel iltihaplanmadan etkilenmedi.

Çalışmanın kıdemli yazarlarından Dr. Ali Mazaheri çalışmanın sonuçlarına ilişkin, “Bilim insanları uzun süredir iltihaplanma ve biliş arasında bir bağlantı olduğundan şüpheleniyordu ama neden ve sonuç konusunda net olmak çok zor” dedi.

Örneğin, tıbbi bir rahatsızlığı olan veya çok kilolu kişiler bilişsel bozulmadan şikayet edebilir ama bunun, bu rahatsızlıklarla ilişkili iltihaplanmadan mı kaynaklandığını yoksa başka nedenlerin olup olmadığını söylemek çok zor. Araştırmamız, vücutta iltihaplanma olduğunda beyinde bundan açıkça etkilenen belirli bir kritik süreç tanımladı.

Birleşik Krallık'taki yaklaşık 15 milyon kişi, artrit, bağışıklık sisteminden kaynaklı hastalıklar ve yüksek tansiyon gibi kronik rahatsızlıkla yaşıyor.

Bunların bazıları tamamen tedavi edilemiyor, yalnızca ilaç tedavisi ve diğer tedavilerle yönetiliyor. Bu rahatsızlıklar en çok da yoksul bölgelerde yaşayan kişiler arasında yaygın.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style/health-and-families

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU