Rusya'da elektronik cihaz tartışması... 'Yerli yazılım' zorunluluğu mu, 'Biri bizi gözetliyor' kanun teklifi mi?

Rusya, elektronik cihazların Rus yazılımı yüklü olarak sunulmasını zorunlu kılan yeni bir kanunu yürürlüğe koymaya hazırlanıyor

Fotoğraf: Pixabay

Rusya bazı elektronik cihazların Rus yazılımları ile ön yüklü olarak sunulmadıkları takdirde satışlarını yasaklayan yeni bir kanun teklifini tartışıyor.

2020'nin temmuz ayında hayata geçmesi beklenen kanun teklifi akıllı telefonların yanı sıra televizyonlar ve bilgisayarları da kapsıyor.

Yasa teklifinin destekçileri, Rus teknolojisinin güçleneceği ve tüketicilerin satın aldıkları cihazları daha kolay kullanabileceğini öne sürüyor. 

Karşı çıkanlar ise devletin toplum üstündeki gözetimini arttıracağını iddia ediyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Üst meclisten geçtikten sonra Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in onayına sunulacak kanun teklifinin yasalaşması halinde diğer ülkelerden cihazlar ithal edilmeye ve Rusya'da satılmaya devam edecek ancak söz konusu elektronik aygıtlara Rus yazılımlarının yüklenmesi zorunlu kılınacak.

 

Rusya'da ay başında internet güvenliğini sağlamaya yönelik yeni yasa yürürlüğe girmişti.

Dış güvenlik kaygılarıyla, "devlet kontrolü altında dünyadan bağımsız bir internete sahip olma" hedefiyle konulan bu yasal düzenlemeyle birlikte servis sağlayıcılarına yürütmenin talep etmesi halinde internet üzerinden gerçekleşen veri akışını sınırlandırabilecek teknik altyapıyı kurmak zorunluluğu getirilmiş, gerekli görülüğü takdirde Rusya merkezli tüm internetin kontrolü, iletişim denetleme kurulunun eline geçeceği ifade edilmişti.

Yasa karşıtları tarafından 'ülkenin devlet kontrolü altında dünyadan bağımsız bir internete sahip olmasını mümkün kılan tartışmalı yasa' olarak nitelendirilmişti.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU