Merkel'in halefinin çekilme sinyali partide yeni liderin kim olacağı sorusunu muallakta bıraktı

Parti için "zor bir yıl" olduğunu itiraf eden CDU lideri, coşkulu bir kongre konuşması yaptı

Angela Merkel, Leipzig'teki Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) kongresinde Genel Başkan Annegret Kramp-Karrenbauer'le sohbet etti (Reuters)

Almanya Başbakanı Angela Merkel'in yerini kimin alacağı sorusu, seçilmiş halefinin istifa sinyali vermesinin ardından havada kaldı.

Annegret Kramp-Karrenbauer, Merkel'in devam eden başbakanlık görevine odaklanmak için 2018'de ülkenin en büyük partisi olan muhafazakar Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) liderliğini bırakmasından bu yana partinin genel başkanı olarak görev yapıyor.

Cuma günü Almanya'nın doğusundaki Leipzig kentinde düzenlenen yıllık CDU kongresinde konuşan Kramp-Karrenbauer (ya da Alman basınında bahsedildiği üzere "AKK") kamuoyu yoklamalarına göre verilen destekte görülen devamlı düşüşe atıfta bulunarak partisinin "zor bir yıl" geçirdiğini itiraf etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Merkel'in yakın müttefiki CDU lideri, bir sonraki seçimlerde partisinin başında bulunursa muhtemelen başbakan olacak ama cuma günü görevinden ayrılma önerisinde bulundu.

Parti kongresinde coşkulu bir konuşma yapan Kramp-Karrenbauer, "İstediğim Almanya'nın sizin istediğiniz Almanya olmadığı görüşündeyseniz ... o zaman bu işe bir son vermeliyiz. Burada, şimdi ve bugün" dedi.

"Ama bu yolu birlikte yürümekten yanaysanız, öyleyse kollarımızı sıvayalım ve işe koyulalım" diyen Kramp-Karranbauer, delegeler tarafından ayakta alkışlandı.

Sadık isimlerden iktisadi liberalizm yanlısı Friedrich Merz gibi CDU liderliğine aday muhtemel rakipleri dolayı olarak hedef alan Kramp-Karrenbauer, partisinin kurduğu hükümetin mirasına saldırmanın "iyi bir kampanya stratejisi olmadığını" söyledi.

Merz ise bu üstü kapalı eleştiriye misillemede bulunmak yerine, parti liderlerini "cesur, mücadeleci ve ileri görüşlü" diye öven bir konuşma yaptı.

Bununla birlikte Kramp-Karrenbauer, zorunlu askerlik hizmetinin geri gelmesi fikrini dillendirerek kendi partisindeki muhafazakarların bir parça gönlünü de aldı.

 

 

Merkel 2021'de başbakan olarak görev süresi sona erdiğinde yeniden seçilmek için yarışmayacağını üzerine basa baba söyledi ama halef olarak Kramp-Karrenbauer'in seçilmesine rağmen partisinin merkezde yer alan bölümüyle sağ kanat grup, CDU'nun gelecekteki yönünü kontrol altına almak için hala mücadele veriyor.

İki günlük kongrede geri planda duran Merkel, hükümetinin çalışmalarını savunan ama CDU'nun gelecekteki yönüyle ilgili sorumluluğu üzerinden atan bir açılış konuşması yaptı.

Ulusal kamuoyu yoklamalarına göre CDU, son aylarda Sosyal Demokrat Parti'yi ana muhalefet koltuğundan etmiş görünen Yeşiller'in meydan okumasıyla karşı karşıya bulunuyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU