ABD’yle varılan yeni veri paylaşım anlaşmasına göre Birleşik Krallık vatandaşları ölüm cezası alabilir ya da Guantanamo’ya gönderilebilir

Özel Haber: Hızlı veri paylaşımıyla birlikte suçlu iadeleri artmaya başlıyor ama soruşturma, Birleşik Krallık'ın idamları önlemek için 'güvenilir teminatları' güvence altına alabileceği iddiasını gülünç buluyor

Robin Hodgson The Independent'a, "Biri ABD'ye gönderilebilir, ölüm cezasına çarptırılabilir ve sonsuza dek idam mahkumu olarak yaşayabilir ya da cezası infaz edilebilir" diye aktardı (AP)

Birleşik Krallık'ta yürütülen (BK) parlamento soruşturmasında, Priti Patel'in getirdiği hızlı veri paylaşımı anlaşmasından dolayı BK vatandaşlarının ABD’de ölüm cezası ya da Guantanamo Körfezi’ne gönderilme riski altında olduğu konusunda uyarıda bulunuluyor.

İçişleri Bakanı Patel, Washington'la geçtiğimiz ay imzalanan ve bir dönüm noktası olarak duyurduğu anlaşmanın detaylarını sır gibi sakladığı için de eleştirilerin hedefinde.

Anlaşma, polis ve istihbarat teşkilatlarına teröristlerin, ciddi suç çetelerinin ve beyaz yakalı suçluların (mali bir motivasyonla gerçekleştirilen, şiddet içermeyen suçlar ed.n.) elektronik haberleşmelerine hızlı erişim olanağı sağlayacak.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ancak Lordlar Kamarası komitesi tarafından yürütülen soruşturma, iade edilen şüphelilerin idam edilmeyeceğine dair BK'ın “güvenilir teminatlara" sahip olabileceği iddiasını gülünç buluyor.

Ayrıca, düzenlemenin “asimetrik” niteliğini de şiddetle eleştiriyor. Bu düzenleme, aksine ABD'ye BK vatandaşlarını hedef almada çok daha büyük bir güç veriyor.

Eski milletvekili, muhafazakar Lord Robin Hodgson, The Independent'a şunları söyledi:

Bu ne anlama geliyor? Güvenilir bir teminat nedir? Güçler ayrılığının olduğu bir yerde, nasıl olur da bir siyasetçi mahkemenin ölüm cezası vermeyeceğine ya da - eğer verirse - uygulamayacağına dair güvenilir bir teminat verir? Bu anlaşmanın sonucunda, biri ABD'ye gönderilebilir, ölüme mahkum edilebilir ve sonsuza dek idam mahkumu olarak yaşayabilir ya da bu güvenilir teminat işe yaramazsa idam edilebilir.

Lordların İkincil Mevzuat İnceleme Komitesi'ne başkanlık eden Lord Hodgson, anlaşmanın Londra'ya ve Washington'a vereceği yetkilerin çok farklı olduğuna da dikkat çekti.

BK'ya yalnızca kendi vatandaşları hakkında veri toplama izni verilecekken, ABD, yurtdışına seyahat eden bir BK vatandaşından veya BK'da yaşayan bir AB vatandaşından bunu talep edebilecek.

Lord Hodgson, “Bir sonraki parlamentonun, bakanlardan bu asimetriyi ve güvenilir teminatlar elde etme konusundaki alışılmadık ifadelerini açıklamalarını istemesi gerektiğini açıkça belirtiyoruz" diye ekledi.

Parlamento genel seçimler için dağılırken, komitenin yayımladığı rapor veri tesliminin bir BK vatandaşının Guantanamo Körfezi'ne sevk edilmesine yol açacağına dair "endişe verici" riski de eleştirdi.

Küba adasındaki kötü şöhretli ABD kampı, sınırsız gözaltı süresi ve terör zanlılarına işkence edilmesine dair uluslararası suçlamalara rağmen 40 civarında mahkumla açık kalmaya devam ediyor.

Lordları destekler şekilde, İçişleri Bakanlığı bir BK vatandaşının iade edilme ve Guantanamo Körfezi'ne gönderilme riskinin “çok sınırlı” olduğunu ama “teorik açıdan mümkün” olduğunu öne sürdü.

Ancak komitenin raporu şöyle sonuçlandı:

Bu teminatlar yararlı olsa da, konunun ağırlığı göz önüne alındığında, teorik bir olasılığın dahi endişe verici olduğu görüşünü savunuyoruz.

Tartışma, dönemin içişleri bakanı Sacid Cavid'e yönelik, iki kötü şöhretli Britanyalı IŞİD savaşçısının idam riskine rağmen ABD'ye gönderilmesinin önünü açtığı yönündeki sert eleştirilerin ardından başladı.

 

 

“Beatles” hücresinin Suriye'de gözaltında tutulan üyeleri Alexanda Kotey ve El Şafi El Şeyh, geçen ay Irak'ta ABD denetimine alındı ve ölüm cezasıyla yüzleşmek üzere ABD'ye gönderilmeleri bekleniyor.

Şimdi, yeni veri paylaşım anlaşması, mevcut, hantal “karşılıklı adli yardımlaşma” anlaşmasını hızlı takip düzenlemeleriyle değiştirerek benzer daha çok vakayı tetiklemeye hazırlanıyor.

BK hükümeti, polis ve güvenlik servisleri için elektronik veri talebinde bulunup veriyi elde etmenin halihazırda 6 ay ila 2 yıl aldığını söylüyor.

Yeni anlaşma, Facebook, Google ve Twitter’ı e-postaların, metinlerin ve direkt mesajların içeriğini vermeye zorlarken ABD’li müfettişlerin aradığı bilgileri elinde bulunduran BK şirketlerini de aynısına zorlayacak.

Patel geçen ay tarihi anlaşmayı “kolluk kuvvetlerinin halkı korumasına olanak sağlayarak soruşturmaları çarpıcı biçimde hızlandırmanın" yolu diye nitelendirmişti.

Ancak anlaşma, dağılmasından önce parlamento tarafından onaylanmamıştı ve bu yüzden 12 Aralık'ta yapılacak seçimlerin ardından yeni parlamentonun toplanmasına dek tartışmaya konu olacak.

İçişleri Bakanlığı eleştirilere cevap vermeyi reddetti ama ABD’nin insanları BK'dayken hedeflemesine izin verilmeyeceğini belirtti.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU