ABD Menbiç saldırısı sonrası IŞİD'e yoğunlaştı

Washington, Suriye'nin Menbiç kentinde meydana gelen ve 4 ABD'li askerin ölümüne sebep olan patlamayla ilgili IŞİD'i sorumlu tutuyor, ancak bu konuyla ilgili tam bir karara varılmadı

Fotoğraf: Twitter

Hükümet kaynakları, ABD Savunma Bakanlığı Pentagon ve diğer güvenlik kurumlarının Menbiç saldırısını araştırdığını söyledi.

Kaynaklardan biri, olayı inceleyen yetkililerin, IŞİD'in, 2 ABD askeri ve ordu için çalışan 2 ABD’li sivilin ölümüne yol açan patlamadaki sorumluluğunu reddetmediğini ancak diğer ihtimalleri de yok saymıyor.

Washington tarafından desteklenen Suriye Demokratik Güçleri (SDG) tarafından kontrol edilen Menbiç’teki saldırı, ABD kuvvetlerinin 2015 yılında bölgeye konuşlanmasından bu yana ölü sayısı bakımından Suriye’de maruz kaldığı en büyük saldırı gibi görünüyor.

ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, saldırıdan saatler sonra yaptığı açıklamada, ''Suriye'de IŞİD'le mücadeleyi koalisyon ortaklarımıza devredebiliriz. IŞİD yenilgiye uğratıldı, askerlerimizi eve getirebiliriz'' diye konuştu.

Uzmanlar, IŞİD'in, 2014-2015 yıllarında, Suriye ve Irak’ın bazı bölgelerini kontrol etmesiyle sözde hilafet ilan etmesinin ardından, kontrol ettiği toprakların büyük çoğunluğunu kaybetmesine rağmen mağlup olmadığına inanıyor. IŞİD'in elindeki topraklardaki kontrolü azalsa da, gücünü kaybetmediğine ve gerilla tarzı saldırılar yapabileceğini düşünüyor.

YPG, geçtiğimiz ay, Suriye rejimine, olası bir Türk operasyonunu engellemek amacıyla şehri çevreleyen bölgeye girmesi yönünde çağrıda bulunmuştu. Kısa bir süre sonra rejim bölgeye girmişti. Ayrıca, YPG’nin ana omurgasını oluşturduğu SDG, IŞİD kalıntılarına karşı saldırıları arttırma sözü vermişti.

DAHA FAZLA HABER OKU