Gösterilerin devam ettiği Irak’ta Sistani ‘seçim yasasını hızlandırın’ çağrısı yaptı

Güvenlik güçleri, Bağdat’ta Sinek ve Ahrar Köprüsü arasındaki Reşadiye Caddesi'ndeki göstericilere gerçek mermilerle müdahale etti. 4 kişi hayatını kaybetti. Şii merci Sistani ise seçim yasasının hızlandırılmasını istedi

Bağdat'ta Sinek Köprüsü üzerindeki göstericilere gerçek mermilerle müdalele edildi, 4 kişi öldü / Fotoğraf:AA

Irak’ta 1 Ekim'de başlayan gösteriler devam ediyor. Bugüne kadar 300'ün üzerinde kişi hayatını kaybettiği gösterilerde yine ölüm haberleri geldi.

Edinilen bilgilere göre, güvenlik güçleri, Sinek ve Ahrar Köprüsü arasındaki Reşadiye Caddesi'ndeki göstericilere gerçek mermi ve gaz bombalarıyla müdahale etti. 

Hastane kaynakları göstericilerin üzerine açılan ateş sonucu 4 kişinin hayatını kaybettiğini, 40 kişinin de gaz etkilendiğini açıkladı.

Bağdat'ta dün yine aynı bölgede yaşanan müdahalede 3 gösterici hayatını kaybetmiş, 35 gösterici de yaralanmıştı. 

thumbs_b_c_2e7def26e7cf874787d2e25f4bb54b2e.jpg
Irak'ta 1 Ekim'de başlayan hükümet karşıtı gösteriler devam ediyor / Fotoğraf: AA

 

Sistani'den "seçim yasasını hızlandırın" çağrısı

Bu arada Şiilerin Necef merkezli en büyük dini mercisi Ali es-Sistani ise gösterilerin sürdüğü ülkede yeni seçim yasasının bir an önce çıkarılması çağrısında bulundu.

Sistani’nin Temsilcisi Şeyh Abdulmehdi Kerbelayi, cuma hutbesi sonrası dini mercinin, "siyasi mesajı"nı okudu.

Ali Sistani mesajında, göstericilerin de talepleri arasında bulunan yeni seçim yasasının bir an önce çıkarılması çağrısını yineledi. Sistani, Yüksek Seçim Komiserliğine dair yasanın da değiştirilmesi gerektiğini kaydetti.

 

Irak'taki gösteriler 

Irak'ta işsizlik, yolsuzluk ve kamu hizmeti yetersizliğini protesto etmek amacıyla 1 Ekim'de başlayan gösterilerde şu ana kadar 300'ün üzerinde kişi hayatını kaybetti, 15 binden fazla kişi yaralandı.

Başkent Bağdat başta olmak üzere orta ve güney kesimlerdeki kentlerde devam eden gösteriler sırasında İran'ın ülkedeki nüfuzuna yönelik tepkiler de dile getiriliyor.

Hükümetin açıkladığı reform paketleriyle ikna olmayan göstericiler, güvenlik güçlerine protestolarda şiddet kullanılması talimatı vermekle suçladıkları Başbakan Adil Abdulmehdi ve yolsuzluk iddiaları gerekçesiyle hükümetin istifasını istiyor. 

 

Independent Türkçe, Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU