Eskrimin liseli savaşçısı: Nisanur Erbil

Lise eğitimine devam eden Nisanur Erbil, Taşkent'teki dünya şampiyonasında kazandığı gümüş madalya ile bireyselde şimdiye kadarki en büyük başarıyı elde eden Türk sporcu olmayı başardı. Nisanur, eskrim hikayesini Independent Türkçe'ye anlattı

Nisanur Erbil / Fotoğraf: Türkiye Eskrim Federasyonu

Özbekistan'ın başkenti Taşkent'te Genç Kadınlar Kılıç Dünya Kupası'nda mücadele eden Türkiye Olimpik Hazırlık Merkezi (TOHM) sporcusu Nisanur Erbil, gümüş madalya kazanarak bu branşta bugüne kadar en iyi dereceyi elde eden Türk sporcu oldu.

 

Nisanur Erbil-TEF (3).jpg
Fotoğraf: Türkiye Eskrim Federasyonu

 

Organizasyonda zorlu rakiplerini geride bırakarak gümüş madalya kazanan Nisanur, İtalya'nın Foggia şehrinde düzenlenen Yıldızlar ve Gençler Avrupa Şampiyonası Yıldız Kadın Kılıç kategorisinde kazandığı altın madalyanın ardından gümüş madalya kazanarak adını bir kez daha Türk spor tarihine yazdırdı.

 

Nisanur Erbil-TEF (2).jpg
Nisanur, İtalya'nın Foggia şehrinde kürsünün zirvesinde yer almıştı / Fotoğraf: Türkiye Eskrim Federasyonu 

 

Özbekistan'da düzenlenen turnuvanın ardından Fransa'ya giderek burada düzenlenecek Büyükler Dünya Kupası Kılıç Branşı'nda hem bireyselde hem de takım halinde Türkiye'ye altın madalya armağan edebilmek için hazırlıklarını sürdüren Nisanur Erbil, Independent Türkçe'ye konuştu

22 Nisan 2003'te Samsun'da doğan 16 yaşındaki genç sporcu, Ankara'da lise eğitimine devam ediyor.

 

Nisanur Erbil-TEF (5).jpg
Nisanur Erbil/ Fotoğraf: Türkiye Eskrim Federasyonu

 

Üç çocuklu bir ailenin en küçüğü olan Nisanur'a eskrim sporuyla tanışma hikayesini sordum.

Eskrimle tanışmam üç yıl önce okulumuzda yapılan Sportif Yetenek Taraması projesi sayesinde  gerçekleşti. Ailem ilk başlarda bu sporu çok tanımasalar da, benimle birlikte bu sporun çok büyük gelecek vaat ettiğini öğrendiler ve bana bu konuda çok destek oldular. Bugüne kadar ben ne istediysem beni kırmayıp sırf geleceğim için büyük fedakarlıklar yapmaktan hiç kaçınmadılar. Henüz 14 yaşımda onlardan ayrılmak da buna dahil.

Nisanur, daha önce voleybol oynadığını ancak eskrimle tanıştıktan sonra önünün daha açık olacağını düşündüğü için yönünü bu spora çevirdiğini söylüyor.

Bir diğer önemli kriteri ise olimpik ve ferdi bir branş olması.

 

Nisanur Erbil-TEF (7).jpg
Fotoğraf: Türkiye Eskrim Federasyonu

 

Milli sporcu, eskrimi şöyle tanımlıyor:

Gerçekten doğası çok farklı. İçerisinde, 'kondisyon, konsantrasyon, patlayıcı kuvvet ve strateji' gibi birçok şeyi barındıran bir spor.

Katıldığı turnuvalarda her maçı basamak basamak düşünen Nisanur, şampiyonluk için gittiği Özbekistan'da da aynı stratejiyi kullandığını söylüyor.

Müsabaka boyunca her zaman bir sonraki maçımı kazanmak için konsantre oldum ve tabii ki final maçında da şampiyonluk için ter döktüm ve son tuşa kadar kazanacağımı düşündüm...

 

Nisanur Erbil-TEF (6).jpg
Fotoğraf: Türkiye Eskrim Federasyonu

 

Türkiye'de son yıllarda bilinirliği giderek artan eskrimde yakaladığı başarılarla adından söz ettiren Nisanur, o anları şöyle anlatıyor:

Eskrimde günümüzde birçok ilke imza attık ve inanın bu başarılar için çok çalıştık. Emeklerimizin karşılığını almak gerçekten muazzam bir duygu ve bunu yapan ilk sporcu olmak gurur verici.

 

Nisanur Erbil-TEF (4).jpg
Fotoğraf: Türkiye Eskrim Federasyonu

 

Nisanur'u en çok zorlayan şey ise ailesinden uzak geçirdiği günler.

Sürekli kamp ve maç zorunluluğu olan bir spor yapıyorum. Fakat her zaman hedeflerimi düşünüp ailemin de arkamda olduğunu bilmek en büyük motive kaynağım.

 

Nisanur Erbil-TEF (10).jpg
Fotoğraf: Türkiye Eskrim Federasyonu

 

"Futbol, basketbol ve voleybol gibi sporlar kadar destek göremesek de, eskiye göre daha çok destek alıyoruz" diyen Nisanur, bundan sonraki asıl hedefinin Avrupa ve Dünya Şampiyonası olduğunu söylüyor.

Önümüzde birçok Dünya Kupası var ve biz tabii ki onlarda da aynı performansı göstermek istiyoruz. Ama en önemlisi Avrupa ve Dünya Şampiyonası’nda alacağımız altın madalya. Şu an en çok Avrupa ve Dünya Şampiyonası’na odaklanmış durumdayız. 2019’da İtalya Foggia’da düzenlenen Avrupa Eskrim Şampiyonası’nda Avrupa Yıldız Kadınlar Kılıç Şampiyonu oldum. Şu an yıldızlarda hem Avrupa hem dünya şampiyonluğu hedeflerken, gençler kategorisinde de 'elimden gelenin en iyisini yapma' hedefiyle çalışıyorum.

 

Nisanur Erbil-TEF (9).jpg
Fotoğraf: Türkiye Eskrim Federasyonu

 

Henüz genç yaşta kazandığın bu başarıların ardından sokakta yürürken seni tanıyanlar oluyor mu? Onlardan nasıl tepkiler alıyorsun?

İnsanlar dışarıdan sporcu olduğumu anlayabiliyorlar fakat tabii ki tam olarak kim olduğumu bilmiyorlar. Sorduklarında ve ben de eskrimciyim dediğimde onlar için farklı gelen bu spor dalında ülkemi temsil etmenin gerçekten gurur verici olduğunu söylüyorlar.

 

 

Yaptığı sporu ülkedeki tüm gençlere mutlaka yapmalarını tavsiye eden Nisanur, sözlerini şöyle noktalıyor:

Her ne kadar profesyonel açıdan düşünmeseler bile bu sporun onlara birçok yetenek ve özellik katacağını, hayatlarına önemli bir katkı sağlayacağını düşünüyorum.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU