Erdoğan’dan Dipsiz Göl sorusu: Buna nasıl izin verilir?

Erdoğan, "Bir daha da kimseye böyle bir yetki, böyle bir kazı izni verilmesin” talimatı verdi

Fotoğraf: AA

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, define bulma amacıyla kurutulan 12 bin yıllık Dipsiz Göl için kazı iznini kimin verdiğini sordu.

Erdoğan başkanlığında yapılan AK Parti Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı’nda Gümüşhane'nin Dumanlı köyündeki Taşköprü Yaylası'nda Buzul Çağı'ndan kalma 12 bin yıllık Dipsiz Göl'de define izni verilmesi gündeme geldi.

Hürriyet’in aktardığına göre Erdoğan toplantıda Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a gölü sordu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kurum, bu konuda kazıya izin verme yetkisinin valilikte olduğunu, bölgenin doğal SİT alanı kapsamına alındığını ve eski haline getirmek için çalışmaların başlatıldığını söyledi

Bunun üzerine Erdoğan, “Bu kazılar nasıl yapılıyor, nasıl bu izinler veriliyor? Böyle bir define kazısı izni nasıl verilir? Yetkili valilik bu konuda hassas olmalı. Bir daha da kimseye böyle bir yetki, böyle bir kazı izni verilmesin” dedi.

Ne olmuştu?

Gümüşhane merkeze 50 kilometre uzaklıkta, deniz seviyesinden 2 bin 140 metre yükseklikte olan Taşköprü Yaylası'ndaki Dipsiz Göl, özellikle kar ve yağmur sularıyla besleniyordu.

12 bin yıllık gölün tabanında Roma İmparatorluğu’nun Anadolu’daki dört büyük lejyonu arasında gösterilen 15’inci Apollinaris lejyonunun hazinesinin olduğunu ileri süren bir kişinin kazı için başvurması sonucu Gümüşhane Valiliği ile Kültür ve Turizm Müdürlüğü kazı için izin verdi. Gümüşhane Müze Müdürü Elif Öktem ile jandarma yetkililerin de eşlik ettiği kazıda suyu tahliye edilen göl alanı, iş makineleriyle kazıldı. Beş gün sürdürülen kazı çalışmaları define bulunamayınca sonlandırıldı.

Müdahaleler sonucunda suyu tamamen boşaltılan gölde yapılan kazı sonucunda gölün taban ve kıyı toprak yapısının bozulduğu belirlendi. Bu süreçte farklı ajans ve yayın organlarına konuşan akademisyenler, Dipsiz Göl’ün buzul gölü olduğuna dikkat çekerek, 12 bin yıllık ekosistemin yok edildiğini, bugün yeniden su doldurularak 12 bin yıllık ekosistemin geri getirilemeyeceğini belirttiler.

 

Hürriyet

DAHA FAZLA HABER OKU