'Asıl terör devlet terörüdür' başlıklı yazısı nedeniyle yargılanan Fikret Başkaya'ya beraat

"Terör örgütü propagandası" ile suçlanan Özgür Üniversite kurucusu yazar, akademisyen Fikret Başkaya üçüncü duruşmada beraat etti

Fotoğraf: MA

Yazar ve akademisyen Fikret Başkaya, kurucusu olduğu Özgür Üniversite’nin internet sitesinde 7 Kasım 2016 tarihinde yayımlanan “Asıl Terör Devlet Terörüdür” başlıklı yazısı ve ev aramasında bulunan fotoğraflar ile köşe yazıları delil gösterilerek, Terörle Mücadele Kanunu'nun (TMK) 7/2. maddesi uyarınca "terör örgütü propagandası" yapmak suçlamasıyla dava açılmıştı.

Başkaya hakkında açılan davanın üçüncü duruşması bugün Ankara 21. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Savcının önceki celse sunduğu mütalaanın yeniden okunmasının ardından Başkaya esas hakkındaki savunması için söz aldı, Başkaya "Terörle mücadele bir kötülüğü def etmekten çok, sınırlı hak ve özgürlükleri yok etmenin, siyasi muhalifleri şeytanlaştırmanın, etkisizleştirmenin bir yoludur. Terör örgütü peydahlayıp onunla mücadele üzerinden başka amaçlar gerçekleştirmek emperyalist pratiğidir" diye konuştu.

Başkaya savunmasında Türkiye'de terörle mücede ve ifade hürriyeti arasında bir bağ kurulduğunu işaret edip şunları söyledi:

Yakın zamanda hal esnafı bile terörist ilan edildi. Türkiye’de terörle mücadele adı altında ifade özgürlüğü ihlâlleri gerçekleşiyor. Terörle Mücadele Kanununun adını ifade özgürlüğü ile mücadele olarak değiştirmek önerilebilir. Benim yazımda atılı suçların tanımına uyan özellikler yok, suç propagandası ya da suça teşvik yok. Bu ülkede geçerli bağnaz ideoloji düşünce özgürlüğünü neden yasaklıyor? Egemen sınıfın çıkarlarını korumak için. Sonuç olarak özgür düşünceyi, ifade özgürlüğünü yasaklayan bir rejim çürür ve çöker. Şeylerin gerçeğine nüfuz etmenin yolu onları sorgulamaktan, adlarıyla çağırmaktan geçer. Entelektüelin varlık nedeni sorgulamaktır. Sınıflı toplumlarda her zaman gerçeği söylemenin bir bedeli vardır ve bu bedeli de entelektüeller öder.

Fikret Başkaya’nın savunmasını tamamlamasının ardından avukatı Levent Kanat söz aldı. 

Soruşturma ve kovuşturma sürecindeki hukuksuzlukların iddia makamı tarafından önemsenmediğini ifade etti.

Avukat Kanat, iddianamede konu dışı olarak Başkaya'nın siyasi görüşlerine yönelik suçlamalar olduğunu, söz kosunu yazının Türkiye Cumhuriyeti devletine yönelik bir yazı olmadığını, genel olarak devlet kavramıyla ilgili bir yazı niteliğinde olduğunu belirtti. 

Kanat, Başkaya'nın yazısının belli yerlerinin alıntılarak terör örgütü propogandası çıkarıldığını, yazıda örgütün şiddet eylemlerinin övülmediğini ileri sürdü.

Duruşmaya verilen aranın ardından kararını açıklayan mahkeme, #FikretBaşkaya’nın beraatine hükmetti.

Siyasal Bilgiler Fakültesi Mülkiye mezunu olan Başkaya, 1992’den bu yana kurucusu olduğu Özgür Üniversite’de ders veriyor.

Başkaya, Abant Izzet Baysal Üniversitesi iktisat bölümü öğretim üyeliği döneminde sistem eleştirisi içeren 'Paradigmanın İflası' adlı kitabından ötürü Terörle Mücadele Yasası'na muhalefetten 20 ay hapis cezasına çarptırılmış, 2006 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı, Başkaya'nın 'Paradigmanın İflası' adlı kitabına sesli kitap projesinde yer vermişti.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU