Bolivya'da eylemlerde ölenlerin tabutlarını taşıyan cenaze alayına polis müdahale etti

Bolivya’da devrik Devlet Başkanı Evo Morales’in destekçileri, güvenlik güçleriyle çıkan çatışmalarda öldürülenlerin tabutlarıyla La Paz’a yürüdü

21 Kasım'da Morales destekçileri El Alto'dan La Paz'a doğru yürüyüş gerçekleştirdi (AFP)

Bolivya’da devrik lider Evo Morales’in destekçileri, güvenlik güçleriyle çıkan çatışmalarda ölenlerin tabutlarıyla, bir cenaze alayı oluşturarak perşembe günü La Paz’a yürüyüş gerçekleştirdi. 

Reuters’ın aktardığına göre, Evo Morales’e karşı gerçekleştirilen darbeyi protesto eden göstericiler, daha önce hayatını kaybeden bir göstericinin tabutunu ve geçici Devlet Başkanı Jeanine Anez’in temsili kuklasını silahlı bir ordu aracının üstüne koydu. Daha sonra başkanlık sarayının bulunduğu meydana yürümek isteyen göstericileri dağıtmak için polis biber gazıyla müdahale etti. 

 

captur-arte.jpg
10 Kasım'dan bu yana en az 29 kişinin öldürüldüğü aktarılıyor (AbadMiranda/Captur-Arte)

 

Amerikan Devletleri Örgütü’nün (OAS) 20 Ekim’de gerçekleştirilen seçimlerde usulsüzlük yapıldığını iddia etmesinin ardından, Morales’in üzerindeki uluslararası baskı artmış ve ordu Morales’e istifa etmesini “tavsiye” etmişti. Morales’in 10 Kasım’da istifa etmesinin ardından, güvenlik güçleri ve darbeye karşı sokağa çıkan halk arasında gerçekleşen çatışmalarda en az 29 kişinin öldürüldüğü aktarılmıştı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Morales’in istifasının ardından, muhalif senatör Jeanine Anez kendini geçici hükümetin devlet başkanı ilan etmişti. 

Morales’in partisi Sosyalizm Hareketi’nin (MAS) üst düzey yöneticilerinden ve Bolivya Çokuluslu Yasama Meclisi’nin alt kanadı olan Milletvekilleri Meclisi Başkan Yardımcısı Henry Cabrera da protestolara dair, “Ülkeyi yatıştırmak zorundayız. Halktan, Sosyalizm Hareketi’ni destekleyenlerden protestoları durdurmalarını ve partimizin yeni liderlerine dair düşünmelerini istiyorum” dedi. 

 

captur-arte1.jpg
Morales'in istifasının ardından ülkenin pek çok farklı noktasında sokağa çıkanlarla güvenlik güçleri karşı karşıya geldi (AbadMiranda/Captur-Arte)

 

Cabrera katıldığı televizyon programında MAS’ın seçimlere Morales dışındaki adaylarla katılacağını açıklamıştı. Reuters MAS’ın, 12 Ocak’ta yeniden seçim gerçekleştirilmesi için teklifte bulunduğunu aktardı.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU