Müslüman kadınların feminist harekete katılımını arttırmayı amaçlıyorlar: Ayrımcılığa karşı ‘la havle’ diyenler…

Müslüman- Feminist bir grubun bir araya gelmesiyle kurulan Havle Kadın Derneği üyeleri, isimlerinin mücadele suresinden geldiğini söylüyor

Fotoğraf: Tükenmez Haber

Havle Kadın Derneği 2018’in Ekim ayında kendilerini Müslüman Feminist olarak tanımlayan bir grup kadının bir araya gelmesiyle kuruldu. 

Tükenmez Haber’den Özlem Temena’nın sorularını yanıtlayan Havle'nin kurucularından müzisyen Rümeysa Çamdereli, derneğin hedeflerine ilişkin, "Temelde İslam’ın kadınlara yönelik ayrımcı yorumlarıyla mücadele etmeyi, kadınları güçlendiren yorum ve yaklaşımların sesini yükseltmeyi hedefliyoruz" ifadelerini kullanıyor. 

Çamdereli, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü yapılacak etkinliklere katılmayı planladıklarını açıkladı. 

Derneğe dair Temena’nın sorularına yanıtlayan Çamdereli'nin verdiği yanıtlar şöyle: 

Derneğiniz 2018 yılında hayata başladı. Derneğininiz kuruluş hikayesi nedir? Çalışmalarınızı hangi alanda sürdürüyorsunuz?

Havle Kadın Derneği, son 7-8 yıl içerisinde İstanbul'da faaliyetlerini yürüten farklı kadın örgütlenmeleri içerisinde aktif olan çalışan/çalışmış kadınlar tarafından bir çatı kurum olarak kuruldu. Bir dernek kurmanın, şimdiye kadar yaptığımız faaliyetlerde ihtiyaç duyduğumuz kurumsallık, strateji ve uzun dönemli tasarım ihtiyaçlarını giderebileceğini düşündük. Havle Kadın Derneği, Türkiye'de kendisine Müslüman feminist diyen ilk dernek, ama öncesinde önemli bir aktivizm ve örgütlenme süreci var. Çalışma alanı olarak ise kendimizi herhangi bir alan ya da temayla sınırlandırmıyoruz. Temelde İslam’ın kadınlara yönelik ayrımcı yorumlarıyla mücadele etmeyi, kadınları güçlendiren yorum ve yaklaşımların sesini yükseltmeyi hedefliyoruz.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Feminist birikime katkı sunmaya çalışıyoruz"

Kendinizi ‘Müslüman feminist’ olarak tanımlıyorsunuz, Türkiye’de kadın mücadelesi için nasıl bir alanı kapsıyorsunuz?

Var olan feminist birikime katkı sunmayı amaçlıyoruz. Şimdiye kadar yapılanları tekrar etmeden, Müslüman kimliğimizin özgün olarak katkı sunacağını düşündüğümüz alanlarda feminist bir çalışma yürütme derdindeyiz. Türkiye toplumunun büyük bir kısmı kendisini Müslüman olarak tanımlarken, din de özellikle de kadınlar açısından bakıldığında olumsuz yorumlamalarıyla toplumsal hayatlarımızda ciddi oranda belirleyiciyken önemli bir eksikliğe cevap oluşturabileceğimizi düşünüyor, var olan kaynaklarımızla elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalışıyoruz.

Bu minvalde, bu sene içerisinde İstanbul'da, Bursa'da, Ankara'da, Konya'da ve Diyarbakır'da "Beden ve Cinsellik" temalı atölye çalışmaları gerçekleştirdik. Beden ve cinsellik gibi konuşulması tabu haline gelmiş konularda İslami boyutu da ele alarak feminist tartışmalar gerçekleştirmek önemli bir başlangıç noktası oldu bizim için. Aynı zamanda ilerleyen günlerde erken yaşta evlilikler konusunda Türkiye çapında gerçekleştirdiğimiz bir araştırmayla ilgili sonuçları paylaşıyor olacağız. Bu sonuçlardan yola çıkarak erken yaşta evliliğin yüksek oranda olduğu şehirlerde etkinlikler/eğitimler gerçekleştireceğiz. Bu şekilde farklı alanlarda özgün katkılarımızı sunmayı planlıyoruz.

25 Kasım özelinde, diğer çalışmalarınız nedir?

Havle Kadın Derneği olarak 25 Kasım günü gerçekleştirilecek etkinliklere katılmak niyetindeyiz. Ancak hemen 25 Kasım öncesinde, 23-24 Kasım tarihlerinde bir konferans gerçekleştireceğiz. "Müslüman Feministler Hikayelerini Anlatıyor: Birlikte Üretmeye ve Mücadeleye İlk Adımlar" isimli bu konferans bizim için çok önemli bir ilk adım niteliği taşıyor. Konferans içeriğini büyük oranda bize yapılan başvurular belirledi ve şu an 25'in üzerinde, Türkiye'nin farklı yerlerinde Müslümanlık, feminizm bağlamında değerlendirilecek konularda sunumlar gerçekleştirilecek. Aynı zamanda yurtdışından konuklarımız olacak ve Türkiye'de ve dünyada Müslümanlık, kadın meselesi ve feminizm üzerine oldukça kapsamlı bir tartışma gerçekleştireceğiz. Gelecek dönemde gerçekleştirmeyi planladığımız etkinlik ve çalışmalar açısından da önemli bir zemin olacağını düşündüğümüz bu konferansa katılımcıları bekliyoruz, başvurular sürüyor.

Independent Türkçe, Tükenmez Haber

DAHA FAZLA HABER OKU