Uluslararası Af Örgütü: Şili’de güvenlik güçleri protestocuları “cezalandırmak” için “kasten” gerçek mermiyle ateş açtı

Uluslararası Af Örgütü, Şili protestolarına dair yayımladığı raporda gelir eşitsizliği ve hayat pahalılığını protesto için sokaklara çıkan göstericilere gerçek mermiyle ateş açıldığını öne sürdü

Protestolar ekim ayında elektriğe ve ulaşıma zam yapılacağının duyurulmasının ardından başlamıştı (Reuters)

Uluslararası Af Örgütü, perşembe günü Şili protestolarına dair yayımladığı raporda, gelir eşitsizliği ve hayat pahalılığını protesto etmek için sokağa çıkan göstericileri “cezalandırmak” amacıyla, güvenlik güçlerinin “kasten” gerçek mermi kullanıldığını belirtti.

Uluslararası Af Örgütü’nün Amerika kıtası direktörü Erika Guevara Rosas, Şili’de protestoculara karşı orantısız güç kullanımı ve hak ihlallerine dair öne sürülen iddiaları incelemek amacıyla Şili’ye bir çalışma ekibinin gönderildiğini ifade etti. 

Reuters’a konuşan Rosas, ülkedeki hak ihlallerinin tespit edilmesi üzerine “şaşkınlığa uğradıklarını” söyledi. Ayrıca Rosas Şili’de; Venezuela, Nikaragua ve Honduras gibi ülkeler dışında pek rastlanmayan ihlallerin belirlendiğini aktardı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Uluslararası Af Örgütü’nün yayımladığı rapor, güvenlik güçlerinin sorumluluğu altında 5 ölüm vakasının gerçekleştiğine, protestoculara gerçek mermiyle ateş açıldığına, cinsel taciz, işkence gibi uygulamalara dair kanıtların tespit edildiğine yönelik iddialar barındırıyor. 

Şili polisi adına konuşan bir sözcü, resmi olarak bildirilen tüm iddiaların incelendiğini söyledi. Şili Devlet Başkanı Sebastian Pinera da daha önce yaptığı açıklamasında aşırı güç kullandığı, suç teşkil eden olaylara karıştığı tespit edilen güvenlik güçlerinin “cezasız kalmayacağını” belirtmişti. 

DAHA FAZLA HABER OKU