ABD Dışişleri: Türkiye S-400'lerden kurtulmalı, yaptırımlar hala masada

Reuters haber ajansı, ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan üst düzey bir yetkilinin iki ülke arasındaki ilişkilerin düzelmesi için Türkiye'nin S-400'lerden "bir şekilde kurtulması gerektiğini" söylediğini aktardı

Fotoğraf: Reuters

ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan üst düzey bir yetkili Türkiye'nin Rusya'dan aldığı S-400 hava savunma sistemi ile ilgili bir grup gazeteciye konuştu.

S-400 sisteminin NATO'nun savunma kapasitesine zarar verdiğini savunan ABD'li yetkili Reuters haber ajansının aktardığına göre Türkiye'nin masaya geri dönmesinin mümkün olduğunu ifade eden dışişleri yetkilisinin şunları söylediği öne sürüldü:

Türkiye S-400'leri imha etmeli, iade etmeli ya da bir şekilde S-400'lerden kurtulmaları gerekli.

"CAATSA, Türkiye için hala geçerli"

Dışişleri yetkilisi CAATSA olarak bilinen "ABD'nin Hasımlarıyla Yaptırımlar Yoluyla Mücadele Etme Yasası kapsamındaki yaptırımları ile ilgili olarak Çin örneğini hatırlattı.

Washington'ın Rusya'dan savaş uçağı aldığı gerekçesiyle Çin'e uygulayacağı CAATSA yaptırımlarına karar vermesinin dokuz ay sürdüğünü söyleyen ve isminin açıklanmasını istemeyen ABD'li üst düzey dışişleri görevlisi Türkiye için de yaptırımların hala masada olduğunu vurguladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda yaptığı konuşmada "S-400 çalışacak. İki bataryanın kuruluşu ve TSK personelinin eğitim sürecini yaşıyoruz. Bunlar tamamlandığı zaman planlandığımız faaliyet neyse bunu uygulayacağız. Şakamız yok. 5 (adet) F-35'ten 4'ünü fiilen teslim aldık, biri teslim edilmek üzere hangarlarda bekliyor" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya ziyaretinde Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Su-57 uçaklarını kendisine göstermesinin ardından "Bunlardan mı alacağız" demişti.

ABD, Türkiye'nin S-400'leri alması nedeniyle F-35 programına katılımını durdurmuş, Ankara'nın F-35 satışını askıya alırken Türkiye'de üretilen uçak parçaları için de başka üreticiler bulmaya başlamıştı.

 

Independent Türkçe, Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU