Çocuğunu kaybeden yüzlerce aile, Britanya'yı sarsan doğum skandalının mağduru olduğundan habersiz

NHS yöneticileri, yüzlerce hastane kaydını tahkikat ekibiyle paylaşmayarak Shrewsbury soruşturmasını engellemeye çalışmakla suçlanıyor

The Independent'ın özel haberiyle gündeme gelen sağlık skandalıyla ilgili yeni gelişmeler ortaya çıkıyor (AFP)

The Independent'ın bugün gün ışığına çıkardığı gelişmede, Shrewsbury ve Telford Vakıf Hastanesi'nde bebekleri ölen ya da ciddi biçimde sakatlanan yüzlerce ailenin kendi vakalarının Ulusal Sağlık Sistemi'ni (NHS) vuran en büyük doğum skandalı soruşturması kapsamına alındığını bilmediği anlaşıldı.

The Independent'a bu hafta sızan bir ara rapora göre vakfın doğum servisinin 1979'a kadar uzanan "zehirli kültürü" sonucu onlarca bebek ve üç anne yaşamını yitirdi.

Şimdiyse bağımsız soruşturmanın yürütüldüğü esnada NHS'nin muhtemel vakaları tespit amacıyla hastane kayıtlarını taradığı ama soruşturma neredeyse tamamlanana kadar tahkikat ekibine bu konuda herhangi bir bilgi vermediği ortaya çıktı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

NHS'nin bu araştırmasında, anne ve bebek ölümleri de dahil 326 muhtemel kötü bakım vakası tespit edildi. Ama araştırma 2018'de tamamlandığı halde bulguların tamamı bağımsız tahkikat ekibine hala teslim edilmedi, bu da birçok ailenin, çocuklarının ölümünün skandalla ilişkilendirildiğinden habersiz olduğu anlamına geliyor.

NHS yöneticileri skandalın boyutunu "örtbas etmeye" çalışmak ve kayıtları teslim etmeyerek ebelik uzmanı Donna Ockenden tarafından yönetilen soruşturmayı engellemeye teşebbüsle suçlanıyor.

Ayrıca Shrewsbury ve Telford Vakıf Hastanesi (SATH) kötü bakımın kamuoyunda duyulmasının ardından geçen yıl ortaya çıkan 75 ailenin kayıtlarını teslim etmemekle de eleştiriliyor.

Bu detaylar 2017'de çalışmalarına başlayan Ockenden teftişiyle de paylaşılmamış. Şu anda toplamda 600'den fazla vaka olduğu düşünülüyor.

Ebelerin ciddi bir enfeksiyonu tespit edememesinin ardından 2016'da kızı Pippa'yı kaybeden Kayleigh Griffiths, "NHS İyileştirme (NHS Improvement) biriminin özür dilemesini değil, harekete geçmesini istiyoruz. Uzun zaman önce yapmaları gerektiği üzere vaka notlarını açıklamalarını istiyoruz. Bu sadece bunu daha da geciktiriyor" dedi.

Eylül 2019'da NHS İngiltere ve İyileştirme Tıbbi Direktörü Steve Powis ve Donna Ockenden'ın ortaklaşa imzalayarak ailelere gönderdiği bir mektupta, paralel soruşturmanın detayları onaylanmış ve araştırma "herkese açık" bir uygulama olarak tarif edilmişti.

Mektupta vakıftaki teftişi NHS İyileştirme'nin üstlendiği ve "ilişkili muhtemel 326 vakayı daha ortaya çıkardığı" yazılırken şu ifadelere yer verilmişti:

Bu vakalar Mayıs 2019'un ortalarına kadar Donna ve doğum teftiş ekibince bilinmiyordu (...) Mevcut durumda teftiş ekibinin bildiği rakamlar, vakfın ‘herkese açık’ sürece sunabildiği rakamlardır ve ikimiz de bu rakamların ilişkili her muhtemel vakayı kapsama ihtimalinin düşük olduğunun farkındayız.

Yapılan bu teftişte, NHS'nin ciddi olayların resmi kaydını tutmaya başlamasının gerektiği 1998'den bu yana gebelikte anne ölümleri, düşükler, yenidoğan ölümleri ve beyin hasarından muzdarip bebeklerle ilgili vakalara bakıldı.

 

 

2009'da vakıfta yaşanan bir dizi hatayı takiben kızı Kate'i kaybeden Rhiannon Davies, NHS'nin, Ockenden teftişinin işini aksatmaya çalıştığına inandığını söyleyerek olanları "mutlak bir örtbas" diye nitelendirdi.

Davies, NHS İngiltere ve İyileştirme'nin eylemlerinin "bütün bunları hasıraltı etmek istediklerini" gösterdiğini belirterek, "Bunun ortaya çıkması NHS'deki kimsenin işine gelmez, NHS yine kendine hizmet ediyor işte. Peki ya mahvolmuş bütün o hayatlar, onlara ne olacak?" diye sordu.

NHS İngiltere ve İyileştirme'ye yazan Davies, Ockenden teftişine verilen 326 vakanın kayıtlarının yanı sıra vakfın elinde tuttuğu, 75 aileye ait detayları da istedi.

Powis'e yazdığı mektupta Davies şunları kaydetti:

Ockenden inceleme ekibine yardım etmek için elinizden geleni yapacağınıza dair teminat verdiniz. Bu teminatlardan biri, SATH'ın bütün vaka notlarını Donna Ockenden'in ekibine teslim ettiğinden emin olacağınızla ilgiliydi. Peki ekip 400'den fazla vaka dosyasına neden hala sahip değil? (...) Ya yalan sözler verdiniz ya da SATH sizi görmezden geliyor Hemen harekete geçip tahkikat ekibinin Kasım 2019'un sonuna kadar vaka dosyalarının tamamına sahip olduğundan emin olmanızı şiddetle öneririz (...) Bu kadar az ilerleme affedilemez. Teftiş ekibi işini yapmaktan alıkonuluyor. Onları alıkoyanların gizleyecek bir şeyi olduğunu kim olsa düşünür.

NHS İyileştirme'den bir sözcüyse şu açıklamayı yaptı:

Donna Ockenden'den 23 vakayı incelemesi istendi ve daha fazla kişi ortaya çıkınca NHS İyileştirme başka muhtemel vakaları da saptamak için bir teminat süreci başlattı (...) NHS İyileştirme Ulusal Tıbbi Direktörü Profesör Steve Powis, ailelerle birlikte çalışıyor ve bugün vakfa yazıp teftişle ilgili tüm ek kayıtları teslim etmelerini talep eden bağımsız başkanla da işbirliği içinde.

The Independent'ın irtibat kurduğu NHS İyileştirme, Ockenden'in artık teftişte saptanan aileleri bilgilendirmeye başlayacağını ifade etti.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU