Senaristler açıkladı: Avengers Endgame'in finalinde neden Iron Man öldü, Kaptan Amerika yaşadı?

Avengers: Endgame senaristleri, bu sonların karakterlerin gelişimi için gerekli olduğunu söyledi

Bazı Marvel hayranları iki süper kahraman için yazılan finalden de memnun kalmadı (Marvel/Disney)

Avengers: Endgame senaristleri neden Tony Stark’ın, nam-ı diğer Iron Man’in filmde emekli olmak yerine ölmesi gerektiğini, Steve Rogers'ın, nam-ı diğer Kaptan Amerika’nınsa yaşaması gerektiğini açıkladı.

Iron Man, serinin ilk filminin baş karakteri olarak Marvel Sinematik Evreni'nin kurucusu konumundayken Kaptan Amerika, 2012’de Yenilmezler (The Avengers) sinema salonlarına girdiği an itibarıyla Thor’la beraber Marvel’ın üç büyük kahramanından biri haline geldi.

Tony Stark ve Steve Rogers’ın hikayelerindeki farklılık tüm Marvel filmlerini içeren Infinity Saga’nın karakterini belirleyen öğelerden biri oldu ve iki hikaye de Avengers: Endgame’de sona erdi.

 

avengers endgame -marvel.jpg
Avengers: Endgame'in iki süper kahramanın da kendi solo filmleri var (Marvel / Disney)

 

Iron Man kendi payına, Avengers: Endgame’de kendini feda etmesiyle bencil teknoloji dehası olarak başladığı hikayesini gerçek bir kahraman olarak sonlandırdı. Bu an Tony Stark karakteri için en önemli anlardan biriyken, izleyici için duygu yüklü bir sahneydi.

Öte yandan Steve Rogers ekibinin zaman yolculuğu yeteneğini kullanarak Sonsuzluk Taşlarını zaman akışındaki doğru yerlerine koydu ve sonra hayatını Peggy Carter’la geçirmeye karar verdi. Ardından Steve günümüz Marvel Sinematik Evreni'nde yaşlı Kaptan Amerika olarak karşımıza çıktı ve kalkanını Sam Wilson’a devretti. Film Steve Rogers’ın hikayesini sona erdiriyor ama karakteri Marvel Sinematik Evreni'nde sağ bırakıyor.

Senaristlerin bu iki sonla ilgili belli bir gerekçeleri var.

Avengers: Sonsuzluk Savaşı (Avengers: Infinity War) ve Avengers: Endgame'in yazım süreciyle ilgili Vanity Fair’e konuşan Christopher Markus ve Stephen McFeely, Iron Man ve Kaptan Amerika’ya yazdıkları finale ilişkin soruları cevapladı.

Senaristler Avengers: Endgame'in, Infinity Saga’nın bitebilmesi için kesinlik gerektirdiğini ve Iron Man sağ kalsaydı Robert Downey Jr.’lı bir Iron Man 4’ün hep ihtimal dahilinde kalacağını açıkladı. McFeely söyle devam etti:

Filmlerin akışı içerisinde Kaptan ve Tony’nin hikayelerinin kesiştiğini fark ettik. Tamamen özverili bir şekilde bombaların üzerine atlayarak başlayan Kaptan, kendi iyiliğini daha çok düşünmeye başlıyordu. Bu bencilleştiği anlamına gelmiyor ama özellikle Kahramanların Savaşı’nı (Civil War) izlerseniz, sonuçları Yenilmezler’in dağılması anlamına gelse de kendi istekleri doğrultusunda kararlar aldığını görürsünüz. Küstah bir milyarder zampara olarak başlayan Tony içinse hem risklerin hem de sorumlulukların arttığını görüyoruz. 2015’in sonlarına doğru bir noktada artık fark ettik ki Steve’in kendini bulabilmesi için kendine bir hayat kurması, Tony’ninse kendini bulabilmesi için gerekirse kendi hayatını kaybetmesi gerekiyordu.

McFeely’nin yorumu üzerine Christopher Markus, Kaptan Amerika’nın Avengers: Endgame’in sonunda neden hayatta kalması gerektiği şöyle açıkladı:

İşte bu yüzden Kaptan Amerika bu filmde ölemez, çünkü zaten daha ilk filmde ölmek istiyordu. Böyle olsaydı bu bir yolculuk olmazdı.” Senaristlerin açıklamaları, iki hikayenin de mantıklı bitmesi ve iki karakterin de gelişmesine pay bırakılması açısından Iron Man ve Kaptan Amerika için neden bu sonlara karar verdiklerine ışık tutuyor. Markus’un işaret ettiği gibi Avengers: Endgame'de Kaptan Amerika’yı öldürmek, karakteri daha süper asker serumunu almadan bile önceki haline döndürürdü. Bu da onu kendi iyiliğini de düşünen bir karakter yapmak kadar ilginç olmazdı.

Elbette Steve’in, arkadaşları Sam ve Bucky Barnes’la beraber önceki hayatını geride bırakmasını karaktere haksızlık olarak gören Marvel Sinematik Evreni hayranları da var. Güncel Kaptan Amerika filmlerinde Sam ve Bucky, Steve için Peggy’ye göre daha öncelikli itici güçler.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu yüzden bazı hayranlar Steve’in onları geride bırakıp 1940’lara dönmesinin mantıklı olmadığını söylüyor. Öte yandan Markus ve McFeely’nin de, Steve’in verdiği nispi bencilce kararın karakterin Marvel Sinematik Evreni'ndeki dönüşümünü öne çıkardığını vurgularken hakları var.

Iron Man hayranlarına gelince, şüphesiz ki Tony Stark’ın kendini feda etmesine üzüldüler ama bu karakterin hikayesine doyurucu bir son oldu. Tony 2008’in Iron Man’inde süper kahraman haline gelmiş olsa da sıklıkla doğru şeyi yapmakta zorlanıyordu.

Kaptan Amerika, Yenilmezler’de onu “gereken fedakarlığı yapmaya ehil olmamakla” suçluyordu. Ama Avengers: Endgame'de Iron Man’in tam da bu fedakarlığı göstermesi, karakterin ne kadar olgunlaştığını kanıtlıyor.

Hayranların Avengers: Endgame'de Iron Man ve Kaptan Amerika’nın sonlarıyla ilgili sorunları olsa da ikisi de şüphesiz duygusal olaylardı ve Marvel Sinematik Evreni bu iki kahraman olmadan aynı olmayacak.

ScreenRant

 

Independent Türkçe için çeviren: Şafak Küçüksezer

DAHA FAZLA HABER OKU