Vali ve kaymakam, ‘istenmeyen cami’ için Kars’a giden Alevi heyetiyle görüşmedi

Kars’ın Sarıkamış ilçesine bağlı Aşağısallıpınar köyünde istenmediği halde inşa edilen camiyi incelemek ve buranın cemevine dönüştürülmesini talep etmek için kente giden Alevi heyetine, vali ve kaymakam randevu vermedi

Vali ve kaymakam, ‘istenmeyen cami’ için Kars’a giden Alevi heyetiyle görüşmedi / Fotoğraf: Independent Türkçe

Türkiye, farklı din, mezhep mensuplarının yaşandığı ülkelerden biri. Anadolu’da Sünnisi, Alevisi başta olmak üzere farklı inançtaki insanlar bir arada yaşıyor. 

Ancak konu, bu inanç mensuplarının ibadet yaptıkları mekanların inşa edilmesine gelince zaman zaman farklı tartışmalar yaşanıyor. 

Özelikle Alevi nüfusunun çoğunlukta olduğu köy ve ilçeler, bu inanç mensuplarının istememelerine rağmen camiler inşa edildiğine tanık olunuyor.  

Bunun son örneği ise Kars’ın Sarıkamış ilçesine bağlı Aşağısallıpınar Köyü’nde yaşandı.

 

Alevi köyü
Alevi kanaat önderleri caminin cemevine dönüşmesini talep ediyor / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Köyde yaşayanların büyük bir kısmının Alevi olduğu ve camiyi istemedikleri gündeme geldi. 

Bunun üzerine Alevi Dernekleri Federasyonu (ADFE) Genel Başkanı Celal Fırat, Bağcılar Cemevi Başkanı Zeynel Abidin Koç ve Arnavutköy Cemevi Başkanı Yüksel Yılmaz Kars Valisi ve Sarıkamış Kaymakamı ile Aşağısallıpınar Köyü’nde yapımına başlanan caminin durumunu görüşmek ve buranın cemevine dönüşmesini talep etmek amacıyla Kars’a gitti. 

Heyet, görüşmek için Kars Valisi Türker Öksüz ve Sarıkamış Kaymakamı Recep Koşal’dan randevu istedi. Ancak vali ve kaymakamın randevu vermediği iddia edilirken, kamu kurumları yetkililerinden ise “yoğun program” gerekçesiyle görüşmenin gerçekleşmediği açıklaması geldi.

Konuyla ilgili Independent Türkçe’ye konuşan ADFE Genel Başkanı Fırat, kendilerine randevu verilmemesine tepki gösterdi.

“Cami yaparsanız hizmet gelir”

Fırat, Alevileri dönüştürmek için 1950’li yıllarda Alevi köylerine cami yapma projesinin başladığını ve bunun 1980 askeri darbesinden sonra artarak devam ettiğini söyledi. 

Alevi köylerin devletten hizmet alma konusunda birtakım problemler yaşadığını kaydeden Fırat, “Aşağısallıpınar köyümüzde bunlardan biri. Hizmet görmemiş bir köy. Muhtarın anlattığına göre, kaymakam köylülere, ‘siz cami yaparsanız hizmet gelir’ demiş. Şuan biz istedik diyor. Köylüler bir çekingenlik içerisinde. Köye cami yapılmasını istemezsek bize baskı uygularlar. Çalışan çocuklarının işine son verme korkusu var köylülerde. Devlet bu perspektifle hareket ediyor” diye konuştu. 

 

Alevi köyü
Yapımına başlanan caminin inşaatı devam ediyor / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Alevi köyü olduğu için köylülerin büyük bir bölümünün cami yapımına karşı çıktığını aktaran Fırat, köylüler arasında meydana gelen gerginliğe son vermek için bölgeye bir ziyaret gerçekleştirdiklerini kaydetti.

“Bizim vali ve kaymakamımız değiller”

Soruna çözüm bulmak için heyet olarak Kars Valisi ve Sarıkamış Kaymakamı ile görüşmek istediklerini ancak randevu verilmediğini savunan Fırat, devamında şu değerlendirmede bulundu:

Çok hazin bir durum. Özellikle Kaymakam Bey bizimle görüşmemek için makamından koşar adım çıktı. Görüşmemek adına apar topar çıkması çok ayıplandı. Oysa biz meselenin insani perspektifle çözmek isteğimiz söylemek için makamına gitmiştik. İnsanlarla görüşmek istemeyen vali veya Kaymakam bizim vali ve kaymakamımız olamaz. Vali ve kaymakam insanların dertleri ile ilgilenir. Kanaat önderleri olarak sorunlarımızı görüşmek üzere gidiyoruz ama onlar bizimle konuşma gereği bile duymuyorlar. Amacımız soruna çözüm bulmak. Ama onlar basit bir şekilde basit insanların bile yapamayacakları hareketler yaptılar. Demek ki belli bir cenahın vali ve kaymakamlarıdır. Net söyleyeyim, vali ve kaymakam benim vali ve kaymakamım olamadı

“Alevi köylerde hizmet yok denecek kadar az

Bölgedeki Alevi köylerin hizmet alamadığını iddia eden Fırat, “Bölgede hizmet alamama konusunda yoğun sıkıntılar yaşanıyor. Buna dair çok şikayet alıyoruz. 2019 yılında bu tür durumlarla karşılaşmamız gerçekten çok acı bir şey. Mesela Erzurum Şenkaya’da 13 alevi köyü var. Sünni köylerin içinden geçiyorsunuz çok güzel hizmetler yapılmış hatta ara sokaklar bile parke taşlarıyla döşenmiş. Ama Alevi köylerinde ana yollar bile çok berbat durumda. Yani hizmet yok denilecek kadar az” ifadelerini kullandı. 

 

Aşağısallıpınar Köyü
Aşağısallıpınar Köyü / Fotoğraf: PİRHA

 

Bundan böyle bölge ziyaretlerini artıracaklarını ve edindikleri izlenimleri bir rapor şeklinde devlet yetkilileriyle paylaşacaklarını ifade eden Fırat, “Bir Sünni köyüne cemevi yapılsa nasıl olur?” sorusunu sorarken herkesten empati yapmalarını beklediklerini sözlerine ekledi.

Independent Türkçe’nin ulaştığı Sarıkamış Kaymakamlığı’nda bir görevli ise, söz konusu heyetin randevusunun olmadığını ve Kaymakam Bey’in yoğun gündeminden dolayı heyet ile görüşemediğini söyledi.  

Kars Valiliği Özel Kalem Müdürlüğü ise, Vali Bey’in yoğun programından dolayı görüşmenin gerçekleşmediğini belirtti.

Konuyla ilgili geçtiğimiz ay Independent Türkçe’nin sorularını cevaplandıran Alevi Kültür Dernekleri (AKD) Başkanı Doğan Demir, Sarıkamış’taki konuyu takip ettiklerini belirterek şöyle demişti:

“Köylüler arasında tepki var. Bir iki tane vatandaşın cami talebi var. Birileri yukarıdan burada cami yaptıralım modunda görüşme yapmış. Köylülerin tamamı cemevi istediği halde cami yapılmış.”
 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU