Cüce papağan, fare geyiği, su tavuğu... 90 bin hayvan türü yok olmak üzere

Bilim insanları birçok hayvan türünün yok olmasını engellemek için acil bir "yeniden değerlendirme" öneriyor

Yaklaşık 90 bin tür yok olma tehdidiyle karşı karşıya

 

Josh Gabbatiss - The Independent

IUCN Red List of Threatened Species (Soyu Tükenmekte Olan Türler Listesi) tarafından yapılan araştırmaya göre daha önce nesli tükenme tehdidi altında olduğu saptanmaya yüzün üzerinde hayvan neslinin tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olduğu ortaya çıktı.

Bilim insanları, hakkında eksik bilgi olan hayvan türlerinin durumunu değerlendirmek için yeni bir yöntem geliştirdi. 

Soyları tükenme riski yüksek olan gizemli türler arasında, kahverengi şeritli su tavukları, Filipinler'e özgü nadir görülen bir kuş ve Tayland’a ait fare geyiği bulunuyor.

Ayrıca daha önce güvende olduğu düşünülen kırmızı göğüslü cüce papağan ve Etiyopya’nın çizgili faresi gibi tehdit altında olan yüzlerce hayvan tespit edildi. 

Araştırmaya öncülük eden Radboud Üniversitesi'nden ekolojist Dr. Luca Santini, bu durum “Kırmızı Liste'deki hayvan türlerinin mevcut durumlarının acil olarak yeniden değerlendirilmesi gerektiğini gösteriyor” dedi.

Uluslararası Doğa Koruma Birliğinin (IUCN) bu listeyi oluştururken kullandığı yeni yöntemler, dünyadaki vahşi yaşamın durumunu değerlendirmek için gönüllü araştırmalar yapan uzman bilim insanlarının çalışmalarına dayanıyor.

Araştırmacılar popülasyon büyüklüğü ve dağılımı gibi bilgileri, “en az tehlike altında” olan türlerden “kritik tehlike altında” olan türler olarak kategorilere ayırıyor.

Bununla birlikte Dr. Santini, şu anda kırmızı liste kapsamındaki 90.000'den fazla hayvan türünü bu beş kategori altında değerlendirebilmek için hayvanlarla ilgili yeterli miktarda veriye sahip olmadıklarını belirtiyor.

“Bu veriler genellikle yetersiz, çünkü güncel değil ya da hatalı” diye konuşan Santini çok uzak bölgelerde yaşayan bazı türlerin detaylı olarak incelenemediğini, bu durumun söz konusu türlerin yanlış sınıflandırılmasına veya hiç değerlendirilmemesine yol açtığına dikkat çekiyor.

IUCN için kuşları ve memelileri araştıran Dr. Santini, daha kapsamlı sonuçlar elde etmek için ek veriler kullanarak yeni bir strateji tasarladı.

Bu çalışma, doğal ortamları bozulan yabani hayvanların bu sorunla baş etme ve oraya uyum sağlama yetenekleriyle ilgili bilgileri içeriyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/environment

The Independent Türkçe için çeviren: Büşra Kırkpınar

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU