Almanya Başbakanı Merkel: Türkiye'ye ek yardımda bulunmaya hazırım

Almanya Başbakanı Merkel, sığınmacı ve göçmenler konusunda Schengen Bölgesi'nin korunmasına büyük önem verdiklerini söyledi. Türkiye’nin üzerine büyük bir sorumluluk aldığını aktaran Merkel, ‘Türkiye'ye ek yardımda bulunmaya da hazırım’ dedi

Fotoğraf: AA

Avrupa Halk Partisi Genel Kuruluna katılmak üzere geldiği Hırvatistan'ın başkenti Zagreb'de Hırvat mevkidaşı Andrej Plenkovic ile bir araya gelen Almanya Başbakanı Angela Merkel’in gündeminde düzensiz göçmeler vardı.

Plenkovic ile görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Merkel, Hırvatistan sınırda düzensiz göçmenlerle yaşanan sorunlardan bahsederek, "Almanya, dış sınırlarını korumak zorunda olan bir ülke olarak sığınmacı ve göçmenler konusunda tecrübeli. Ancak söz konusu Schengen Bölgesi'nin tam ortasında olan bir ülkeyse durum farklı bir boyut kazanıyor" dedi.

Türkiye ile anlaşmanın nedeni Schengen Bölgesi'nin korunması

Merkel konuşmasında 3.5 milyonun üzerinde sığınmacıya ev sahipliği yapan Türkiye’ye yeni mali yardım yapılabileceğinin de sinyalini verdi. "Schengen Bölgesi'nin korunmasına büyük önem verdiklerini” söyleyen Merkel, şu ifadeleri kullandı:

Türkiye ile anlaşmamızın sebebi de budur. Doğru bir şekilde diyalog kurabilmemizin tek yolu da bu. Bu konuda üzerine büyük bir sorumluluk alan Türkiye'ye ek yardımda bulunmaya da hazırım.

Balkan ülkelerinin AB'ye katılmasına destek

Merkel, Hırvatistan ile Almanya'nın gelecek yıl Avrupa Birliği (AB) Konseyi Dönem Başkanlığını paylaşacağını anımsatarak, Hırvatistan'a dönem başkanlığı süresince destek vereceklerini söyledi. 

Hırvatistan'ın Batı Balkan ülkelerini AB'ye katma hedefini de desteklediklerinin altını çizen Merkel, "Kuzey Makedonya ile müzakere sürecinin yeniden başlatılması için gerekli ön şartları yerine getirmemiz gerekiyor" diye konuştu.

 

AA

DAHA FAZLA HABER OKU