Suudi Arabistan’a 3 bin ABD askeri

Washington, İran’a karşı savunmaya yardımcı olmak amacıyla Suudi Arabistan’daki askerlerinin sayısını artırıyor

Fotoğraf: Reuters

ABD Başkanı Donald Trump, Salı günü Temsilciler Meclisi’ne gönderdiği bir mektupta, ‘ortaklarımızı güvence altına almak, İran’ın kışkırtıcı davranışlarında caydırıcı olmak ve bölgesel savunma güçlerini desteklemek’ için bölgede konuşlandırıldığını söyledi.

Pentagon, geçtiğimiz ay gönderilen birliklerin ve askeri donanımın, Suudi Arabistan’ın petrol işleme tesislerine drone ve füze saldırısına yanıt olarak Suudi Arabistan’da konuşlanmasının onayladığını açıkladı.

Trump, birliklerin ‘hava ve füze tehditlerine karşı savunmayı iyileştirecek olan radar ve füze sistemleri’ ile Suudi Arabistan’daki savaş uçaklarını destekleyecek bir bombardıman uçağı ve iki savaş filosunu içerdiğini söyledi.

Trump mektubunda, ‘’İran, 14 Eylül 2019’da Suudi Arabistan Krallığı’ndaki petrol ve doğal gaz tesislerine saldırmak da dahil olmak üzere bölgenin güvenliğini tehdit etmeye devam ediyor’’ dedi.

Bölgeye gönderilecek son askerlerle birlikte ABD’nin Suudi Arabistan’da görevli askeri personel sayısı 3 bin olacak.

14 Eylül 2019’da Abqaiq’te ve Khurais petrol sahasındaki dünyanın en büyük petrol işleme tesisi Aramco’ya yapılan saldırı, büyük yangınlara neden olmuş ve Suudi Arabistan’ın petrol üretimini yarıya indirmişti. Deniz taşımacılığına yönelik saldırılardan Tahran yönetimi sorumlu tutulmuş, aylarca süren gerginliklerin ardından ABD bölgedeki askeri varlığını artırma kararı almıştı.

Önceki gün (19 Kasım 2019) ABD uçak gemisi Abraham Lincoln, gemi saldırılarının meydana geldiği Hürmüz Boğazı’ndan geçti.

 

Körfez Haber

DAHA FAZLA HABER OKU