Yılda 50 milyar metreküp doğal gaz tüketen Türkiye’ye 30 milyar metreküp gaz taşıyacak TürkAkım’ın boruları doğal gazla doldu

Rus enerji şirketi Gazprom, TürkAkım projesi kapsamında, Karadeniz’i boydan boya geçerek inşa edilen her iki boru hattının da doğal gazla doldurulduğunu açıkladı

Fotoğraf: Reuters

Rusya’nın Ukrayna ile Gürcistan arasında kalan Karadeniz kenti Anapa’dan başlayıp, denizi boydan boya geçtikten sonra Kırklareli’nin Kıyıköy kasabasına uzanan TürkAkım projesinin boruları doğalgazla doldu. 

Gazprom’dan yapılan açıklamada TürkAkım boru hattına doğal gaz temin edecek Anapa’daki Russkaya Kompresör İstasyonu’nun faaliyete hazır olduğu belirtildi.

Rus gazını Türkiye ve Avrupa'ya taşıyacak TürkAkım doğal gaz boru hattı, her biri yıllık 15,75 milyar metreküp kapasiteye sahip iki hattan oluşuyor. 
 


Derin denize inşası Kasım 2018’de tamamlanan ilk hat Türkiye’ye, açık denize inşa edilen ikinci boru hattı ise Güney ve Güneydoğu Avrupa ülkelerine doğalgaz tedarik edecek. 

Zira TürkAkım ile Bulgaristan, Sırbistan ve Macaristan’a doğalgaz taşınması planlanıyor. 

Türkiye’nin Avrupa sınırına doğalgaz taşıyacak ikinci kara hattı ise halen Gazprom-BOTAŞ ortaklığında geliştiriliyor.

Dört yıl önce başladı... 

Teknik çalışmaları Şubat 2015’te başlatılan TürkAkım projesi, aynı yılın 24 Kasım’ın  bir Rus uçağının düşürülmesinin ardından gerilen Türk-Rus ilişkileriyle birlikte askıya alınmıştı. 

İki ülke diplomasisinin altı ay sonra yumuşamaya başlamasıyla da 29 Temmuz 2016’da TürkAkım görüşmeleri yeniden başladı. 

2017’nin haziran ayından itibaren dünyanın en büyük inşaat gemisi Hollandalı Pioneering Spirit, denize boru döşeme işlemine başladı. 

2018 sonunda TürkAkım projesi deniz bölümü tamamlandı. Kıyıköy’deki alım terminalinin inşası ise geçtiğimiz aylarda sona erdi. 

930 kilometrelik iki boru hattından oluşan projenin toplam kapasitesi 31,5 milyar metreküp olacak. 

BOTAŞ’ın verilerine göre Türkiye, 2018’de, 50 milyar metreküp doğalgaz tüketti. 


Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU