Avengers: Endgame’in kamera arkasından 12 çılgın ayrıntı

Marvel'ın gişe rekortmeni filminin yapım sürecine ilişkin ilginç detaylar

Avengers: Endgame dünya çapında milyarlarca dolar hasılata sahip ve tüm zamanların en çok kâr elde eden filmi. 

Söz konusu bu denli bir gişe rekortmeni olduğunda büyük gösterinin arka planında çokça hikaye, zorlu mücadele, riskli kreatif kararlar ve sürprizler oluyor. CinemaBlend, hem Avengers: Endgame hem de Avengers: Sonsuzluk Savaşı’ndan (Avengers: Infinity War) en çılgın kamera arkası anlarını derledi.

Bu devasa Marvel sinematik hadisesini tekrar izlemeye hevesliyseniz, bu astronomik sinematik deneyime hayat veren 12 çılgın kamera arkası detayını da bilmelisiniz. O zaman bu yazın gişe rekortmenini ortaya çıkaran sürece yakından bakalım.

Tony Stark’ın Sonsuzluk Eldiveni’yle parmak şıklattığı sahne tamamlanan son sahneymiş

iron man - marvel.jpg
(Fotoğraflar: Marvel / Disney)

 

Avengers: Endgame gibi devasa bir yükünüz varsa kaybedecek tek bir anınız yok demektir. Çok beklenen bu sahnenin önünü açan süreç sıkı çalışma ve çok az zamanla geçti. Post-prodüksiyon ekibinin bu film için son ana kadar fazla mesai yaptığını öğrenmek çok şaşırtıcı olmayacaktır. Bilhassa özel efekt şirketi WETA’nın dijital efekt ekibi, filmin dünya prömiyerine iki hafta kala hala çalışıyordu. Ve tamamlanan son sahne buna değecek bir sahneydi: Tony Stark’ın Sonsuzluk Eldiveni’ni takmışken parmaklarını şıklatıp Thanos’u nihai olarak yendiği ve büyük bir bedelle de olsa galaksiyi kurtardığı kısa ama anlamlı anı kastediyoruz.

Robert Downey Jr., Avengers: Endgame senaryosunun tamamını okuyan tek oyuncuymuş

 

Marvel filmlerinin yapımında ağız sıkılığı önemli unsurlardan biri. İş Avengers: Endgame’in çekimine geldiğinde elbette risk epey büyüktü. Sadece üst düzey kadro senaryoyu baştan sona görme ayrıcalığına sahipti. Oyunculara bile yalnızca kendi repliklerinin yazılı olduğu bölümler verilmişti, bir istisnayla... Görünen o ki Robert Downey Jr. senaryoyu baştan sona okuyabilen tek oyuncuydu. Elbette yıldız oyuncu sinematik evrenin en ön sırasındaydı. Bu durumda serideki son saatlerinde hikayenin tümünü görebilen tek kişi olması gayet makul.

Senaristler Sonsuzluk Savaşı ve Endgame’in senaryolarını Kaptan Amerika: Kahramanların Savaşı’nın çekimleri sürerken yazmaya başlamış

 

Avengers: Sonsuzluk Savaşı ve Avengers: Endgame gibi filmler bir gecede yazılmaz. Bu devasa büyüklükteki filmlerin altından kalkmak çok fazla planlama, sahneleme, dönüp dolaşıp bir şeyleri uyumlu hale getirmeyi gerektirir. Hakikaten de senaristler Christopher Markus ve Stephen McFeely’nin bu gişe rekortmenlerinin yazımını tamamlaması abartısız, yıllar aldı ve Russo Kardeşler, Kaptan Amerika: Kahramanların Savaşı’nı (Captain America: Civil War) çevirirken bu senaryolar üzerine çalışmışlar. Elbette hacimli senaryoların birinden diğerine gidip gelirken çok yoğun günleri olmuş öyle ki Eric Pearson’dan (Thor: Ragnarok) yardım almışlar.

Avengers: Sonsuzluk Savaşı ve Avengers: Endgame için sunulan fikirler 60 sayfayı bulmuş

 

Hem Avengers: Sonsuzluk Savaşı hem de Avengers: Endgame’i yapmak için ne kadar fazla planlama gerekmiştir hiç düşündünüz mü? Muhakkak ortaya milyonlarca fikir atılmıştır. Yazım sürecinin başından son ürüne kadar filmin görünüşü ne kadar değişmiştir tahmin etmek zor ama söylentilerden iki film için 60 sayfa civarında fikir sunulduğunu biliyoruz. Epeyce kafa patlatılmış olmalı.

Tony Stark’ın atıştırma sahneleri çoğunlukla doğaçlamaymış

 

Çekim günleri uzun olabilir. Uzun süre aynı yerde, sıcak ışıkların altında, çok insanın bulunduğu dar alanlarda bulunmak insanı bitkin düşürebilir. Ara vermek veya bir şeyler atıştırmak için fazla zaman olmaz ama Robert Downey Jr. işi çözmüş. Deneyimli oyuncu sete atıştırmalık sokmanın yolunu bulmuş. Avengers: Endgame’in tamamında Tony Stark’ın bir şeyler yemesinin nedeni bu. Stark sete yemek sokup sahnenin çekimi esnasında- çoğunlukla önceden kimseyi uyarmadan- yemiş. Örneğin Tony’nin herkese yemek ikram ettiği sahne doğaçlamaymış.

Paul Rudd gibi bazı yıldızlar Avengers: Endgame’de çalışırken eş zamanlı olarak başka Marvel filmleri de çevirmiş

 

Avengers: Sonsuzluk Savaşı ve Avengers: Endgame’i peş peşe çevirmek çok vakit alan bir iş. Bunlar uzun filmler ve bu denli devasa filmlerin çekimi çok fazla planlama gerektiriyor. Elbette büyük filmlere bu kadar çok oyuncu dahil olduğunda bu filmleri çekecek fazla zaman bulunamıyor. Bu yüzden bazı aktörler iki filmi eş zamanlı çekmek zorunda kalmış, Paul Rudd gibi. Oyuncunun Avengers: Endgame ve Ant-Man ve Wasp’ta (Ant-Man and the Wasp) aynı anda çalışması gerekmiş. İki film arasında repliklerini karıştırmamakta zorlanmış mıdır acaba? Neyse ki işler rast gitti.

“Seni 3 bin kez seviyorum” repliği Robert Downey Jr.’ın çocuğundan gelmiş

 

Avengers: Endgame’in ilk perdesinde, büyük zaman sıçramasından kısa süre sonra Tony Stark’ın bir yuva kurmuş olduğunu görüyoruz. Pepper Potts’la evlenmiş ve küçük kızları Morgan’la beraber ormanda bir kulübede yaşıyorlar. Film boyunca Morgan babasına “Seni 3 bin kez seviyorum” diyor. Bu replik Robert Downey Jr.’ın bam teline farklı sebeplerden basıyor ama en önemlisi, yönetmenlere söylediği üzere çocuklarından biri (muhtemelen kızı Avri Roel Downey) bunu filmden önce de ona söylüyormuş. Yönetmenler repliği o kadar tatlı bulmuşlar ki filme dahil etmeye karar vermiş.

Filmde Katherine Langford’un Morgan’ın genç kız hali olduğu bir sahne varmış ama sonradan çıkarılmış

 

Morgan Stark’tan laf açılmışken, Avengers: Endgame’in önceki versiyonlarından birinde Katherine Langford’un Morgan’ın genç kız halini canlandırdığı bir sahne varmış. Langford’u Ölmek İçin 13 Sebep (13 Reasons Why) dizisinden tanıyoruz. Sahnede Morgan babasına bu işten sağ çıkamasa da sorun olmayacağını söylüyormuş. Sahne tasarım itibarıyla Avengers: Sonsuzluk Savaşı’nda Thanos ve genç Gamora’nın sahnesine benziyor. Yumuşak, hassas bir sahne ama neticede filmin son halinde yer almamış.

Natalie Portman’ın sahneleri aslında Avengers: Endgame setinde çekilmemiş

 

Avengers: Endgame’in muhteşem bir oyuncu kadrosu olduğuna itiraz eden çıkmayacaktır. Oyuncu kadrosu, içerdiği yeteneklerle öyle imrenilecek bir ekip oluşturuyor ki bu filmde rollerini tekrar etmeyen ünlü oyuncu bulmak zor. Elbette Natalie Portman da filmde kısaca görünüyor ama Portman’ın bu gişe rekortmeninin setine girmemiş olması şaşırtıcı. Bunun yerine görüntüler başka bir yerden toplanmış ve filme koyulmuş. Bu filmde kullanılan görüntülerin Thor: Karanlık Dünya’nın (Thor: The Dark World) setinde çekilmiş olduğuna dair iddialar var. Bununla birlikte oyuncunun sinematik evrene münasip şekilde dönüşü, yapımı devam eden Thor 4’le birlikte gerçekleşecek gibi görünüyor. Her halükarda bu yöntem onu filme koymak için hünerli bir kurnazlık.

WETA’nın Marvel Kadınları (Women of Marvel) sahnesinin yapımında büyük payı varmış

 

Film yapımı sıklıkla ortak çalışma ürünü olabiliyor. Bir filmi inşa etmek çok sayıda insanın katılımını gerektiriyor ve ortaya sürüyle fikir atılıyor. Her şey son üründe kendine yer edinemese de bazı önemli anlar çoğu zaman yönetmenler başkalarının fikirlerine kulak verdiklerinde çıkıyor. Buna tipik bir örnek olarak, WETA’nın görsel efekt amiri Matt Aitken’e göre ekibi, son savaştaki Marvel Kadınları sahnesinin yapımında büyük rol oynamış ve sahnenin yönetmenlerin yeşil ışık yaktığı versiyonunun yapımında ekibinin önemli yardımları olmuş. Aitken bunun ekibin en büyük katkılarından biri olduğunu söylüyor.

Son Savaş kesitinin yapımı aşağı yukarı 16 hafta sürmüş ve yapımında yaklaşık bin 400 görsel efekt sanatçısı çalışmış

 

Avengers: Endgame’in en akılda kalıcı anlarından biri, yüzlerce Marvel karakterinin Thanos’a karşı savaşta her şeyi ortaya koyduğu dudak uçuklatan doruk noktası. Çok sayıda özel efekt karakteri içeren sahnenin altından kalkmak besbelli çok sayıda insanın emeğini gerektirmiş. Ve gerçek bir ekip ruhuyla, bu savaş kesitini 16 haftalık çok kısıtlı bir zaman aralığında bitirmek için bin 400 görsel efekt sanatçısı çalışmış. Böyle devasa bir sahnenin altından kalkabilmek için 4 ay fazla bir zaman değil ama animasyon sanatçıları bunu başarmış, bu da hakkaten ustalık ister.

Avengers: Endgame, ilk kez Marvel dizileriyle izleyiciyle buluşmuş bir karakteri içeren ilk Marvel filmiymiş

 

Avengers: Endgame pek çok karakteri bünyesinde barındırıyor ve bunların pek çoğu da neticede öldüğü için başka bir filmde görünme ihtimalleri kalmıyor. Yapım, bir Marvel dizisinde görücüye çıkmış bir karakteri içeren ilk Marvel filmi. Açmak gerekirse, James D’arcy’nin canlandırdığı, Howard Stark’ın uşağı Edwin Jarvis’i gördüğümüz kısa bir an var. Bundan önce bu karakter, kısa ömürlü Agent Carter dizisinde yer almıştı.

Bunlar Avengers: Endgame’in yapımındaki ilginç detaylardan yalnızca birkaçı. Elbette değerlendirmeye değer başka pek çoğu vardı. Yapımın Irma Kasırgası esnasında durdurulması, Joe Russo’nun kızının Hawkeye karakterinin çocuğu olarak oyuncu kadrosunda yer alması, oyunculardan Oscar adaylığı ve ödülü alanların yüksek sayısı (19!) ve senaristlerin başlıca pişmanlıklarından olan Bucky ve Kaptan Amerika’lı daha fazla sahne dahil etmemek gibi. 

 

Independent Türkçe için çeviren: Şafak Küçüksezer

DAHA FAZLA HABER OKU