Uluslararası Af Örgütü: İran’daki protestolarda 21 kentte, en az 106 kişi hayatını kaybetti

Uluslararası Af Örgütü, İran’da benzin zammına tepki olarak başlayan protestolarda en 106 kişinin hayatını kaybettiğini aktardı

Protestolar benzine üç kat zam yapılacağının açıklanmasının ardından başlamıştı (AFP)

Uluslararası Af Örgütü, yazılı bir açıklamayla İran’da benzin zamlarına tepki olarak başlayan protestolarda 21 kentte en az 106 kişinin hayatını kaybettiğini ancak ölü sayısının tahmin edilenden çok daha fazla olabileceğini belirtti. 

Protestoların yaygınlaşmasıyla İran’da medyaya kısıtlama ve internet yasağı getirilmişti. Uluslararası Af Örgütü’nün açıklamasında, görgü tanıklarının ifadelerine, teyit edilen görüntülere ve ülke dışındaki aktivistlerin sağladığı “güvenilir bilgilere” dayanarak protestocuların güvenlik güçleri tarafından öldürüldüğü aktarıldı. Göstericilerin keskin nişancılar tarafından hedef alındığı da açıklamada yer alan bilgiler arasında.

Uluslararası Af Örgütü’nün Ortadoğu ve Kuzey Afrika Araştırma ve Savunma Direktörü Philip Luther de konuya ilişkin, “Yetkililer bu acımasız ve ölümcül baskılara derhal son vermeli ve insan hayatına saygı göstermelidir” ifadelerini kullandı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres de çatışmalar esnasında pek çok eylemcinin hayatını kaybettiğine ve yaralandığına dair haberlerin basına yansımasının ardından ülkedeki protestoları kaygıyla izlediğini belirtmişti. 

15 Kasım’da benzine üç kat zam yapılacağının duyurulmasının ardından İran’ın pek çok kentinde eylemler patlak vermişti. 

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif de, bakanlığın internet sitesinden yaptığı açıklamada, ABD ve AB’nin protestolara dair açıklamalarını kınadığını belirtmişti. Zarif, “Yasalar çerçevesinde yapılan itirazlar İran Anayasası’nın halka resmi olarak tanıdığı bir haktır. Bunun için İran’ı gayrimeşru ve yasadışı isteklerine mecbur bırakmayı hedefleyen rejimlerin hatırlatmasına ve iki yüzlü desteğine gerek yok” diye ifade etmişti. 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU