Ruhani: İran halkı bir başka tarihi sınavdan daha başı dik çıktı

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, benzin zammı nedeniyle ülkede patlak veren protestoların halkın sağduyusu sayesinde başarısız olduğunu söyledi. İran basını ise protestocuların liderlerine idam cezası verileceğini iddia etti

Fotoğraf: AA

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, başkent Tahran'da düzenlenen bakanlar kurulu toplantısında ülke genelinde düzenlenen ve gösterilere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Asıl hedef enerjide kendine yeten İran

Protestolara neden olan benzin zammının orta ve dar gelirli ailelerin akaryakıt yardımlarından daha fazla yararlanması için yapıldığını söyleyen Ruhani, "Halkımız asıl hedefimizin enerji temini konusunda ülkenin kendine yeterli hale gelmesi olduğunun bilincindedir. Bu sayede dışarıya muhtaç olmayalım, iç üretimle ihtiyacımız olan enerjiyi doğru bir şekilde harcayalım ve aynı şekilde toplumda adaleti sağlayalım" diye konuştu. 

ruhani.jpg
İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani / Fotoğraf: AA

 

Halk zafer kazandı

Ülke dışından organize edildiğini iddia ettiği eylemlerin halkın bilinç ve sağduyusu sayesinde başarısız olduğunu ileri süren Ruhani şunları söyledi:

İran halkı bir başka tarihi sınavdan daha başı dik çıkarak, ekonomik sorunlara rağmen düşmanın değirmenine su taşınmasına izin vermeyeceğini ortaya koydu.

Küçük bir grup, vatan ve milli menfaatlerimize karşı girişimde bulundu. Huzursuzluk, düşmanın ülkede güvensizlik oluşturma planıydı ancak halk onlara karşı tam bir zafer kazandı.

İran halkına teşekkür eden Ruhani, "Şimdi halkın sorunlarını azaltmak için daha fazla hizmet etme ve çaba gösterme sırası bizde" ifadesini kullandı.

afp.jpg
Fotoğraf: AFP

 

İran basını ‘idam’ dedi

İran basınında ise şiddet eylemlerine liderlik edenlerin idam ile cezalandırılacağı iddia edildi. İran lideri Ayetullah Ali Hamaney'e yakınlığıyla bilinen ülkenin köklü gazetelerinden Kayhan yayımlanan yazıda, yargı yetkililerin ‘şiddet eylemlerine liderlik eden kişileri idam cezasının beklediği’ yönündeki görüşü yer aldı. 

cenaze afp1.jpg
Fotoğraf: AFP​​​​​​​

 

Güvenlik görevlilerinin cenazesinde göstericilere tepki

İran'da pazar günü benzin zammı protestolarında hayatını kaybeden 2 güvenlik görevlisinin başkent Tahran'daki cenaze törenleri ise hükümet destekçilerinin gösterilerine sahne oldu.

Karşıt gösteriye dönüşen cenaze törenlerinde, ABD ve İsrail aleyhine sloganlar atılarak, hükümetten "basiretli" olması ve yargı erkinden de katillerin cezalandırılması istendi.

Bir güvenlik görevlisi daha hayatını kaybetti

İran'ın Huzistan eyaletine bağlı Mahşehr ilçesinde protestocular ile emniyet güçleri arasında çıkan silahlı çatışmada bir polis hayatını kaybetti, 2 polis de yaralandı. Polis Özel Kuvvetler Komutanı Hasan Kerimi "Mahşehr ilçesinde pazartesi günü göstericilerle çıkan çatışmada yüzbaşı polis memuru Rıza Seyyad hayatını kaybetti. 2 polis de yaralandı" bilgisini verdi. Ülkedeki gösterilerin başladığı günden bu yana hayatını kaybeden güvenlik görevlisi sayısı 6'ya çıktı.

Af Örgütü: 106 kişi öldü

ABD yaptırımlarının da etkisiyle ekonomik açıdan zor günler geçiren İran halkı, 15 Kasım Cuma günü benzine yapılan zammın ardından ülkenin birçok kentinde protestolara başladı. Gösteriler sırasında birçok kentte kamu binaları tahrip edildi. Tahran yönetimi, protestoların büyümesi üzerine cumartesi günü ülke genelinde internete erişimi engelledi.  İran hükümeti halkın tepkisini dindirmek için benzin zammından elde edilen gelirin tamamını, sosyal yardıma muhtaç 18 milyon aileye dağıtacağını duyurdu.

Yetkililer şu ana kadar olaylar sonucunda 5 güvenlik görevlisi ve 1 göstericinin hayatını kaybettiğini açıklarken, gösterilerle ilgili yaklaşık bin 500 kişi de gözaltına alındı. Uluslararası Af Örgütü tarafından dün yapılan açıklamada ise olaylar sırasında 21 kentte en az 106 kişinin hayatını kaybettiği ancak ölü sayısının tahmin edilenden fazla olabileceği belirtildi. 

 

Independent Türkçe, ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU