Uzmanlar İran’daki protestolara müdahil olan ABD'nin ekonomik krizdeki sorumluluğuna dikkat çekti

Eleştirmenler Trump yönetiminin İranlılara destek mesajının, ekonomik krizden ABD’nin kısmen sorumlu olmasından ötürü samimi olmadığını söylüyor

İranlı protestocular Kasım 2019’da merkezi bir şehir olan İsfahan’da gerçekleştirilen gösteri sırasında yanan lastiklerin arasında toplanırken (AFP)

İran'da ülke genelinde hükümet karşıtı amansız protestolar sürerken, Washington akaryakıt fiyatlarındaki ani yükselişle kızışan krize müdahil oldu – fakat ABD ekonomik krizdeki payı nedeniyle eleştiriliyor.

Her ne kadar Donald Trump’ın kendisi Twitter’dan olaylara henüz bir reaksiyon göstermemiş olsa da bazı Amerikalı yetkililer gösterilere ilişkin yorumda bulundu.

Beyaz Saray, ABD’nin İran halkını desteklediğini ve İran hükümetini kınadığını belirten yazılı bir açıklama yapmıştı.

ABD Dışişleri Bakanı Michael Pompeo da İranlı protestoculara destek mesajları vererek İslam Cumhuriyeti’ndeki yetkililerin şiddet eylemlerini kınamıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Fakat eleştirmenler Trump yönetiminin İranlılara destek mesajının, halkın karşı karşıya olduğu ekonomik krizden ABD’nin kısmen sorumlu olmasından dolayı samimi olmadığı söylüyor.

ABD’nin yaptırımları, İran hükümetinin yüksek düzeydeki yolsuzluğu ve yanlış yönetimiyle birleşince, İran’ın ekonomik çöküşünde kilit rol oynadı. Ulusal İran-Amerikan Konseyi’nde araştırma görevlisi Assal Rad, Trump yönetiminin politikalarının İranlıların umutlarının altını oyduğunu söyledi.

The Independent’a konuşan Rad, “Trump yönetimi herkesi etkileyen cezasını Kapsamlı Ortak Eylem Planı (JCPOA) altında, İranlılara vaat ettiği ekonomik rahatlamayı sağlayarak, yaptırımları kaldırarak ve İran’ın petrolünü satmasına müsaade ederek sonlandırabilirdi. İran hükümetini tam uyumluluğa ve soyutlanma politikasının dışına çıkmaya zorlamak İran halkının uluslararası toplumun bir parçası olmasını önlüyor" dedi.

ABD’nin İran’a yönelik finansal ve bankacılık yaptırımları, özel ve nadir hastalıkları olan hastalar açısından hayat kurtaracak ilaçların kıtlığına katkıda bulunarak, ülkeye yapılan Batı'da üretilen özel ilaçların ithalatını etkiliyor.

İnsan hakları uzmanları ABD’nin ekonomik yaptırımlarının sıradan İranlıların yaşamları üzerindeki olumsuz etkileri konusunda uyarıyor.

 

 

İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün (HRW) Ortadoğu ve Kuzey Afrika Direktörü Sarah Leah Whitson, Mike Pompeo'nun İran halkına gerçekten yardım etmek istiyorsa, yaptırımlar yoluyla onların sağlık ve ekonomisini boğan, herkesi etkileyen cezayı sonlandırmak için harekete geçebileceğini söyledi.

The Independent’a konuşan Whitson, “İranlılar Ortadoğu genelinde yurttaşların yaptığı şeyi yapıyor: etkili yönetim taleplerini sokağa taşıyorlar.

Onların ihtiyacı olan son şey, ABD Dışişleri Bakanlığı’nın siyasi eleştiri için İranlıların sorunlarını manipüle ederek protestolarının altını oyması” dedi.

Trump yönetimi, ABD’nin müttefiki sayılan otoriter hükümetler söz konusu olduğunda çifte standart uygulamakla eleştirildi. ABD sadece dış politikasıyla uyumluysa protestoları destekliyor ve Amerika’yla yakın bağları bulunan otoriter yöneticilere karşı gösterileri desteklemiyor. The Independent’a konuşan Demokrat Partili bir Kongre üyesinin üst düzey yardımcısı, “Trump ve Pompeo açıkça dünyanın her yerindeki baskıcı diktatörleri destekliyor. Hiç kimse, onların ciddi biçimde İranlıların haklarını düşündüğüne inanmıyor. Eğer yönetimimizin açıklamaları yaklaşımımızla az da olsa uyumlu olsaydı daha fazla inanılırlığı olurdu” ifadesini kullandı.

Donald Trump’ın azil soruşturmasına ilişkin devam eden oturumların medyaya yön verdiği bir haftada, İran’daki protestolar birçok Amerikan yayın organının manşetlerinde yer almadı. Fakat hükümetin şiddeti artarken ve ölü sayısı çoğalırken – Uluslararası Af Örgütü salı günü en az 100 protestocunun öldürüldüğünü bildirdi – İranlılara yöneltilen ilgi artacak.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news/world/americas/us-politics

Independent Türkçe için çeviren: Cenk Korkmazer

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU