Bakanlık’tan kaçak binayı belirleyecek, sele önlem alacak “şehirlerin dijital ikizi” projesi

12 milyon konutun fotoğrafının çekildiği "Kentsel Yerleşim ve Gelişme Alanlarında 3 Boyutlu Topoğrafya ve Bina Modeli Oluşturma" projesinin son aşaması kapsamında şehirlerin dijital ikizi oluşturulacak

Fotoğraf: Reuters

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, afet önlemlerini artırmak ve imar barışına girmeyen yapıları tespit etmek amacıyla “şehirler için dijital ikiz” projesini tanıtmaya hazırlanıyor. 

 "Kentsel Yerleşim ve Gelişme Alanlarında 3 Boyutlu Topoğrafya ve Bina Modeli Oluşturma" projesi kapsamında havadan çekilen fotoğraflarla, Türkiye’deki tüm şehirlerin üç boyutlu dijital ikizi oluşturuldu. 

Söz konusu projenin 2014’te başlayan bir önceki ayağı olan Ortofoto Projesi, 2017’de tamamlanmış, bin 500 saatlik uçuşla 517 bin stereo hava fotoğrafı çekilmişti. 
 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın 2016'da yayınladığı Ortofoto Projesi tanıtımı


Altı adet uçakla gerçekleşen projede 22 bin yer kontrol noktası oluşturulmuştu. 

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Anadolu Ajansı’na yaptığı açıklamada 40 bin kilometrekare alanda, 12 milyon konutun fotoğraf çekiminin tamamlandığını söyledi. 

Kurum, “Çalışmayla artık şehirlerdeki mevcut kat aralığına göre bina sayıları saptanabiliyor, şehir merkezinde yer alan bina sayısı net olarak belirleniyor, binaların toplam taban alanı ve ortalama yüksekliği, hacmi ve kotları anında kayıt altına alınıyor” dedi. 

Kurum’un açıklamasına göre projeyle bir şehrin silüetini bozan yapılara izin verilmeyecek. 

Üç boyutlu bina modelleriyle şehirlerin güneşlenme potansiyelleri de belirlendi. 

Yerli yazılımla gerçekleşen projede sel simülasyonları yapılarak şehirlerde olası aşırı yağışlarda hangi bölgelerin sular altında kalacağı ve ne tür önlemler alınması gerektiği belirlenecek. 

Olası afetlere karşı şehirlerin hangi önlemleri alması gerektiğine yönelik detaylı veri toplanacak. 

Verilerin üç yılda bir yenileneceğini söyleyen Kurum, projenin lansmanının yıl sonunda yapılacağını ifade etti. 

Söz konusu veriler, tüm kamu kurumları ve vatandaşların kullanımına sunulacak. 


Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU