Emeğin en savunmasızları: Mülteci çocuk işçiler

Türkiye’deki çocuk işçilere, ülkelerindeki iç savaştan kaçan Suriyeli çocuklar da eklendi. 660 bin Suriyeli çocuğun üçte biri aylık 800 liraya çalıştırılıyor

Türkiye’de çocuk işçiliği yeni bir kavram değil.

Küçük çocukların farklı sektörlerde çalıştırılması uzun süredir tartışılıyor.

Son yıllarda ise çocuk işçilere, ülkelerindeki iç savaştan kaçıp Türkiye’ye gelen Suriyeli küçükler de eklenmiş durumda. 

Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre, Türkiye’de 3 milyon 700 bin Suriyeli yaşıyor.

Ülkenin her tarafından misafir edilen Suriyelerin çocuk nüfusu da az değil.

Türkiye’de kalan Suriyelilerin arasında 10-18 yaş aralığındaki kişi sayısı 660 bin.

Bu çocukların yaklaşık üçte biri, ev ekonomisine katkı sağlamak için çalışmak zorunda.

Ayda ortalama 800 lira karşılığında haftanın 6 günü, günde 11 saat çalıştırılıyorlar.

Biri overlokçu, diğeri kesimci

Independent Türkçe, “Dünya Çocuk Hakları Günü” dolayısıyla Suriyeli çocuk işçilerle görüştü.

12 yaşındaki Akil onlardan biri. Akil henüz 7 yaşındayken ailesiyle önce Azez’den Kilis’e, oradan da İstanbul’a gelmiş bir savaş mağduru.
 

Suriyeli çocuk işçiler. Independent Türkçe. jpg
Suriyeli çocuk işçiler Akil ve Heny, yaşadıklarını ve hayallerini Independent Türkçe'ye anlattı / Fotoğraf: Independent Türkçe


Maddi yetersizlik nedeniyle okula gidemeyen Akil, üç yıldır bir tekstil atölyesinde overlokçuluk yapıyor. 

15 yaşındaki Heny ise yedi yıl önce ailesiyle Halep’ten İstanbul’a geldi. Heny, beş yıldır ailesine destek olmak için bir tekstil atölyesinde kesim işi yapıyor.  

“Okula gitmek, çocukluğumuzu yaşamak istiyoruz”

Çocuk işçiler sabah 08:30'da mesaiye başlıyor. İşten çıkış saati ise 19:00. 

İkisinin yorgun argın evlerine vardıkları saat ise 19:30.

Çocukluklarını yaşayamadıklarını söyleyen Akil ve Heny, akranları gibi eğitim görmek, oyun oynamak ve arkadaş edinmek istiyor.

Hiç kitapları olmadığını, televizyon izleyemediklerini söyleyen çocukların hayali ise doktor olmak. 

Suriye’deki iç savaştan kaçarak Türkiye’ye gelen ve daha sonra İstanbul’da farklı sektörlerde ailelerine ekonomik katkı sağlamak için çalışan Akil ve Heny gibi binlerce küçük bulunuyor.

Küçük yaşta oldukları halde çalışan veya çalıştırılan Suriyeli çocuk sayısının 220 bin civarında olduğu belirtiliyor.

Bu çocukların eğitimden geçirilmemesi ve iyi Türkçe öğrenmemesinin ileride yeni sorunlara yol açabileceği vurgulanıyor.

"Entergre edilmezlerse... " 

Konuyu Independent Türkçe’ye değerlendiren Terörizm ile Mücadele Strateji Araştırma Birlik ve Dayanışma Derneği Başkanı Yesugay Aksakal, mülteci çocuk işçiliğinin yeni sorunları beraberinde getirdiği görüşünde.

Mülteci çocukların topluma entegre edilememesinin güvenlik tehdidi oluşturduğuna dikkat çeken Aksakal'a göre bu çocuklara Türkçe öğretilmeli. 

Yesugay Aksakal. Independent Türkçe..jpg
Terörizm ile Mücadele Strateji Araştırma Birlik ve Dayanışma Derneği Başkanı Yesugay Aksakal/ Fotoğraf: Independent Türkçe 


Yesugay Aksakal, aksi durumda "Gelecekte ortaya çıkacak krizlerde haklılığımızı belirtmemiz zorlaşır" diyor:
 

Türkiye’deki Suriyeli çocuklar, televizyon kanallarından, gazetelerden, internetten Türkçe haberler ve yazılar okuyup, programlar izleyemez, farklı dillerdeki manipülatif ve spekülatif haber ve hamlelere maruz kalırsa, ileride terörizme karışabilecekleri durumlar rahatlıkla ortaya çıkabilir.  

Suriyeli çocuklar, Türkçe’yi iyi öğrenebilmeli, okula gitmeli ve topluma entegre olmalı. Bu çocukların topluma entegre olamaması ya da bir şekilde toplumdan dışlanması, onların terör örgütleri ve diğer kötü niyetli gruplarca kullanılmalarının önünü açar. Kendi çocuklarımızı önemsediğimiz kadar bu çocukları da önemsemeliyiz.


"Eğitimle birlikte bu çocuklara umut vermek zorundayız" 

Uluslararası Mülteci Hakları Derneği (UMHD) Başkanı Abdullah Resul Demir de mülteci çocukların eğitim almaması halinde terör grupları için kaynak haline gelebileceği görüşünü savunanlardan. 

Hiçbir çocuğun eğitimden mahrum kalmaması gerektiğinin altını çizen Demir, mülteci çocukların hâli hazırda iç savaşın içine doğduğunu ve kendi içinde travmaları olduğunu hatırlattı. 
 

UMHD Başkanı Abdullah Resul Demir. AA..jpg
UMHD Başkanı Abdullah Resul Demir / Fotoğraf: AA


Türkiye'de Suriyeli çocuk işçi sayısının 200 bin civarında olduğunu söyleyen Resul Demir, bu çocukların gerektiği gibi eğitilmemeleri durumunda "terörist gruplar için bir numaralı kaynak" hâline gelebileceğini ifade ediyor. 

"Çocuklara gelecek umudu verelim ve onları terörist gruplardan uzak tutalım" diyen Demir, "Çocukları eğitmek ve onlara yatırım yapmak çok önemli. Eğitimle birlikte bu çocuklara umut vermek zorundayız" çağrısını yaptı. 

Gökyıldız: Okul dışı kalmış mülteci çocuklar erken yaşta evliliğe ya da çocuk işçiliğe zorlanıyor

Mülteciler Derneği Genel Koordinatör Yardımcısı Fatih Gökyıldız ise küçük yaştaki çocukların çalıştırılmasının yanlış olduğunu söyleyerek başka bir konuya dikkat çekti. 

Gökyıldız, okula gönderilmeyen mülteci çocukların erken yaşta evliliğe zorlandığını ifade etti. 

Gökyıldız, mülteci çocukların eğitimden uzak kalmaması için Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'yla çalışmalar yaptıklarını ve birlikte yaşama kültürü oluşturmaya çalıştıklarını söyledi.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU