Mahkeme devleti kusurlu buldu, Veysel ve babası için 1 milyon tazminata hükmetti

Ankara Garı’ndaki bombalı saldırıda ölen 9 yaşındaki Veysel ve babası İbrahim Atılğan için 1 milyon lira tazminat ödenmesine karar verildi. Mahkeme ‘elinde istihbarat bilgisi olmasına rağmen tedbir almayan idarenin hizmet kusuru işlediğine’ hükmetti

Fotoğraf: AA

Ankara Garı’nda 10 Ekim 2015 tarihinde IŞİD’in düzenlendiği canlı bomba saldırısında 103 kişi hayatını kaybetti. Saldırıda 9 yaşındaki Veysel Atılğan ve babası İbrahim Atılğan da can verdi. Veysel’in annesi Nezihe Atılğan ve 3 kız kardeşi olayda hizmet kusuru bulunduğu iddiasıyla İçişleri Bakanlığı ve Ankara Valiliği’ne dava açtı.

1574234298944-808-x-462-cmsv-2-26-e-8-fb-91-d-0-b-8-5-ddb-bc-2-c-1-e-8-f-34-d-3-eba-9-3366092.jpg
Bombalı saldırıda can veren İbrahim ve oğlu Veysel Atılğan yanyana toprağa verildi / Fotoğraf: Twitter​​​​

 

İki kız kardeşine maddi tazminat yok

Hürriyet’ten Mesut Hasan Benli’nin haberine göre, Ankara 12. İdare Mahkemesi’nde görülen tazminat davasında karar çıktı. Mahkeme, olayda “hizmet kusuru” bulunduğu gerekçesiyle baba İbrahim Atılğan yönünden anne Nezihe Atılğan’a 283 bin 183 lira ve bir kızı için 47 bin 881 lira destekten yoksun kalma tazminatı ödenmesine karar verdi.

9 yaşındaki Veysel için ise mahkeme anneye sadece 63 bin 801 lira ödenmesine hükmetti. Böylece mahkeme hem baba hem de Veysel için toplamda 394 bin TL maddi tazminat ödenmesine karar verirken, iki kız kardeş için maddi tazminat ödenmesine yer olmadığına hükmetti.

700 bin lira manevi tazminata hükmetti

Mahkeme, manevi tazminat talebine ilişkin olarak da baba İbrahim Atılğan yönünden anne Nezihe Atılğan için 100 bin lira, üç kız kardeşe ayrı ayrı 100 biner lira ödenmesine karar verdi. Veysel yönünden ise mahkeme, anneye 150 bin lira, her üç kız kardeş ayrı ayrı 50’şer bin lira ödenmesine hükmetti. Böylece mahkeme baba ve Veysel için anne ve üç kız kardeşe toplam 700 bin lira manevi tazminata hükmetmiş oldu.

1477858_0.jpg
9 yaşında hayatını kaybeden Veysel Atılğan avukat olmak istiyordu / Fotoğraf: Twitter

 

İhmal değil kusur

Taraflara tebliğ edilen gerekçeli kararda olayda idarenin kusuru bulunduğu anlatılırken çarpıcı değerlendirmeler de yapıldı. Kararda özetle şöyle denildi:

Kişilerin can ve mal güvenliğinin korunması devletin asli görevidir. Elinde yakın tarihli istihbari bilgi bulunan idarenin, önceki standart uygulamasından dahi ayrılarak, bu bilginin ilgili birimlere iletilmesi, güvenlik tedbirlerinin alınması noktasında gerekli ve yeterli hassasiyeti göstermediği ve bu suretle hizmet kusuru bulunduğu sonucuna ulaşılmıştır.

Uzun süreli terör deneyimi olan bir devlette ihmal olarak nitelendirilmesi mümkün olmayan kusurlu davranış sonrası istihbari bilgide yer alan doğrultuda gerçekleşen canlı bomba eyleminden kaynaklı ölüm olayında idarenin gerekli ve yeterli özeni göstermemesi nedeniyle hizmet kusurunun bulunduğu anlaşılmıştır.

Ailenin avukatı Mehtap Sakinci takdir edilen tazminatın düşük olduğunu belirterek karara itiraz ettiklerini söyledi.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU