Soylu’dan PKK açıklaması: Örgüte katılım 108’e düştü

İçişleri Bakanı: İkna ve teslim toplamı ise bu yılın ilk 10 aylık verileriyle 289’dur

Fotoğraf: AA

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, PKK’ya katılımın her sene düştüğünü söyledi ve 2019’un ilk 10 ayında katılımın 108’e düştüğünü söyledi.

Bakanlığının 2020 bütçesiyle ilgili TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda sunum yapan Soylu, “Örgüte katılım 2014 yılındaki 5558 seviyesinden her yıl azalarak, 2019 itibarıyla 108’e düşmüştür. İkna ve teslim toplamı ise bu yılın ilk 10 aylık verileriyle 289’dur” açıklamasında bulundu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

HDP’li belediyelere atanan kayyumlarla ilgili de bilgi veren Soylu, “Bir önceki dönemde görevden alınan 94 belediye başkanından 42'si toplam 286 yıl ceza almıştır” diye konuştu.

FETÖ ile mücadele hakkında da konuşan bakan, şöyle konuştu:

Ülkemı̇zı̇n FETÖ terör örgütünden gördüğü zarar, 15 Temmuz gecesı̇ verdı̇ğı̇mı̇z kayıplar, hem mı̇llet vı̇cdanında, hem de kamu kurumlarımızda oluşturduğu tahrı̇bat, herkesçe malumdur ve aklımızdadır. Aradan geçen sürede emnı̇yet bı̇rı̇mlerı̇mı̇z tarafından ByLock, büfe ankesör, örgüt evı̇, sınav soruşturmaları gı̇bı̇ değı̇şı̇k başlıklarda pek çok operasyon ı̇cra edı̇lmı̇ş; gaybubet, hı̇jyen, ışık evı̇ yapılanması, fı̇nans yapılanması gı̇bı̇ pek çok yapılanma alanları çözülmüştür. Bu yıl kasım ayı ı̇tı̇barıyla 559 bı̇n 064 kı̇şı̇ye ı̇şlem yapılmış, 261 bı̇n 700 gözaltı, 91 bı̇n 287 tutuklama gerçekleşmı̇ştı̇r. FETÖ ı̇le mücadelede duruşumuz nettir.

Bakan Soylu, sınır ötesindegerçekleştirilen operasyonlar neticesinde 368 bin 217 Suriyelinin ülkelerine döndüğünü de bildirdi.

Toplantıda el sıkma gerginliği

Tarafsız Haber Ajansı’nın aktardığına göre toplantıda Soylu ile muhalefet vekilleri arasında “el sıkma” gerginliği yaşandı.

Toplantıda Soylu’nun HDP’li vekillerle tokalaşmamasıyla ilgili Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, şunları söyledi:

4.5 yıldır Plan ve Bütçe Komisyonu üyesiyim. Hep medeni görüşmeler yaptık. Ancak bir istisnası var. Sayın Süleyman Soylu buraya geldiğinde ayrıcalıkla buraya geldi. Bugün de Sayın Süleyman Soylu’nun elini sıkma meraklısı değiliz ama farklı bir teamül uyguladı. Bugün bir baktık ters taraftan geldi ve bu tarafın elini sıkmadı.

Bu sırada AK Parti sıralarından, “Misafir geldiğinde bile ayağa kalkılır” sesleri yükseldi.

Garo Paylan, “Süleyman Soylu’nun ayrıcalığı nedir? Neden bu organize eyleme siz de ön ayak oldunuz? Neden Meclis’in teamüllerini uygulamadınız? Bu ayrıcalık nereden geliyor?” diye sordu.

Komisyon Başkanı Lütfi Elvan da, “Sayın Soylu son derece nezaket sahibi bir insandır. Sizlere karşı da hiçbir milletvekilimize karşı da bir saygısızlığı söz konusu değildir. Ancak burada milletvekillerimizin ellerini sıktı, her bir kardeşimiz ayağa kalktı belki sizin oradaki tavrınız bu tür bir yaklaşıma neden olmuştur. Dolayısıyla bu da Sayın Bakan’ın takdiridir. Sayın Bakan sizin tarafınıza yöneldi, sizleri selamladı ama en azından nezaket gereği bir kendisine bir ayağa kalkıp hoş geldiniz misafir olarak demeniz gerekirdi, bunu yapmadınız, nezaket gereği” dedi.

 

Independent Türkçe, Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU