Sabah namazına mesai saati ayarı: Ezan 1 saat önce okunacak

Kış aylarında güneşin daha geç doğması, sabah namazını cemaatle kılmak isteyenler açısından sorun oluşturuyor. İstanbul Müftülüğü hem mesaiye yetişmek hem de namazı cemaatle kılmak isteyenler için bir formül buldu. Sabah ezanı artık 1 saat erken okunacak

Fotoğraf: Pixabay

İstanbul Müftülüğü, tüm ilçe müftülüklerine bir genelge göndererek sabah ezanının 1 saat önce okunmasını, namazın da ezandan yarım saat sonra kılınmasını istedi. 

Ezandaki saat değişikliğinin nedeni ise mesai saatinin başlaması ile namaz vaktinin çakışması. 

18 Kasım tarihli genelgede, vatandaşların kış saatinde namazın cemaatle kılınmasında takvime bağlı kalınması durumunda mesaiye yetişme sorunu yaşadıkları kaydedildi.

"Vatandaşlardan gelen yoğun taleplere binaen"

Müftülük söz konusu genelgeyle, “Vatandaşlarımızdan gelen yoğun taleplere binaen 20.11.2019-01.03.2020 tarihleri arasında tüm cami ve mescitlerde sabah namazı ezanlarının imsak vaktinde okunması, namazın ezandan yarım saat sonra kılınması, ezan ile namaz arasındaki sürenin Kur’an-ı Kerim tilaveti ve/veya cami sohbeti ile değerlendirilmesini” istedi.

Bu uygulama birkaç yıldır yapılıyor.

Ezan 06:21'de okundu

Bugün yeniden başlatılan “erken ezan” uygulamasıyla sabah namazı ezanı 06:21’de okundu. Namaz ise 06:50’de kılındı.

Uygulamadan önce sabah namazının saati 07:10’du. 

Diyanet sabah namazı için güneşi esas alıyor. Kış aylarında güneş diğer mevsimlere göre daha geç doğduğu için sabah namazını cemaatle kılmak isteyenler işlerine yetişmekte zorluk yaşıyordu. 

Namaz vakti imsakla giriyor

Namaz vaktinin imsak saatiyle giriyor olması, müftülüğün böyle bir formül geliştirmesini sağladı.

Sabah namazının saati Ramazan aylarında da tartışmalara neden oluyor.

Bazı ilahiyatçılar, Ramazan’da sabah ezanının çok erken okunduğunu ve oruca olması gerekenden çok erken başlatıldığını öne sürüyor. Diyanet ise saatlerin bilimsel ölçütlere göre belirlendiğini ve bir sorun olmadığı görüşünde. 
 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU