Eski AK Partili vekil Ocaktan: Kur’an nasıl teknoloji üreteceğinizi size hazır reçete ile sunmaz

Karar yazarı: İslam’ın iki ana kaynağı olan Kur’an ve Sünnet genel bir perspektif sunar, hayatı tanzim konusunda doğru ve yanlışın tercihini tamamen beşeri iradeye bırakır

Fotoğraf: AA

Eski AK Parti milletvekili ve Karar gazetesi yazarı Mehmet Ocaktan, din ve siyaset ilişkilerini yazdı.

Ocaktan, “Dini siyasete indirgemek dinin tabiatına aykırıdır” başlıklı köşe yazısında dinin siyasetten ekonomiye kadar her konuda kapsamlı projeler sunduğunu söylemenin son derece problemli olduğunu belirterek şunları ifade etti:

Elbette din hayat tasavvurumuza ilişkin temel evrensel ilkeleri belirlemiş, ahlaki prensiplerle genel bir çerçeve çizmiştir. Ancak bu dine dayalı bir devlet düzeni anlamına gelmemelidir. Mesela Kur’an ve Sünnet’i, yasamanın, hatta hukukun doğrudan kaynağı olarak görmek yerine, onları hukuki faaliyetlerin sağlıklı biçimde oluşmasına imkan hazırlayan bir zemini kuran temel yapı taşları, toplumsal sağduyunun ve kimliğin birincil belirleyicisi olarak görüp hukuku da akılcı ve gerçekçi bir bireysel çaba, eskilerin deyimiyle re’y olarak tanıtmak daha sağlıklı bir yöntemdir.

Dünyadaki yaşamın devamı konusunda önemli olan hukuki ve siyasal faaliyetlerin dinin değil, rasyonel aklın bir ürünü olduğunu belirten Karar yazarı, şu ifadeleri kullandı:

Eğer Müslüman dünya temel hak ve özgürlükler, insan hakları ve hukukun üstünlüğü gibi evrensel değerlere karşı tamamen tepkisel bir anlayışla alternatifler üretme konusunda ısrar ederse, bilelim ki bu yolun sonu mutlakıyetçi ve saltanatçı yönetimlere çıkacaktır.

Dinin hayatın her alanındaki sorunlara pratik çözümler üreten araç olmadığının alını çizen Ocaktan, şöyle yazdı:

Daha açık bir ifadeyle Kur’an nasıl bir teknoloji üreteceğiniz, depreme dayanıklı binaları hangi yöntemlerle inşa edeceğiniz, uluslararası ilişkileri ne tür kurallarla yürüteceğiniz, ticari faaliyetlerinizi yaşadığınız çağın hangi ekonomik gerçeklikleriyle düzenleyeceğiniz ya da nasıl bir siyaset yürüteceğiniz konusunda size hazır reçeteler ve paket programlar sunmaz. İslam’ın iki ana kaynağı olan Kur’an ve Sünnet genel bir perspektif sunar, hayatı tanzim konusunda doğru ve yanlışın tercihini tamamen beşeri iradeye bırakır. Zaten bu manada esas olan da, insanların hayatını İslam’ın rahmetiyle buluşturmaktır.

Independent Türkçe, Karar

DAHA FAZLA HABER OKU