Dilipak: Hiçbir şey eskisine benzemeyecek, ulus devlet döneminin sonuna geldik

Akit yazarı: Yakın gelecekte para, bankacılık sistemi, eğitim, sağlık, savunma, beslenme alışkanlıkları değişecek

Fotoğraf: Twitter

Akit gazetesi yazarı Abdurrahman Dilipak, insanoğlunun yeni bir evrenin eşiğinde olduğunu söyledi ve “Hiçbir şey eskisine benzemeyecek” dedi. Dilipak’a göre ulus devlet yönetimleri de yakın gelecekte sona erecek.

Dilipak, bugünkü “Alem bilgisi” başlıklı yazısında insanoğlunun yaşadığı ilerlemeleri kaleme aldı ve dünyada birçok şeyin yakın bir zamanda değişeceğini söyledi:

Ne olursa olsun, insanlık yeni bir evre’nin eşiğinde. Hiçbir şey eskisine benzemeyecek. Dünyayı cennete çevirmek iddiası ile dünyayı cehenneme çevirmek de mümkün. Kimine göre “Tarihin sonu”na geldik. “Medeniyetlerarası çatışma” da kaçınılmaz. Ve bugün devam eden tartışmalar da bundan sonrasının yol haritası, üretim, tüketim, paylaşım ve yönetimle ilgili.

İnsanoğlu uzaya çıktı. Maddeyi atomlara ayırdı, genetiğini ve hücresel yapısını çözdü, maddedeki enerjiyi soğurmayı başardı. Bilişimle dünyadaki tüm insan ve kurumları birbiri ile ilişkilendirdi. Bundan sonraki süreç her anlamda çok farklı gerçekleşecek.

Teknoloji, dini toplulukların, filozofların, hukuk adamlarının, politikacıların, bürokratların önünde koşuyor. Dahası, terör toplulukları, savaş sanayii, modacılar, eğlence sektörü bu imkandan en hızlı şekilde yararlanan yapıların başında geliyor. Bize yeni bir ilim ve aynı şekilde hayatı yaratılış gayesine uygun şekilde yorumlayacak din bilginleri ve hikmet ve himmet sahibi, münevver ve arif insanlara ihtiyaç var. Bu işin hukukunu, ahlakını, estetiğini oluşturmada yetersiz kalıyoruz.

Çok yakın bir gelecekte emek ve enerjinin sıradan bir metaya dönüşeceği görüşünü dile getiren Dilipak’a göre, bilgiye ulaşmak ve ulaşım da çok çok kolaylaşacak:

Ama işin kötü yanı insanların çok büyük bir kısmı bunun farkında değil ve bu süreçte “üretici” konumda da değiller. Güç, bilgi aristokrasisinin eline geçiyor. Yakın gelecekte üretim teknolojileri, piyasa/pazar ilişkileri hızlı bir şekilde değişecek. Para değişecek. Bankacılık sistemi değişecek. Eğitim, sağlık, savunma, beslenme alışkanlıkları her şey değişecek. Aile yapısı değişecek. Ulus devlet döneminin sonuna geldik.

Independent Türkçe, Akit

DAHA FAZLA HABER OKU