Ebubekir Bağdadi'nin ölümü, Trump'ın ABD'nin Ortadoğu'daki politik duruşuna verdiği zararı tersine döndürmeyecek

Her şeye rağmen, geçen üç hafta içinde Suriye konusunda feci haldeki kararsızlığından dolayı, muhalifleri, müttefikleri, uzmanlar ve kendi partisindeki önemli isimler tarafından eleştirilen, etrafı kuşatılmış bir başkan için hayret verici bir zaferdi

Pentagon yetkilileri Trump'ın Suriye'deki yaklaşık bin ABD askerini geri çekme kararının ardından bu ülkede yaklaşık 600 ABD askerinin kalabileceğini söylüyor (AFP)

 

Donald Trump'ın pazar sabahı saat 3'te attığı altı kelimelik tweetinden, dizginlenemeyen mutluluğunu hissedebiliyordunuz:

"Az önce çok büyük bir şey oldu!" dedi ayrıntı vermeden.

On saatten uzun süren spekülasyon sonrası, Başkan, Beyaz Saray podyumuna çıktı ve dünyada en çok aranan kişilerden birinin, IŞİD lideri Ebubekir Bağdadi'nin, Suriye'nin kuzeybatısındaki İdlib'de ABD operasyonu sırasında öldürüldüğünü doğruladı.

İki saat süren askeri operasyon hakkında Amerikan başkanı "Bağdadi ve onun için çalışan zavallılar ve ne zavallılardı, hiç fikirleri yoktu... korkmuş köpek yavrularıydılar" dedi.

"Bağdadi 'inliyordu, çığlık atıyordu ve ağlıyordu... bir kahraman olarak ölmedi, korkak olarak öldü' diye ekledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Dünya liderleri Trump'ı tebrik etmede hızlıydı, Boris Johnson'dan Binyamin Netenyahu'ya kadar müttefikleri "etkileyici başarı"ya alkış tuttu.

Sadece, 2017'de Bağdadi'yi öldürdüklerini iddia eden, hafiften bozulmuş Ruslar biraz soğuktu.  İran, "Önemli bir olay değil, sadece kendi yaratığınızı öldürdünüz" dedi.

Muhalifleri, müttefikleri, uzmanlar ve kendi partisindeki önemli isimler tarafından geçen üç hafta içinde Suriye konusundaki kararsızlığından dolayı eleştirilen, etrafı kuşatılmış bir başkan için hayret verici bir zaferdi.

Ancak şu anda dünya Trump'ı kutlarken, ve şüphesiz ki bu yeniden seçilme şansını arttıracaktır, Bağdadi'yi ortadan kaldırmak, Trump'ın politikalarının ABD'nin bölgedeki ve müttefiklerine karşı siyasi duruşuna vermiş olduğu zararı tersine döndürmeyecek.

Güvenlik analisti ve Le Beck International'da istihbarat başkanı Micheal A. Horowitz, "İster 'şans' eseri isterse tasarlanmış olsun, IŞİD'e karşı savaştaki Amerika'nın başlıca müttefiklerinden birisini bilfiil sırtından bıçaklamış gibi göründükten sonra Bağdadi'ye yapılan baskın, Başkan Trump için gerçek bir talih kuşu" dedi.

Bağdadi'nin ölümünün tersine çevirmeyeceği şeyse Washington'ın Suriye'de ve bölgenin tümünde yavaş yavaş nüfuz kaybetmesi ve Amerika'nın güvenilir bir müttefik olmadığı algısı.

Sebebini açıklamak için Trump'ın kötü bir şekilde kelimelere dökülmüş açıklamayla dünyayı hazırlıksız yakaladığı 6 Ekim'e dönmemiz gerekiyor.

Trump, ABD askerlerinin kenara çekileceğini ve kuzey Suriye'ye, IŞİD'i yenmek için Washington'a yardım ederken 10 binden fazla savaşçısını kaybeden ABD'nin uzun süreli müttefiki Kürt güçlerine karşı, eli kulağındaki Türk istilasına engel olmayacağını söyledi.

Muhalifleri bunun, birkaç gün sonra başlayan ve neredeyse 200 bin kişiyi yerinden eden Türkiye'nin tartışmalı istilasına yeşil ışık yaktığını söyledi.

 

 

Karmaşadan yararlanan 100'den fazla IŞİD savaşçısının SDG'nin yönettiği hapishaneden kaçması cihatçı grubun tekrar dirilmesi korkularını ateşledi.

Trump eylemlerini savundu ve ABD'yi Ortadoğu bölgesindeki tehlikeli ve bitmek bilmeyen savaşlardan çıkartmak istediğini söyledi.

Sürekli "Askerlerimizi eve geri getiriyoruz" dedi. Ama gerçekte savaş şiddetlenirken, aceleci ve darmadağınık bir yeniden konuşlanma gerçekleşti.

Suriye'deki bin civarı askeri eve uçakla getirtmek yerine, birkaç yüz asker Suriye'den Irak'a geçerken sebze yağmuruna tutuldular. Utanç verici bir şekilde, Bağdat karşılık verdi ve ABD askerlerinin sürekli kalma izinleri olmadığını söyledi.

ABD aynı zamanda terk ettiği üsleri bombalamak zorunda kaldı.

Daha sonra, rejim ve IŞİD'in saldırılarına karşı savunmasız Suriye'deki petrol sahaları için paniğe kapıldılar ve bu yüzden birkaç yüz asker ve tankı petrol tesislerini korumak için tekrar konuşlandırmaya karar verdiler.

Bağdadi'nin ölümüyle ilgili haberler dolaşırken, ABD askerlerinin Suriye'ye geri dönüşlerinin görüntüleri internette paylaşılıyordu.

Bağdadi'nin öldürülmesinden önce, İsrail'den Körfez'e kadar, yetkililer, diplomatlar ve yorumcular buna cevap olarak Trump yönetiminin bölgedeki ortaklarına sadakat yerine izolasyona öncelik verdiği hakkındaki korkularını dile getirdi.

Genelde sözcüklerini dikkatle seçen, Arap birliği yanlısı Şarku'l Avsat gazetesi için yazan Suudi analistler bile ABD'yle ilişkilerdeki "akıl karışıklığı ve boşluk durumu"ndan bahsettiler.

Bu sırada Rusya boşaltılmış ABD üslerinde gezinirken bayram ediyordu.

Türkiye ve Kürtler arasındaki ateşkesin detaylarını, Çeçenistan'dan Rus askeri polisleri uçakla getirtip Suriye sınır topraklarında ortak devriye düzenlemek gibi, en sonunda belirleyen Vladimir Putin'di.

 

 

Hem siyasi hem de coğrafi olarak Rusya, bölgesel etkin güç olmanın uzun süredir keyfini çıkartan ABD'nin yerini alıyordu.

Horowitz, Trump'ın geri çekilerek ve Türkiye'nin ele geçirmesine izin vererek -daha sonra başkanın bilfiil onayladığı bir operasyon için Ankara'yı yaptırımlarla tehdit ederek- hem Washington'ın Kürt müttefikleriyle hem de Türkiye'yle arayı açmayı becerdiğini söylüyor.

"Daha sonra her ne yapılmışsa, ateşkes ve ABD'nin 'petrolü' korumak için varlığını sürdürmeye söz vermesi de dahil, bunun sadece karmakarışık bir hasar kontrolü olduğu söylenebilir" dedi.
 

"ABD bilfiil Suriye'nin geleceğinde söz söyleme hakkını mahvetti, Rusya'yı geriye son kalan karar verici güç olarak bıraktı ve IŞİD'e tekrar organize olması için yaratılan boşluktan yararlanması için bir şans verdi."


Bağdadi'nin ölümü önemli olsa da, Usame Bin Ladin ve El Kaide karşılaştırmasının da gösterdiği gibi, terör grupları liderlerinin ölümünden sağ çıkabilir.

Horowitz'in toparladığı gibi:

"Amerika'nın kendine verdiği yaranın iyileşmesi daha zor olacak."


 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/middle-east

Independent Türkçe için çeviren: Miraç Eren Dereli

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU