Çorba sıtmayla mücadelede ilaçlar kadar etkili olabilir

Geleneksel et suyu veya sebze çorbalarının parazitin gelişimini durdurduğu keşfedildi

Dünya Sağlık Örgütü'ne göre, 2017'de sivrisinek ısırıkları nedeniyle 87 ülkede yaklaşık 219 milyon sıtma vakası yaşandı. Aynı yıl 435 bin kişi sıtmadan hayatını kaybetti (Pixabay)

Kulağa kocakarı hikayesi gibi gelebilir ama 2017'de dünya genelinde 435 bin insanın ölümüne neden olan sıtma, ev yapımı bir tas çorbayla tedavi edilebilir.

Imperial College London ve Great Ormond Street Hastanesi'nden bilim insanları, besin değeri yüksek bir tas et ya da sebze çorbasının soğuk algınlığına iyi gelmekle kalmayıp aynı zamanda sıtma parazitleriyle mücadelede de önemli olduğunu keşfetti.

Çeşitli çorbaların test edilmesiyle, bazı çorba türlerinin, sıtma ölümlerinin yüzde 99'undan sorumlu olan ve sivrisinek ısırığıyla insanlara geçen plasmodium falciparum adlı parazitin hayat döngüsünü başarıyla engellediği görüldü.

Dünya Sağlık Örgütü'ne göre, dünya nüfusunun yarısından fazlası 2017'de 219 milyon insana bulaşan sıtmaya karşı savunmasız.

Birçok vakada hastalık sıtma ilaçlarıyla tedavi edilse de, bilim insanları ilaçlara karşı direncin olası artışından endişeli.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Araştırmacılar, Çin bitkisel tıbbında kullanılan qinghao bitkisinde sıtma karşıtı özelliklere sahip 'artemisinin' bileşenine rastlanılması üzerine geleneksel çorbaların yararlarını araştırmaya yöneldi.

Araştırma ekibi, Londra Eden İlkokulu öğrencilerinden Avrupa, Kuzey Afrika ve Ortadoğu'ya özgü aile tarifleri kullanılarak hazırlanmış ev yapımı çorbalar getirmesini istedi.

Toplamda farklı sıtma paraziti kültürleri toplam 56 çorbada kuluçkaya yatırılarak, çorbaların cinsel bakımdan henüz olgunlaşmamış parazitlerin büyümesini durdurup durdurmayacağı gözlemlendi.

Araştırmacılar aynı zamanda çorba örneklerinin, parazitin sineğe geçtiği aşama olan tam cinsel olgunlaşma evresini engelleyip engellemediğini de değerlendirdi.

 

 

Birçok çorba örneğinin parazit gelişimi riskini artırdığı görülmekle beraber,çorbalardan beşinin parazit gelişimini yarı yarıya durdurduğu, bunlardan ikisinin de önde gelen sıtma ilacı dihidroartemisinin kadar etkili olduğu keşfedildi.

Ayrıca, diğer çorbalardan 4'ünün de, parazitin cinsel olgunlaşmasını engellemede yüzde 50 oranının üzerinde etkili olduğu gözlemlendi. Bu sıtmanın bulaşmasını engellemede faydalı olabilir.

Vejetaryen, tavuk ve sığır etli çorbaların tariflerinin hepsi birbirinden farklı ve parazitin gelişimini durduran bu çorbaların hiçbirinde belirli bir içerik ortak değil.

Archives of Disease in Childhood adlı bilimsel yayında yayımlanan araştırmaya göre, daha sonra yapılacak klinik testlerde çorbaların aktif bileşeni üzerine çalışılacak.

Çalışmanın yazarları, "Bu tür çalışmalar, kanıt temelli tıbba karşı seslerin yeniden yükseldiği bir dönemde gelecek nesillerin yeni ilaçların nasıl keşfedildiği hakkında eğitimi, bu ilaçların nasıl işe yarayabileceği ve önemli küresel hastalıklara karşı keşfedilmemiş kaynakların halen var olabileceğini göstermesi bakımından önem arz ediyor" diyor.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU